Oamenii civilizati au mare respect pentru patrimoniul lor cultural, care atrage turismul. Ambianta unui oras este data de ce este deosebit. De ce este caracteristic si propriu numai lui.
Anii 1985 au adus mutatii in spiritul romanilor. Ideea sistematizarii localitatilor in spirit strain, cu mijloace primitive, i-a socat puternic pe locatarii acelor zone. Cu timpul, multi s-au obisnuit. Au ajuns chiar sa creada ca nimic nu merita sa fie pastrat din orasul lor. Si in localitati istorice, unii activisti au facut exces de zel ; la Piatra Neamt de exemplu.
Cele mai mari distrugeri s-au facut in capitala. Avea nevoie de mult loc, pentru un fel de OZN la o alta scara decat orasul. A aparut Casa Poporului si bulevardul Victoria Socialismului, Unirii. Dimensiunile colosale i-au impresionat pe oameni. Proaspetii imbogatiti se uita la Casa cu respect si cu jind. Zecile de hectare de marmura nu si le pot permite, oricat ar fura.
Distrugeri in orase au continuat si dupa 1989, ba s-au si amplificat. Investitori fara capital au facut imprumuturi, au facut presiuni pentru specula imobiliara, ca sa castige cat mai mult. Iar autoritatile, cu mentalitati deformate, nu s-a opus cererilor daunatoare orasului.
Preocuparile pentru patrimoniu sunt in crestere. O lansare de carte : Bucuresti-arhipeleag, cu poze facute de dl. Cr.Popescu, atunci si acum. Un album instructiv, istoria facut publica :
http://www.gandul.info/arte/demolarile-anii-80-bucuresti-intr-album-foto.html?3940;850292
Dl.Cristian Popescu a urmarit asiduu asaltul demolarilor asupra cartierelor istorice.
In afara de case, si alte elemente erau de mare calitate. In 1986, am ajuns in AAF dimineata. Odata cu mine a aparut un Critic de arta. Dl.Comanescu l-a primit afabil : Poftiti, d-le colonel. Aveau de vorbit. Criticul venise cu un album :
Cele mai frumoase garduri de fier forjat din lume.
L-am cerut sa il frunzaresc. 8 erau din St. Petersburg, iar 2 erau din Bucuresti.
Am apucat sa le pozez, desi ambele au fost demolate imediat, in mai putin de 3 luni !
Un ONG incearca sa trezeasca interesul public pentru mostenirea culturala.
Daca distrugerile continua in acest ritm, vom pierde si modele si surse de inspiratie. Un grup de tineri studenti s-a mobilizat in aceasta directie :
www.casecareplang.ro
Ei bine, Patrimoniul ne este din nou amenintat.
Axul istoric Buzesti-Hasdeu-Uranus va fi refacut, ca alternativa la bulevardul Magheru. Si gardul din jurul Casei Poporului va fi demolat in 2008.
Pierdem simbolul dictaturii, zidul care ii separa pe Alesi de plebe.
Voi incerca sa pastrez o bucatzika din zid, ca din zidul Berlinului.