en en | ro ro

Una dintre cele mai cunoscute si mai folosite poze-document, de la revolutia romana, este copia deformata a unei fotografii reale.

Poza ne-a batut la ochi. Proasta de calitate, parea plauzibila pentru Rompres. Dar piata fiind altfel, nu parea reala. Cand a aparut articolul NGM cu viata lui Ceausescu in 2007, redactorul sef m-a intrebat ce nu ar fi in perfect in articol. Poza asta, i-am spus aratand-o.

Printul era sugestiv, dar am crezut toti ca s-au folosit mai multe clisee facute din locuri diferite, in momente diferite. Piata are alta configuratie, mai deschisa; un acoperis ca al cladirii de sub helicopter este departe, la sud.

In lipsa de poze, cineva la Rompres o fi a copiat 3 clisee diferite pe o singura hartie?
Fotografii lor au facut poze acolo. Nici-una nu era interesanta. Cladirea CC este ? Avem casa ! Masele largi sunt ? Am facut si asa ceva. Si elicopterul ? Am poza cu elicopter pe tele. E bine ! Le punem impreuna pe toate. O sa mearga la public.

Am predat curs de iluminare solara. Si casa si masele sunt pozate dupa-amiaza, iar casa de sub elicopter nu este acolo. Mergand in piata, diferentele bat la ochi. Armata a fraternizat cu demonstrantii la 9h40, asaltul CC a fost la ora 11,30h. Pe 22 decembrie, de solstitiul de iarna, la acea ora, fatada vest, nord-vest a CC era in umbra. Se vede bine si din alta poza Rompres, in care elicopterul a fost pus.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Imagine:Ceausescu_helicopter_leaving.jpg

De-abia dupa ora 13, lumina rade fatada. Cum arata locul acesta in decembrie, la ora 1 :

CC%20dec%20dramatic.jpg
Poza a fost facuta dupa 19 ani. E o diferenta fata de cea a Rompres ? Intre timp a fost construit un imobil inalt pe locul fostului teatru Tandarica. Frontul stanga cu brazi mari este pe colt cu str.Wilson, iar frontul dreapta e departat si complet diferit. Casa de sub elicopter nu este vizibila.

nico_elicopter_518-0-192.jpg

Ce rost are acest post ? Relevarea entuziasmului pentru pozele incarcate, atat de favorabile pentru maedia, care se silesc sa ne hraneasca cu ghiveci. E mai ieftin si creaza confuzie.

A fost nevoie de o lege, care nici nu se prea aplica, sa se scoata E-urile din scoli.
Ar mai trebui o alta, sa opreasca minciunile televizate in direct.
Dar cine are interes ? Intr- o tara in care idealul: Sa Furi si sa Nu fi Prins, cum remarca D.Draghicescu, a evoluat amenintator.Intre timp, am aflat ca poza este facuta de un prieten apropiat, Crisan Lucian, un foarte bun fotograf care a lucrat la Romania Libera, Libertatea si Adevarul. S-a pensionat de curand si s-a retras la tara. M-a contactat si mi-a trimes o scanare a fotografiei originale.

Marturisesc ca m-am inselat. Fotografia originala, pe care nu o stiam, este impecabila.

Am fost indus in eroare de cativa factori insumati. Poza de la Rompres era facuta dupa un internegativ. Au reprodus deformat fotografia originala, indoita si deteriorata. Partea stanga are o perspectiva accentuata fata de a fotografiei orignale; partea dreapta apare aproape redresata. Pe acea copie aceasta era si singura zona clara. Parea ca au fost folosite cateva clisee, copiate succesiv. In plus, cladirea inalta construita pe locul fostului teatru Tandarica ne-a ascuns casa din fundal, cu acoperis similar al alteia din sud, in spatele cladirii Romarta.

Dupa 20 ani copacii de langa CC au disparut. Toate acestea ne-au facut sa apreciem gresit. Imi pare rau ca prietenul meu a fost afectat de acest post.

Dar ca pe duplicatul unei mariri, semnate de un fotograf in viata, sa apara scris doar Rom-Press, mi se pare un procedeu complet incorect.


Published on December 28, 2008. 7672 views. 19 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » June 2024  (0)
   » May 2024  (0)
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » view full archives

rss