en en | ro ro

Am fost in Delta cu vara mea si sotul ei, american. Initial planificasem sa ajungem la Mila 23, sat de pescari din mijlocul Deltei vii. Dar zilele s-au imputinat. Au decis sa mergem la Murighiol, sa stam o singura zi, ajungi direct cu masina, dupa un drum de 350km. Am avut noroc dar si ghinion. Ajungem dupa amiaza la pensiune. Ne cazam si coboram la masa buna, cu peste. Constat ca mi s-a ars circuitul incarcatorului de acumulatori. Nasol ! Joi dimineata, dupa un mic-dejun copios, plecam la Port cu masina. Ne imbarcam pe o barca marisoara, cu motor Suzuki de 140cp. Platim 25 l de banzina si plecam. Pe Uzlina gasim un card mare de pelicani creti, dornici de peste, care se mai lasa oarecum apropiati. Facem multe declansari.
Evit rafale si sa privesc la clisee, ca sa reduc consumul bateriei. Gresit, pozele La Decolare ies mai bine facute in rafala. Am ratat multe pozitii sugestive.
Traversam lacurile Isac si Isacel, pustii de pasari la orele amiezii.
Revenim prin Litcov si Perivolovca. La intoarcere vedem starci, pescarusi si fazani.
Lasam barca mare cu rezervorul gol si facem o plimbare la santierul arheologic.
Cetatea Halmyris (IV-bC) a fost un castru roman important langa portul maritim in golful Dunavat, inainte de colmatarea golfului cu aluviunile aduse de Dunare.
Avea terme pentru ofiterii romani dar si o bazilica paleo-crestina din secolul 3.

Trecem pe la lacurile sarate, cu multe pasari sperioase. Vedem lebede, piciorongi, califari cu cap rosu, becatine, culici, cam prea de departe. Ajungem flamanzi la masa.
Dennis are chef sa ne mai plimbam cu barca. Lucian are lotca nefolosita de 16 crevace, spune un vecin. Nu e prea mare barca, intreaba vara-mea ? Confunda numarul coastelor cu numarul de locuri din barca. Ma duc sa il chem. Apare un tip simpatic pe motoreta.
Am auzit ca doriti plimbare cu lotca, la babaici. Cat oferiti pentru o ora.
Ne-am inteles cu 15 Ron. Vin in 15 minute sa va iau, la capatul canalului. Sa nu luati bagaje, sa nu le udati. Nu voi lua genta. Urma sa ne plimbam spre amurg pe un lac mic, cu multe lebede care se tineau departe. Vin la mal, in amurg, spusese un pescar. Aveam de ales intre 11-16mm si 70-200. Nu voi poza barcagiul de 20 de ori, m-am gandit si am luat zoom-tele. Alegerea obiectivului a fost neinspirata. Lebedele isi luau zborul de departe. Lumina era frumoasa, iar barca era veche, necatranita. Cu 4 persoane, lua apa pe la incheieturi. Pe post de ispol, la golit apa, avea un vechi bidon de ulei, taiat ca un faras. Pierduse dopul de la bidon. Ii lua mai mult sa goleasca apa din barca, decat sa vasleasca. O facea cu miscari rapide, ca sa nu curga apa inapoi.
Arunca lateral jerbe de apa luminate in contralumina apusului. Ce puteam face cu 70-200, la sub 50cm distanta ? M-am multumit sa privesc, zambind.
Dennis face poze pe Canonul SD 700Is, sub 2 Mpx. Ei nu copiaza pozele. Le pun pe net, sa le vada rudele si prietenii. Si asa sunt mai mari decat rezolutia monitorului. In barca, apa trecea de 15cm. Noi aveam pantofi, ciorapi si pantaloni uzi. Omul se scuza la sfarsit. Merge singur rar cu lotca. O afunda putin in apa. Nu si-a dat seama ca ia apa asa tare.
Vara-mea i-a spus ca lucreaza in SUA si este multumita. Omul o ruga sa-l ajute sa obtina si el un loc de lucru. Are 3 copii si nu se ajunge cu banii, mai ales ca bea o buna parte. Ne spunea ca ii e rusine, dar a venit pentru bani. I-am dat 23 de lei la coborare.
A fost foarte multumit. Imi dau seama ca nu ii merit, zicea. Desi ii merita pentru tot.
Ne-a ramas amintirea unei plimbari mai aventuroase. La pensiune am luat cate o tarie, preventiv. Si am pus ciorapii si pantofii pe caloriferul electrice, bransat.
S-au uscat pana dimineata, la plecare.

Published on June 02, 2009. 5164 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss