en en | ro ro

Final si epilog. Partea 1-a la adresa : http://www.ap-arte.ro/ro/blog/blog-vechi/articol/in-echipa-aaf-1986-la-cabana-calica/165/7215.html#add_comment

Organizatorii erau obisnuiti cu pictori, care se plictiseau sa mearga pe balta si la «Marile Combinate». Erau mai entuziasti sa ramana la baut. Cabanierul de la Calica ne spunea ca noi am baut doar o cincime cat o echipa echivalenta la numar, numai din pictori. Noi, maniacii in fotografie, eram mai entuziasti sa si vedem cate ceva. Am mai scris cu cativa ani in urma despre acest subiect. Dar am pus si alte poze acum.

Iata gasca «calicilor» la Calica-Iazurile, iunie 86, «docoment» imortalizat loco.

Ii vedeti inarmati pana in dinti, in microbuzul care ii conduce spre «mari» aventuri.


De la stanga la dreapta pe: Nic Hanu - gura bogata, ce-i mai sclipeste, cu Rolleiflex SL 35, Gicu Epuran cu Rolleiflex Tlr 6x6, Mihai Cochinescu, Ploiesti cu Praktica – Flektogon 20, oradean neidentificat cu Zenit, Victor Boldar din Craiova isi expune sculele: Zenith, Exakta si panoramic Gorizon; clujean cu barba neagra in spatele lui (nu i-am retinut numele), Kovesdi Laszlo, Tg-Mures, cu Praktica, Dan Dinescu - Pentax, obiective Jena. In spatele meu, in fata masinii, stateau «fetele» Heddy Loffler si Klara Spitzer, doua doamne, ambele cu Mamyia TLR. Si dl.Chelaru, Campina, cu Exa si pantaloni ante-belici. 5 dintre cei din imagine ne-au parasit intre timp. Dumnezeu sa ii odihneasca.

Remarcati tehnologia din microbuzul "de protocol". Scaunele suplimentare nu au centuri in 3 puncte. Doar curele in 2 puncte, legate la aparatele de fotografiat. Petele abundente pe fetele «calicilor» nu sunt de la vre-o epidemie. Se vad si pe tapiteria de sus. Provin de la celebrul film Azo-pete PS-21, cu sensibilitate "variabila".

Doar «dixtractia» nu s-a terminat. Ajungem acasa.

Dan, mai grabit, a developat filmele. M-a sunat disperat. «Nu stiu ce am gresit, poate nu am invartit bine si au avut bule, sunt pete foarte vizibile pe cer.» Pus in garda, mi-am luat toate masurile posibile. Am pregatit revelator Microdol-X Kodak, de super-micro-granulatie la sensibilitate nominala, suficient de alcalin sa nu faca bule pe film. Am facut un fixator nou concentrat sa dilueze orice urma de bromuri. Ce sa vezi, pe filme apareau totusi Obiecte Zenitale Neidentificate. Se vede treaba ca baietii buni de la Azo-Mures au uns malaxorul cu vaselina in exces. In baia de sensibilizare, au aparut stelute ca la supa de pui, locuri unde filmul a devenit mai putin sensibil. De ne-au iesit OZN-uri peste tot, vizibile mai ales pe suprafete omogene, cer, pereti, fete de oameni.Baieti, mie sa nu-mi spuneti prostii : «Ca nu se poate, ca asa ceva nu e posibil.» Stiti vorba pesimistului: «Ba se poate». Orice Este Posibil - intr-o tara comunista.

Am vazut lucruri de necrezut. Am avut filme Orwo dia, primite premiu la Orwo Pentacon, cu urme de labe de soarece pe film. La Wolfen, Orwo inseamna Original Wolfen, pe intuneric, un soarece a mers pe foaia mare de emulsie proaspat sensibilizata, inainte de a fi taiata in fasii. Si urmele labelor erau diferite ca sensibilitate, mai intens colorate.

Parca chiar la Calica am folosit unul. Pe cer apareau labute albastre, pe iarba, foarte verzi, pe nisip urmele erau maron. Erau ele foarte mici, 3-4mm, dar la proiectie puteai sa juri ca sunt labe de leu. Cine stie pe unde or fi? Sigur mai am unele pe undeva.

            Colegul de la AzoMures ne spusese cum merge cu reclamatiile la combinat.

Asa ca ne-am pus pe scris. Si le-am scris 2 scrisori «de dulce» - cu antetul asociatiei. Cu bonul numarul, anexat, am cumparat N filme, numarul de emulsie cutare, asa si asa, si apar OZN pe cer. Si nu e in regula… Culmea, am regasit originalele din 1986. Iata-le:

Raspunsul nu s-a lasat asteptat. Tot cu antet. «Ca spunem prostii. Ca nu se poate. Ca asa ceva nici nu este posibil. Daca vom dovedi ca avem dreptate, sunt dispusi sa ne dea alte filme, in cantitate echivalenta.» Partea proasta, le facusem pe toate. Nu aveam pe ce dovedi. Nu aveau ei mari riscuri. Dar tot s-au trezit cu Nic acolo. Cum sa demonstrezi ca au gresit ei, la Targu-Mures? Ei bine, au fost atat de siguri ca nu se poate, incat au spus: Uite, avem aici cate 2 filme din fiecare emulsie. Daca platiti unul, face imagini fotograful nostru (asta e specialist, nu ca voi) si comparam. Ori specialistul a gresit expunerile in procent de 95%, ori Exakta de la Azo-Mures avea mari probleme. Pe film erau numai 2 clisee copiabile. Dar petele pe zonele neutre se vedeau perfect pe ambele!

Au fost domni si am obtinut alte filme - Azo de 21. In lipsa de altceva, cum era pe atunci, erau suficient de bune. Dupa aceasta intamplare, cu ecou la AAF, se spunea: «Si tu folosesti filmul Azo-pete?». Prin comparatie filmul Svema parea ultra-curat.


Nu puteam sa schimbam furnizorul atunci. Nu m-am invatat minte, saptamana trecuta am revenit iar din Delta. In 1991 am intalnit din nou filme AzoMures cu defecte. Si am renuntat definitiv la furnizorul autohton. Nu doream filme cu defecte ascunse.

            Ce vremuri dom’le, ca noi aveam 40 de ani, nu 70.


Published on July 01, 2016. 5767 views. 3 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » October 2023  (0)
   » September 2023  (0)
   » August 2023  (0)
   » July 2023  (0)
   » view full archives

rss