en en | ro ro

Remarcasem ca marii fotografi mor la varste avansate. Dar si arhitectii. Oscar Niemayer s-a prapadit la 105 ani (fara 9 zile). Lucrase cu Le Corbusier, la sediul ONU din Manhattan. Dar este bine cunoscut pentru cladirile guvernamentale din Brasilia (capitala din 1960).

Excesiv /utopic planificata, cu circulatii auto care-i despart abrupt zonele, Brasilia nu este lipsita de farmec. Pe trama de urbanism a lui Costa, Niemayer si-a impus o viziune sculpturala.

Iata Catedrala, palatul Congreselor si Palacio de Alvorada, palatul prezidential.

Climatul tropical din Brazilia i-a permis rezolvari deschise pentru multe functiuni. Intre 1964 si 1985 Niemayer s-a exilat pe durata Juntei Militare. Altfel, cu vederi foarte de stanga, el a ajuns chiar presedinte al Partidului Comunist Brazilian, intre 1992 si 1996. Viata si opera i-a fost prezentata pe scurt in N.Y Times:

http://www.nytimes.com/slideshow/2012/12/04/obituaries/20121206_NIEMEYER.html

A fost laureat al premiului Pritzker 1988. Alaturi de mexicanul L.Barragan (Pritzker 1980) el a promovat cladiri in culori vii, care ies direct din /sau langa oglinzi de ape. Muzeul de Arta Moderna din Niteroi este inedit prin forme si amplasare.

Niemayer s-a facut celebru folosind forme abstracte curbe, care caracterizeaza majoritatea operelor lui. “Liniile si unghiurile drepte nu ma atrag, sunt vizibil create de om prea dure si inflexibile. Ma atrag curbele senzuale care curg liber. Acele curbe pe care le regasesc la muntii din patria mea, la meandrele raurilor, la valurile oceanului, dar si pe corpul femeii iubite. Curbele alcatuiesc Universul, un univers curbat.” Memorii - O.Niemayer. A lasat aproape 600 de proiecte.

Muzeul National Niemayer din Brasilia si acel din Curitiba sunt ultimele sale lucrari realizate.


Published on January 14, 2013. 13315 views. 18 comments
18 comments to "A lascivious and sensual architecture"

Marius Georgescu
January 2013, 27 at 18:43:52
Superbe fotografiile,foarte inspirat articolul.Unul dintre marii artisti ai secolului XX a murit dar a lasat o urma durabila de armonie si curaj al viziunii.Multumesc,dle Pandele,pentru memorie,intr-o lume cu oameni din ce in ce mai uituci cu valorile perene-si mai atenti la ULTIMUL TREND.