Satoyama este o gradina secreta /intima cu apa, caracteristica civilizatiei rurale japoneze.

Armonia omului cu natura, admirata de straini si la noi in tara, e pe cale de a fi pierduta. Spatiile verzi imediat disponibile inlatura depresiile angajatilor marilor companii si reduc agresivitatea bandelor de delicventi, conform studiilor japoneze. Nu se refera la salbaticie ci la imbinarea naturii cu tehnologia, pariu pe care sunt decisi sa-l abordeze, ameliorand si clima din oras. Dispunerea unei plantatii de orez pe acoperisurile in terasa a unor cladiri, mai mult sau mai putin inalte, a devenit relativ curenta in orase mari.

Renumitul arhitect Tadao Ando, adept al acestor idei, propune dezvoltari ale capitalei, cu ponderi mult marite spatiilor verzi. Unele proiecte sunt in curs de realizare. Insule artificiale propuse in golful Tokyo vor mari suprafata orasului atat de dens. Unele dintre ele ar putea avea adevarate paduri, un proiect denumit « Padurea pe mare ».

http://www.uminomori.metro.tokyo.jp/message_e.html

Reciclarea aproape integrala a deseurilor va deveni principalul furnizor al materialelor de constructie pentru aceste insule. Dupa ce multe decenii satele s-au urbanizat, orasele mari vor trebui sa se ruralizeze in oarecare masura.

Specula imobiliara caracterizata prin supraconstruire cu materiale de calitate indoielnica, care permite castiguri imediate mari – apreciata de edilii impostori si spertari, este pe cale de a fi dovedita o cale sigura de a strica conditiile de viata ale unui oras.


In viata japonezilor satoyama este pe cale sa depaseasca importanta ikebanei.


Published on March 24, 2014. 8663 views. 0 comments