en en | ro ro

Polonia este cea mai mare tara din fostul lagar de est, intrata in UE, Romania e a doua. Ambele au avut sisteme comuniste pe o lunga perioada, similara. In ambele tari influenta defunctei URSS era majora. Cetatenii au fost obligati sa suporte umilinte si lipsuri timp de 50 de ani, in numele unui fals ideal.

Comunismul a fost si a ramas o utopie criminala. Care a dus la faliment si genocid oriunde a fost aplicata, fara nici-o exceptie. Bine ca vorbim despre comunism la trecut. De ce mai vorbim de aceste lucruri ? Pentru ca prezentul nostru este imbibat de trecutul inveninat. Suntem condusi tot de ei si de familiile lor.

Totusi Polonia a fost diferita de Romania prin comportarea in ultimii 70 de ani. Ocupati de nemti, au opus o rezistenta indarjita, cu guvern in exil si atentate continui. Rezistenta polonezilor in fata Germaniei l-a pus pe ganduri si pe Stalin. A acceptat sa fie pastrat imnul polonez si a aprobat amanarea colectivizarii agriculturii lor. Care a ramas privata !

Sectorul privat a fost alternativa permanenta la sistemul de stat socialist, obligat sa ramana competitiv pe toata durata existentei. Spiritul auster al bisericii catolice a impus alte standarde. Biserica atotputernica si-a impus puncte de vedere, uneori colaborand cu sistemul. Polonezii cer reformarea bisericii lor, condusa si de fosti colaborationisti.
Ziarele poloneze nu seamana cu cele romanesti. Gazeta Wyborcza are 32 de pagini. Toate au 32 de pagini in week-end, ziare de informatie, nu tabloide, cu text interesant si fotografii mari, cu impact, deseori una de 30cm pe 2 pagini.
In 3 zile n-am vazut poze cu fete dezbracate, in nici-un ziar. Pe strada fetele tinere sunt altfel imbracate, nu au drept idoli stele Playboy, asa zise Fete Bune care se dezbraca pe bani.

Desi nu sunt nemti, pentru polonezi mandria lucrului bine facut este reala. Nu intamplator in Europa e raspandit mitul instalatorului polonez care lucreaza bine, raport calitate /pret. Nu am vazut alte instalatii decat Geberit, desi acolo produsele importate sunt mai scumpe decat la noi.
Dar produsele lor nationale sunt mai ieftine si mai bune de calitate, mai ales la produse alimentare. Danone si Parmalat nici nu au reusit sa intre in industria lor de lactate.

Un ziarist imi cita un articol din presa germana, unde Bucurestiul era considerat exceptia Europei : Toate capitalele, in afara de Bucuresti, au fost distruse in timpul razboiului. Bucuresti-ul a fost distrus, pe timp de pace, de o echipa de dementzi. Spunea ca in Romania lucrurile au mers din ce in ce mai prost din 1947. Comunisti primitivi au exterminat opozitia, apoi si-au strivit semenii, la propriu. Nici ei nu se mai pot adapta.
Asa s-au obisnuit, asa se comporta si urmasii lor, care le continua activitatea. Romania e condusa de urmasii activistilor si ofiterilor secu, adusi din provincie, sa faca ei Legea si sa profite cat pot, vezi Amintirile Unui Cafegiu /ed.Humanitas. Continua activitati cu care sunt deprinsi: Fura, deturneaza bani, mai demoleaza monumente, etc. Aveti indoieli ?
Din angajat la service auto, ginerele lui Dinca (ministru de interne, var primar cu tovarasa Academician Doctor Inginer) a devenit unul dintre cei mai bogati romani :

http://www.cotidianul.ro/puiu_popoviciu_este_unul_dintre_cei_mai_bogati_oameni_de_afaceri_din_romania-77845.html

El a facut afaceri cu Statul : Eu iti iau banii, iar tu stai ! Altfel nu primesti. Ai inteles ?
Ati inteles, dar puteti fi de acord cu structurile securist-mafiote ?

Published on March 27, 2009. 5301 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss