en en | ro ro

Imi scrie dl.Bojan : ce adresa aveti ? Pai n-am schimbat-o, tot cea din pagina 4. Ma suna conul Giku, cu aceeasi intrebare. Plec la Iasi. La intoarcere, aveam un colet la posta. Ma duc sa il iau, era cartea de la Cluj. Cand ajung la poarta, acasa, suna telefonul mobil. De la Curier Expres, am un colet pentru dvs. Tipul era la 3 metri, cu spatele. Era cartea venita de la Sibiu. Norocos cum sunt, acum am ambele dedicatii.

Voicu Bojan /Cluj si Gicu Serban /Sibiu au scris o carte in dialog : "Inotul Sincron".
De ce se cheama asa ? Si Voicu si Gicu au practicat acest sport. Formarea lor este legata de adolescenta in care impleteau atractia pentru inot si fotografie.

Coincidentele nu se opresc. Am practicat inot de performanta 10 ani. Atat de demult incat aproape nu-mi aduc aminte.

Starniti in grupul 7 zile, s-au gandit sa discute de propriile lor indoieli referitor la fotografie si sa publice dialogul intr-o carte. Sa fiu sincer, mi-a placut foarte mult.
Ma intreba sotia : Ce citesti tu acolo, de nu poti sa-i dai drumul din mana ?

Ambii isi exprima preferinta pentru fotografii din empatie fata de oameni. Nu pentru poze stereotipe, banale, pe gustul clientului. Cartea Inotul Sincron face aluzie si la desincronizarea caii majore a fotografiei din tara. In Romania auzi doar de Fotografii Frumoase, Splendide si Artistice. Adica false si neinteresante.

Rezumand dur dialogul simpatic, ar fi sa faci fotografii crestineste : cu dragoste si smerenie, doar asa ies fotografii sincere, adevarate, cu implicare, care te ating si te emotioneaza. Si in carte este mult mai interesant exprimat si argumentat.

In 2009 la Perpignan am avut privilegiul sa discut cu Eugene Richards, unul din varfurile Getty Images. Spunea ca proiectele au avantajul planificarii si cooperarii. La Getty, toate pregatirile prealabile sunt, normal, facute de altii. Proiecte scurte (2-3 saptamani in maxim 6 luni) pot avea si un stil omogen, cu acelasi aparat si obiectiv, de pilda.

Dansul expunea acolo proiectul : War Is Personnal, facut cu format mare pe film.

http://awards.gettyimages.com/awards.cfm?display=photographer&photographerID=128&isource=corporate_website_awards

Spunea ca empatia pentru subiect este prima conditie. Nu oferi apropiere, nu primesti incredere. Convergenta este mai importanta decat corerenta. De multe ori, pleci cu o parere si descoperi altceva mai interesat, mai profund. Accentua pe reactia instinctiva din momentele culminante, cand statul pe ganduri devine o frana nedorita.

Sincer, recomand calduros cartea celor 2 ardeleni, aparuta la editura Aquaforte. Ea poate fi obtinuta prin comanda online, la site:

http://inot-sincron.diafragma9.ro/

Published on October 12, 2010. 6638 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » December 2024  (0)
   » November 2024  (0)
   » October 2024  (0)
   » September 2024  (0)
   » August 2024  (0)
   » July 2024  (0)
   » view full archives

rss