en en | ro ro

Subiectele pot fi statice sau dinamice. In a doua categorie ar fi interpretari ale vietii si miscarii. Si primele subiecte, pentru a fi interesante, trebuie sa aiba ceva irepetabil.
Altfel ar merge si maine Gogu, cu dublu-triplu megapixeli. Iar gloata o sa cada rau, pe spate.

Multi insista pe termenul compozitie. Ma tem ca vorbesc despre prejudecati tulburi. As fi curios cine poate defini asta exact. Daca da, au o reteta cu succes asigurat. Care nu exista. Edward Weston sustinea ca compozitia este doar modul optim de prezentare a unei imaginii, pe care ai receptat-o. Asa da ! Nu taietura de aur, nu puncte de forta la treimea pozei si alte aiureli. De altfel, tot Weston spunea despre cliseele fara subiect deosebit, sau lumini irepetabile, sau fara tensiune, nici nu ar trebui copiate /aratate vre-odata. Aviz amatorilor de poze banale, dar Kompuse.

Jupan Ara a provocat pe lista dezbaterea, morala zice el, cu portretele lui Jill Greenberg. Copilasii plangand, luminati dramatic in studio. Ma deranjeaza mai mult luminile false, cleste de lumina in contre-jour si 2 softbox. Sau ring-flash pe obiectiv, vizibil la 13+16.
Orice puteti spune despre ele. Dar ca nu au tensiune si emotie, nu puteti zice. Iata-le mai mari :
http://www.manipulator.com/

De-altfel in alte parti, dezbaterile au ajuns la justitie : Jill Greenberg este o femeie bolnava, zice unul. Trebuie arestata imediat, acuzata si condamnata ca abuzeaza de copii :
http://thomashawk.com/2006/04/jill-greenberg-is-sick-woman-who.html

Mai degraba manipulatoare, as zice.

Dar si altii au manipulat. Mai grav, dar cu mare succes. Pe 13 iunie 1990 s-au inscenat atacuri fasciste, filmate de TVR-FSN din elicopter. Au venit minerii sa-i snopeasca pe intelectuali si studenti, purtatorii de barba si ochelari. Prostii si gospodinele i-au aplaudat, manipulati. Desi au fost si morti, pana acum nimeni nu a fost acuzat. Nimeni nu s-a mirat ca pe terasa, la etajul 8 a Prefecturii de Politie, ardeau cauciucuri, cu fum gros si negru. Desi cladirea nu a fost niciodata atacata. Cam straniu, nu-i asa ?

Sa revenim la preocupari foto. Exista inca superstitia ca pozele de peisaj sunt cele mai cele. In mica vacanta, sotia s-a interesat de ilustrate. Mi-au atras atentia clisee semnate de George Avanu. Poate nu sunt formidabile. Nici nu sunt puse suficient in valoare. Totusi au ceva deosebit. Sunt facute pe lumini limita, in anotimpuri cu acces mai dificil.

G_Avanu 1.jpg

Crucea eroilor in prima raza, dupa o ploaie de vara. Curcubeul din stanga Crucii de-abia se observa. Atentia este atrasa de desenul din dreapta, penibil. Editorul si-a dat in petec. Si iarna, Cabana Omu in ultima raza a soarelui de apus. Nu se remarca aproape deloc luna, care rasare in dreapta.

G_ Avanu 2.jpg

Doar la Dan Dinescu si la Mihai Moiceanu am mai vazut asemenea fotografii. Da, si pe alpinet, dar acolo pozele sunt mai greu de suportat. Sper ca dl.G.A sa persevereze, cu alte imagini.

Published on August 14, 2006. 6427 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » October 2023  (0)
   » view full archives

rss