en en | ro ro

Casa Poporului, un final in marmura, (da, scrie sfarsit) nu este un album fotografic. Este o colectie de memorii a unor participanti, de voie de nevoie, la mareata operatie de atunci a Casei Republicii, cum era numele oficial. Am publicat un articol /sept.2008 in NGM. Cam 50% din text nu a fost folosit. Iar cele mai bune fotografii, nu aparusera toate.
Cum se apropiau 20 de ani de la evenimente, editorii au insitat sa facem o carte. Zis si facut. Am folosit textul mare, inainte de prescurtarea la NGM. Am scris alte 2 mici parti, incitante. Am folosit puncte de vedere obtinute de la cativa mari arhitecti, cand mai eram in Primarie.
Cartea este o culegere de pozitii despre o operatie, aparent de modernizare, ce se putea face spre binele capitalei. Dar a fost condusa impotriva cetatenilor ei, prin aplicarea ad-literam a Indicatiilor Pretioase ale cuplului Ceausescu. Operatia a indus in mintea celor ce nu iubeau orasul ca orice poate fi distrus in Bucuresti, daca castigi ceva. S-a netezit astfel calea speculei imobiliare actuale.
Acum cladirii i se zice, oficial si incorect, Palatul Parlamentului.
In acte poate ca Adunarea Deputatilor cu Senatul ocupa peste 10% din suprafata enormei cladiri. Daca scoti suprafetele nesfarsite de circulatie, coridoare largi cat bulevardul Dacia, nu stiu cat mai ramane. Cam 10%, sau mai putin ?
Este revoltator ca alesii neamului sa tot aprobe sume despre care nimeni nu stie pe ce se cheltuiesc. Nici macar ei ! Si asa, bugetul actual al Parlamentului depaseste bine suta de milioane euro /anual.
Nu intru in detalii de arhitectura, urbanism. Cine doreste va citi cartea, cu text surprinzator. Are 86 fotografii, multe inedite, facute intre 1981 si 2009. Cartea e surprinzatoare, speram sa fie si o aparitie somptuoasa. Desi fotografia de la pg.50 mi se pare inecata la tipar.

Expozitia de la Dalles am facut-o si cu speranta de a lansa cartea la sfarsitul ei. Marti 27, in ultima zi a expozitiei, cartea va fi prezentata publicului.
Procesarea in tipografie a fost contra-timp. Initial au spus ca o amana, ca au mii si mii de agende, ultra-lucrative. I-a tentat ca aceasta este prima carte din Romania care apare de-odata in 2 limbi diferite. La tipar trece de 4 ori. Colile trec la fel in galben, cian si magenta. Dar la negru, unele primesc textul in romana, iar altele in engleza.
Desi sunt 2 carti diferite, ele reprezinta pentru tipografie o singura carte, cu tiraj dublu.
Amuzant a fost finalul. Cartea este cusuta, sa se deschida mai larg. Au inceput miercuri. Se temeau de ceva probleme. Cartile vor fi gata vineri dupa-amiaza, ne-au anuntat. Am amanat lansarea pe marti, sa putem anunta invitatii. Dar au fost gata joi la pranz !

cartile.jpg

Lansarea cartii "Casa Poporului, un sfarsit in marmura", va avea loc marti 27 oct, ora 18, la sala Dalles.
Si dupa razboi, multi viteji se arata :

http://www.zf.ro/dupa-afaceri/made-in-romania-5026296/Published on October 23, 2009. 25644 views. 1 comment