en en | ro ro

Explozia aparatelor fotografice digitale a depasit cele mai optimiste previziuni. Cat timp se va castiga mult in acest domeniu, concurenta va fi acerba, iar studiile de dezvoltare vor aduce noi surprize.
In putini ani vor apare captoare Fx de 40 Mpx (+,-20%) depasind rezolutia celor mai bune obiective. In lumini slabe vor mari diodele trecand la sfert de rezolutie, ca 10 Mpx, pentru raspunsuri stupefiante. Vom vedea curand sensibilitati reale pe la 100 kilo-Iso. Cu aparate de clasa, avand 12Mpx, se pot face poze de 17m identice, uneori superioare in calitate, celor facute pe cel mai bun film 35mm.

http://fwd.five.tv/videos/challenge-blow-up-part-3

Oare cati au nevoie de mai mult ? Si devine din ce in ce mai uzual sa montezi imagini cu multe mii de Mpx. Cum ar fi aceasta :

http://www.iclarified.com/entry/index.php?enid=2729

Cat mai este necesar sa creasca aceste cifre ?
Cifrele vor mai creste cat timp sunt argumente de vanzare. Deja exista aparate, la care proprietarii descopera ca ii deranjeaza rezolutia prea mare si mai ales consecintele ei :

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/50d.shtml

Aparatele mici vor avea comportari mai bune in toate domeniile, cu sensibilitati utile peste 800 Iso. Avand vizare electronica, un caz aparte este Panasonic G1, format micro-4/3, cu schimbare a obiectivelor, fara prisma si oglinda.
Eliminand cutia reflex au reusit sa scada si din gabarit si din greutate. Are sub 400gr, fara a diminua formatul. In 10 ani am putea vedea formate mai mari, cu obiective largi (fixe ?), vizare electronica si gabarit acceptabil.

Cursa megapixelilor a incetinit inainte de a se impiedica in propriul succes. Dar raman multe lucruri de pus la punct. Cele mai ramase in urma par seriile de obiective, concepute pe standarde 1985.
Cei de la Nikon chiar vor sa fie siguri ca nu le refac de mai multe ori.

Am vazut modelul D3x, un aparat Greu. L-am tinut si in mana.
Are 2,3kg, cu obiectiv cu tot. In 2 minute nu poti sa-ti faci o parere despre un aparat atat de complex, setat pe alte gusturi.

_DSC1723%20Dx3.jpg

Amicul Nicu Cosniceru ii lauda rezolutia spre format mediu ; ar fi cel mai performant captor actual, la 88 nota Dxo. Nu are noutati, ca scuturarea senzorului si stabilizare optica in senzor din motive simple. Aceste manevre presupun un cadru mare, in jurul captorului mobil. Au dorit sa foloseasca body D3, ca sa-l scoata cu cateva luni mai devreme.
In D700 au rezolvat asta reducand vizarea in lungime sub 95%, la real 90% din cadru. Dar pentru un aparat stindard profesionist asa ceva ar fi fost de neconceput. Folosit mai des la lucrari in studio, D3x va avea si mai putin de suferit din aceste lipsuri.

Aparatul cel nou, cat ar fi el de performant, are un pret mai greu de inghitit.
E adevarat ca nu-i conceput avand tinta pe fotografii romani. Vom vedea si ce D700x-800 mai apare pana intr-un an, pe Criza asta.

Published on January 26, 2009. 5763 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » October 2024  (0)
   » September 2024  (0)
   » August 2024  (0)
   » July 2024  (0)
   » June 2024  (0)
   » May 2024  (0)
   » view full archives

rss