en en | ro ro

Limitam discutia la obiective pentru (D) SLR. Daca la super-tele, gen 300mm f :2,8, rezultatele pot fi spectaculoase, la obiective normale spre super-angulare, castigul este doar la producator. Cu obiective f : 4 s-ar obtine imagini mai putin miscate decat cu f : 2,8, platind 500$ o stabilizare optica, zic ei. E posibil. Se obtin imagini clare la f : 5,6. Care nu seamana deloc cu acele obtinute la diafragme deschise. Dar oare sunt chiar atat de bune si de avantajoase ?

Parerea d-lui Erwin Putts despre 2 obiective Canon, EF.24-105 L-IS si 70-300 DO IS, este clara. Nu sunt de prima calitate. Nici nu se apropie de vechile obiective FD : 1,4 / 50 si 3,5 / 50 macro.
http://www.imx.nl/photosite/comments/c024.html
Putts, recunoscut specialist in obiective, se refera la 2 obiective banuite ultra moderne, care costa catre 3.000 E impreuna.

Exista si alternative la stabilizarea optica. Trepiedul solid, inevitabil la formate mari si fotografii de subiecte statice. Un trepied poate fi periculos daca e folosit in zone circulate. Se impiedica altii de el. Cate-odata este incomod. Exista si minipod-uri, unele au sub 200gr. Dar au numai 11cm inaltime, nu 1,6m. Unele se pot folosi drept crosa. Si asezate pe acoperisuri de masini, permit expuneri de secunde. Nu sunt practice pentru teleobiective.
Mult mai potrivit la acestea ar fi un monopod.

Specialistii in vanzari nu stiu sa dea sfaturi bune. Alternativa rapida pentru orice fotograf, zic ei.
http://www.fotomagazin.ro/foto-tehnica_open.php?art=ftm20/archives/2006/03/monopiedul_o_al.html

O alternativa foarte convenabila in unele situatii, mai degraba.
Compact Monopod 680 B din 4 sectiuni, greutate proprie 0,59 kg, confectionat din aluminiu, apare superior fata de modele ultra-usoare din fibra de carbon si magneziu. MagFiber 694, Monopied fibra carbon si magneziu, greutate proprie 0,58 kg, suporta 5 kg.
Mai greu cu doar 10g, primul suporta o greutate dubla. Absolut sigur este si mai rigid. Cat priveste accesorii diverse, la monopod mai mult incurca.
De ce ?
Monopodul e foarte eficient impotriva miscarilor de sus in jos ale aparatului, axiale fata de suport. Aduce siguranta 4 trepte, cat stabilizarea optica. Iata cliseu cu 400mm si timp de expunere 1/25 s. Facut din mana, fara monopod.

copii din balta.jpg

Dar este total ineficient la miscari orizontale, pentru-ca oscileaza liber. Capul special este inutil, sau chiar o abureala. Stiu foarte bine ce zic, am de multi ani acel model, de la Manfrotto.

Monopodul e cu atat mai interesant, cu cat obiectivul este mai lung si mai mare. Un teleobiectiv mare si greu te sleieste in cateva ore. Pe monopod este mai comod si convenabil de utilizat. In anii 1980 improvizasem un monopod primitiv, din piciorul unui trepied defect.

Published on April 06, 2006. 6959 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   February 2024  (0)
   January 2024  (0)
   December 2023  (0)
   November 2023  (0)
   October 2023  (0)
   September 2023  (0)
   » view full archives

rss