en en | ro ro

In 1972 am facut o incredibila calatorie pe ape, desi in acei ani totul era interzis. Oportunitatea fusese pregatita pentru altii, dar noi, poate mai norocosi, am fost singurii care am reusit. Manati numai de vant, am navigat de la Tulcea - la 2 Mai, prin Delta si pe mare.

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/personal/articol/cu-vele-prin-delta-si-marea-neagra-1972/129/6835.html

http://www.ap-arte.ro/ro/blog/personal/articol/cu-olandezul-zbur%EF%BF%BDtor/129/6811.html

Desi partenerul meu de barca a parasit curand tara, am pastrat o relatie speciala peste ani. A.M. a lucrat 55 de ani ca arhitect. Ani de zile a fost arhitectul nr.1 in spitale al Frantei. Are acum 78 ani. S-a retras din agentia, lasata fiului. Si-a facut o casa de vacanta in Normandia, nu departe de Honfleur, unde sta cu sotia 7-8 luni pe an. Deseori cei doi fii vin si ei cu familia, ca nepotii sa isi petreaca cateva zile alaturi de bunici, intr-un cadru binecuvantat. 

Prietenul meu a cautat indelung pana a gasit un teren care seamana cu un parc in mijlocul naturii, cu paduri si campuri cultivate in apropiere. I-a placut si denivelarea de 9-10%.

Din curtea lor nu se vad case vecine. Terenul este delimitat de perdele naturale, o liziera de arbori inalti, dar suficient de rari ca sa lase sa treaca in buna masura lumina soarelui.

In Normandia, Regulamentul de Urbanism prevede respectarea conformatiiei locale, pentru orasele si comune cu arhitectura traditionala. Regulamentul lor este ferm, dar are si unele prevederi elastice.Orice noua cladire trebuie sa arate, vizibila, structura din lemn.

Ei le numesc : “maisons á colombage”. Iar acoperisul are doar 2 pante, la 45°, cu invelitoare din ardezie de buna calitate.


Proprietarii cu bani cumpara case vechi, bine pastrate, din secolele 18-19. Le desfac si le remonteaza pe lotul propriu, modernizate si dotate, de buna seama, cu tot confortul.

Casa proiectata de Andrei respecta integral Regulamentul. Desi difera ca aspect fata de casele din apropiere. Abordata din vale, cladirea are P+1, dar apare parter fata de terasa din amonte. Etajul principal are un living mare, cca 7x16m lungime, cu un dormitor mare pe latura NNE, al bunicilor. La etajul inferior sunt 4 dormitoare, fiecare cu baia proprie, pentru fiecare familie a celor 2 fii, cate unul pentru parinti, celalalt pentru copiii respectivi.Lumina este un ingredient puternic in arhitectura. Cel mai puternic, sustine Renzo Piano. Casa de vacanta din Normandia e o cutie din sticla. Structura ei de lemn interioara e vizibila din exterior. Ziua, esti imbaiat in lumina lizierei. Noaptea, casa devine o cutie de lumina.Am fost si noi invitatii lor in iulie 2018. Am fost primiti cu caldura si ne-am distrat foarte bine. Desi acum noi, cei doi Andrei, avem 150 de ani impreuna. Dovada, dovada ?

Iar lumina e intotdeauna binevenita.


Published on August 04, 2018. 4997 views. 2 comments