en en | ro ro

In istoria Barcelonei cel mai important om nu a fost Lionel Messi sau Ronaldinho, nici macar Gica Popescu, mai multi ani capitan la Barca.
Acum 73 ani, un domn imbracat modest desena cu creta pe caldaram. Pe ganduri, nu si-a dat seama ca ajunsese in zona periculoasa.
Lovit de un tramvai, a ramas inconstient pe caldaram.
Multi soferi au refuzat sa-l ia, poate ca le murdarea bancheta cu creta si sange.
Ajuns la miezul noptii la spital nu a mai putut fi salvat. La ceremonia sa de inmormantare au participat 5000 de persoane. In iunie 1926 se stinsese geniul arhitecturii spaniole moderne, Antoni Gaudi, contemporanul lui Mincu, stralucind cateva trepte de magnitudine peste acesta.

In 1994 am vazut la Grand Palais expozitia Paris-Barcelona.
Intr-o sala inalta am remarcat un fel de super-pandantiv enorm, care atarna liber.
Am ajuns in fata unei oglinzi mari, pusa pe pardoseala. In ea se oglindea pandantivul complex. In pozitiv reprezenta parabolele turlelor de la Sagrada Familia.
In secolul 19 nu era posibil calculul pentru suprafete cu multiple curburi.
Dar stiau ca curba lantisorului e o parabola perfecta, avand doar eforturi de intindere. Si intoarsa pe dos devine curba perfecta de transmitere a eforturilor de compresiune.

Am citit mereu si am privit planuri si fotografii ale cladirilor sale. Desi acestea nu transmit o zecime din ce poti remarca acolo cu ochiul liber. Sunt lucrarile unui om cu o intelegere superioara, pe prea multe planuri, sa le poti urmari intr-un singur desen.
Nu poti sa ajungi la Barcelona sa nu vizitezi Sagrada Familia, parcul Guell si excentrica, dar geniala casa Battlo, ramasa practic neschimbata de 100 ani.

1172%20Barca%20scara%20Battlo.jpg

oct%20casa%20Battlo.jpg

O lectie de arhitectura bine stapanita, cu lumina naturala omniprezenta, lemn nobil, ceramica multicolora si vitralii ca principale ingrediente. Desigur cu fierul forjat specific art nouveau. Iar toate formele folosite sunt si structurale si plastice, dintr-odata.

http://en.wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud%C3%AD

Si o poza de pe net cu casa Milla, la Pedreira, in amurg.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Casa_Mil%C3%A0_-_Barcelona%2C_Spain_-_Jan_2007.jpg

Published on December 12, 2009. 4444 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   December 2021  (0)
   November 2021  (0)
   October 2021  (0)
   September 2021  (0)
   August 2021  (0)
   July 2021  (1)
   » view full archives

rss