en en | ro ro

Bucurestiul isi pierde identitatea. Blocurile hyper-moderne cu beton, otel, aluminu si termopane, care invadeaza centrul, au fost clocite de influenta scarii nemasurate a Casei Poporului asupra mentalului arhitectilor romani, prea dornici sa se prostitueze, pe bani buni, in cauza speculei imobiliare. In locul caselor vechi, cu o viata tihnita si gradina atragatoare, apar viloaie agresive sau cladiri supra-dimensionate, care agreseaza zona. Masini scumpe ocupa trotuarul si obliga pietonii sa mearga pe carosabil. La ore de varf, nenumarate strazi din oras sunt blocate. Alesii locali sunt, prea multi, de pomina. Geniile Locale stalcesc /revolutioneaza limba romana. Un nou plural inovator ridica capul din sectorul 5 :
http://www.toaleta2.net/vangelie/index.php
Cele deja petrecute, 25 de ani, in Bucuresti sunt apreciate de Andrei Plesu ca un pariu pierdut.
Mai sunt si ghiolbanii revarsati din tranzitie :
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5735&art=21582&cHash=129ff5ca24

Prin 1986 am ajuns odata la pranz in AAF. Vorbeam cu dl.S.Comanescu, secretarul general. Soseste un critic de arta din Consiliul Culturii. Nu-mi reamintesc numele, se folosea apelativul : dl.Colonel. A venit cu un album cu cele mai frumoase 100 garduri in fier forjat, din lume. Aveau de vorbit. I-am cerut sa-mi dea sa privesc cartea. Intre creatii splendide din Franta, Italia, Spania si Leningrad, erau si 2 garduri de fier forjat din Bucuresti.
Ei bine, in dementa acelor ani, ambele au fost demolate in urmatoarele 3 luni ! Cel mai frumos era pe Ana Ipatescu, chiar langa Piata Victoriei. Apucasem sa fac cateva clisee, fara impact.

Schimbarile dramatice care le vedem in orasul nostru sunt urmari ale transformarilor nebunesti din anii 1985. Ni s-a insuflat atunci ideea gresita ca nimic din acest oras nu merita pastrat.
Si acum se demoleaza cladiri splendide. Specula imobiliara are succes. Lucreaza in directia mentalitatii gresite, pe care o au pana si edilii orasului.

Un ziarist i-a intrebat pe copiii straini de la Scoala Americana daca le place la Bucuresti.
La Bucuresti imi place cum circula masinile. Traficul de aici este mai aglomerat ca in America. Acolo e simplu si ordonat. Din cauza asta este plictisitor. Imi place aici, ca e dezordonat. Asa este mult mai interesant. Mereu vezi ca se intampla cate ceva.
Ca sa vezi, ce buni sunt specialistii Primariei. Ca regizori de horror : Minutes Before Disaster.

Cativa tineri imi reproseaza : sa nu ii invat pe altii cum sa fotografieze. Nici prin minte nu-mi trece asa ceva. Incerc sa deschid ochii altora, cu ce ar trebui sa aprecieze. Lucrurile obisnuite sunt chiar mai deosebite, in fotografii inspirate, decat pozele cu VIP sau nuduri.

fereastra%20modesta.jpg

Mai cred ca memoria ar trebui sa se sprijine pe imagini care sa pastreze parfumul orasului.
Mergeti si fotografiati tot ce va place din orasul vostru, inainte ca micul dvs. restaurant favorit sa fie demolat si inlocuit cu o cladire diforma, avand prea multe calcane si termopane.

Published on January 15, 2007. 8686 views. 0 comments