en en | ro ro

Cainele meu a adulmecat un pui de liliac. Avea dificultati sa-si ia zborul de jos. Am apucat sa declansez de 2 ori. Speriat de latrat a zburat. La noi in tara sunt 30 de specii de lilieci, un sfert din speciile de mamifere salbatice.

liliac-cazut.jpg

Asta pentru iubitorii de animale. Pentru cei ce se tem de ei, o veste buna. Nu e adevarat ca ti se incurca in par! Exista superstitii, temeri legate de zburatoarele noptii, fara legaturi cu realitatea. Acestea provin din frica ancestrala, legate de creaturile intunericului. Viata liliecilor este in contratimp cu a noastra. Doar unde gasim un numar mare de insecte si multe pesteri, aparitia lor este vizibila, la caderea amurgului. La Herculane, ii vedeam frecvent seara.
Liliecii au impresionat dintotdeauna.
Din secolul 15, genialul Leonardo da Vinci a imaginat zborul uman, studiind zborul si anatomia liliecilor.
http://www.bbc.co.uk/science/leonardo/studio/wing.html
sau mai in detaliu la :
http://www.angelfire.com/electronic/awakening101/leonardo.html
Ornithopterul sau semana cu un deltaplan si cu un liliac, chiropter. Deltaplanul actual este o solutie pasiva, eleganta. Filmele Batman au pornit de la ilustrarea efectelor specatculoase obtinute de zbor.
Tari europene sarbatoresc la sfarsit de august Noaptea liliecilor. Evenimentul atrage atentia publicului asupra liliecilor. In weekend au loc excursii si expozitii. Scopul este de a-i aduce pe oameni mai aproape de aceste mamifere unice. Si de a-i familiariza cu viata liliecilor.
Asociatia de Protectie a Liliecilor din Satu-Mare propune Conservarea Durabila a Liliecilor in Romania. Bravo lor ! Zborul liliecilor este diferit de al pasarilor. Pasarile folosesc curenti de aer cald pentru a plana, zburand ziua.
Zburand noaptea, liliecii au viteze mai mici, dar pot manevra incredibil, vanand insectele din zbor.

Vara, la apus, 100 milioane lilieci isi iau zborul in statul Texas, unde sunt cei mai multi lilieci din SUA. San Antonio ar fi capitala mondiala a Liliecilor. Fermierii sunt incantati. Micile mamifere nocturne devoreza din zbor insectele daunatoare, salvand recoltele de bumbac si porumb. Se estimeaza la 1000 tone cantitatea de insecte mancata intr-o singura noapte de vara de toti acei lilieci.
Fara interventia lor, miriadele de insecte ar depune nenumarate oua, care ar distruge recoltele. Pestera Bracken, la nord de San Antonio, are cea mai mare colonie mondiala cu 20 milioane de lilieci. Privitul norilor de lilieci urcand, in spirala deasupra pesterilor, este un sport popular printre localnici. Podul Congresului la Austin are, chiar in oras, o colonie cu un milion de lilieci.
http://www.batcon.org/discover/cab06.jpg
Si o gluma mai veche.
Intr-o clopotnitza, pe un deal in Mexic, 3 lilieci vampiri atarnau moale, cu capul in jos. Primul zice : uite o turma de oi. Sa vezi ce le fac ! Fal, fal, fal, pleaca in zbor. Se intoarce cu picaturi de sange prelingandu-se pe mustati.
Esti bun, zice al doilea. Uite niste vaci. M-am dus. Fal, fal, fal, pleaca si el. Se intoarce murdar de sange. Bravo, zic ceilalti. Plec si eu, zice al treilea, mai somnoros. Se intoarce murdar de sange, din cap pana in picioare.
Dom'ne, da esti bun de tot ! Aiurea. Voi vedetzi cablurile alea de inalta tensiune?
Desigur !
Pai eu nu le-am vazut.

Published on September 09, 2005. 6564 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   July 2024  (0)
   June 2024  (0)
   May 2024  (0)
   April 2024  (0)
   March 2024  (0)
   February 2024  (0)
   » view full archives

rss