en en | ro ro

Dupa 45 de ani de comunism, oricine vrea Marfa din Import, spuneam undeva. De ce nu? raspundea dl.Raiu. "Desi un IOR-F 50mm/1.2 ED AF-S VR n-ar suna foarte rau."

Va inchipuiti Intreprinderea Optica Romana, producand obiective cu :
1. Exta Low Dispersion Glass, 2. Auto Focus-Super Fast si 3. Vibration Reduction. Adica, Lentile din sticla cu dispersie ultra-redusa, AF ultra rapid si Reducere a Vibratiei imaginii ? Nu suna rau deloc.
Ar presupune ca productia IOR sa se bazeze pe tehnologii ultra-moderne.
Un fel de Lohn in optica. Ceea-ce nu e cazul, din pacate.
Timp de 15 ani, Romania a inaintat spre capitalismul de cumetrie. Aparitia investitorilor ultra-performanti a fost privita ca o amenintare asupra monopolului baronilor locali si a relatiilor lor duplicitare cu sindicatele, aservite prin interpusi. Dar sa lasam politica locala.

Ce inseamna pe scurt globalizarea ? Fiecare face ce stie cel mai bine. Am vazut prima data un produs World's Best cu piese facute in 20 de tari, in 1991.
E foarte curent, acum. Aparate Canon au subansamble facute in China si Hong-Kong. Si ecran LCD orientabil, construit de Nikon !
Nikon realizeaza DSLR, produse in Thailanda.
Piese din multe tari se monteaza si in masinile Mercedes Benz, unde seful montajului e de origine turca.
Multe noutati vin din transfer de tehnologie.
Le vedem mai ales la consum : aer conditionat, masini.

tot din import.jpg

Ce inseamna punerea in practica a datelor din prescurtarile pentru obiectivul de mai sus ?
1. Lentile, din sticla speciala Schott sau Corning, reduc aberatii cromatice secundare, cu imagini mai clare. Obiective calculate la Bausch & Lomb, montate cu aliniere electronica.
Interesant, in anii 1972, IOR monta obiective Aus Jena, pentru programul sovietic in Cosmos. Armata cumparase o instalatie de aliniere electronica a sistemelor optice. O foloseau o zi pe an. S-au montat acolo obiective Flektogon, Pancolar si Sonnar. Erau considerate mai bune, mai constante, decat cele Zeiss Jena RDG. Am avut si eu unul. Aveau un semn gravat discret, de numai 9mm :

IOR.jpg

Prin sept.1974 Jay Maisel a umblat prin Bucuresti sa cumpere toata seria.
Nu a mai gasit nici-unul.

2. Chipuri compatibile in obiective si motoare electrice pas-cu-pas, incorporate.
3. O explicatie sumara a sistemului complex VR : Senzori angulari de mare viteza determina si calculeaza schimbarea de pozitie cauzata de miscarea imaginii aparente. Motoare montate in obiectiv compenseaza aceasta miscare, in timp real, prin ajustarea elementelor modulului VR. Se obtine o imagine comparabila cu folosirea unui timp, superior cu 3 trepte de viteza.
4. Transmiterea continua a informatiilor de mai sus catre si de la aparat.
Detalii puteti gasi la :
http://nikonimaging.com/global/products/lens/glossary.htm#ed

Interesant, Sigma are aceasta tehnologie.
O foloseste la obiective de consum, nu de prestigiu.
Iar firme de mare prestigiu nu o au, Zeiss de exemplu.
Iar Leitz a evitat-o cu indarjire. Din 1992, Leitz sustine ca AF presupune jocuri mecanice importante si piese din plastic usoare. Asta este adevarat. Iar ei nu si-ar putea mentine calitatea decat realizand obiective AF de gabarit super-greu, invandabile, sau renuntand la Auto-focus. Dar pot sa le monteze altii sistemele AF si VR ? Acum Panasonic, poate altii, in viitorul apropiat.

Asemenea vise cu succese romanesti ar putea deveni realitate ? Nu prea repede ! Odata cu un bolid de formula 1, de conceptie autohtona?
Poate fiul actualului premier va incerca astea. Dar are numai 3 ani.

Published on January 04, 2006. 5736 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » December 2024  (0)
   » November 2024  (0)
   » October 2024  (0)
   » September 2024  (0)
   » August 2024  (0)
   » July 2024  (0)
   » view full archives

rss