en en | ro ro

Romania a trecut dintr-o Epoca de Aur, in alta epoca de aur; de asta o ducem asa de prost ? Tovarasii la varf vorbesc ca din carte : vom face, vom drege, vom aplica, vom respecta. Asta inainte de vot. Dupa vot, se schimba situatia. Fac doar ce vor. Dezastrul economic a fost provocat de guvernari dezastruoase din 1990 pana acum, dar asta nu ne incalzeste. Nu poti spune ca nu s-a schimbat nimic in 21 de ani. Folosirea computerelor s-a generalizat.

Cum sunt ele folosite, asta este o alta poveste.
Hartoagele sunt dactilografiate pe computer, deseori cu greseli hilare. Am primit hartii de regularizare a acordului global. Avand carti scrise si fotografii publicate, am primit 4 plicuri cu decizii, toate cu calcule gresite. Drepturi de autor in baza legii proprietatii intelectuale figurau ca profituri comerciale.
Este greu sa dovedesti ca esti nevinovat. Trebuie sa aduci dovezi.
Functionara, relativ bine intentionata, mi-a explicat ca ei nu pot completa dupa declaratia contribuabilului, ci numai dupa adeverinta eliberata.
Adeverinta este exprimata intentionat vag, ca sa poata fi folosita pentru toti cei (100-1000) in chestiune.

M-am dus de 3 ori pana am reusit. La fisc, datele se centralizeaza intrucatva. Aveam inca o adeverinta de venit de adus. Institutia de stat imi comunicase acelasi venit de 3 ori. Am obtinut-o, infine. Ma duc cu deciziile la celalalt fisc, sa le achit. Doua erau pe plus, aveam de platit, si 2 pe minus, de recuperat. Le-am dat impreuna, de buna seama.
Functionara face o hartie, o da la casierie. Ma duc sa platesc. Suma nu se potrivea deloc. Fata adunase totul la gramada. In loc sa scada minusurile, le adunase si pe acestea.

Le arat ca sunt 2 sume mici cu minus. Si ce daca ! Acei bani mi se cuvin inapoi. Mai bine lasati in plus, sa aveti la anul. Altfel trebuia sa dea ea justificari pentru greseala. Nici nu ma gandesc, mi s-a mai intamplat si nu am mai primit nimic. Dupa lungi discutii, face o alta hartie gresita. Scade banii din suma, unde erau deja adunati.

Primim scrisori recomandate, care reclama datorii de 2 lei, francate cu 11.
Sau chitante cu antet policrom, pentru sume de 31 bani, ca un triumf al birocratiei natange asupra tuturor.
Acei care se pricep, stiu ca legea de baza a computerelor este :
"Garbage In, Garbage Out" = Gunoi Bagi, Gunoi Iese.

Nu va place cumva titlul ? Asa a iesit, direct din calculator.

Published on November 05, 2010. 6637 views. 1 comment
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   December 2022  (0)
   November 2022  (0)
   October 2022  (1)
   September 2022  (0)
   August 2022  (0)
   July 2022  (1)
   » view full archives

rss