en en | ro ro

Cel mai important festival destinat fotojurnalismului profesionist, Visa pour l'Image de Perpignan /VIP, a implinit 20 de ani.

http://www.visapourlimage.com/festival.do

Iar la saptamana profesionistilor 31 august-6 sept sunt invitate numele celebre.

http://www.mediafax.ro/cultura-media/cele-mai-importante-nume-din-fotojurnalism-la-visa-pour-l-image-in-franta-galerie-foto.html?1706;3046469

Jean Francois Leroy, directorul festivalului, face destainuiri presei. Din 1988 Perpignan dorea un eveniment care sa faca sa se vorbeasca despre oras. Cu concursul directorului de la Paris-Match, Roger Therond, proiectul lor a fost aprobat.
Costul oficial al festivalului depaseste 1 milion de Euro. In realitate, cu realizarile platite de sponsori, primaria orasului, Canon, suma se apropie de 3 milioane. Impactul este mare pe plan profesional, plus circa 200 mii vizitatori la expozitii organizate. Sunt prezente si importante nume din presa, fotografi, art-directori, imagologi.

Uneori apar si contestari. Ai doar dusmanii pe care ii meriti, spune JF-Leroy.
In 8 septembrie 1991 la P-VI au fost 40 minute de proiectii cu fotografii din Afganistan. 3 ziare i-au luat in ras : Ce aiureala !
De fapt jurnalistii documentau radicalizarea talibana si islamica, pe care lumea refuza inca sa o vada. In aceeasi zi, prim-ministrul Massoud a fost asasinat.
Dupa 3 zile, pe 11 sept, a avut loc atentatul terorist impotriva Twin Center, la NY.

In acest an, am onoarea de a fi invitat la VIP cu expunerea Viata Cotidiana in Romania. Mi-a fost confirmata proiectia in cadrul saptamanii Pro. Data exacta nu o stiu inca.

In ultimul moment mi-au mai cerut 30 fisiere cu viata cotidiana dupa 1990. Dupa ce le-am gasit, remaiat si completat caption in engleza am scris un DVD si m-am dus cu el la posta.
Am aflat ca face 8 zile pana un Franta. Mai repede nu se poate ?
Doar prin MSN. Bun, fie si prin MSN. Am platit 96 Ron (23 Euro) pentru un plic normal, cu adresa de destinatie si a expeditorului imprimate pe calculator.
Doriti la marfa sau la documente ? Document ! A fost introdus in punga opaca 80x80cm, pe care scrie diagonal Posta Romana. Reclama sufletul comertului !
Pe punga au lipit o punga transparenta cu copia la indigo a adresei, scrise de mana. Functionara a spus ca pungile vor fi bagate intr-un sac. "Sa fie protejate".

Va fi aruncat, cineva poate va calca pe el, etc. Directorii de la Posta Romana lucrau poate la Bds. Si tot tampiti au ramas. Ajuns la destinatie dupa 5 zile, printr-un miracol, DVD mai functiona ! oate Dumnezeu a avut grije. Dar e mai bine sa va feriti de serviciul MSN al Postei romane.
Si ceva instructiv, de azi :

http://www.adevarul.ro/articole/michele-bressan-fiecare-fotografie-e-ca-un-bilet-la-film.html

Caracterizarile predate la sectia foto/video a Universitatii de Arte Bucuresti, ne flateaza.
Si vad ca fotografiile sunt de multe feluri : impresionante, incitante, care plac ochiului.
Dar si cele care obtin atentia ICR. Obtii dusmanii pe care ii meriti, vorba lui JF-Leroy :)

Published on August 05, 2009. 5375 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » October 2023  (0)
   » view full archives

rss