en en | ro ro

Dezvoltarile noi mai ieftine ale oraselor lumii se bazeaza in parte pe constructii complexe, mixte, dar mai ales pe cladiri insiruite, dezvoltate intre 2 calcane.
Regulamente de construire bine concepute duc la dezvoltari armonioase.
Acest concept a permis dezvoltarea de noi cartiere in Olanda, Germania, Marea Britanie, Spania si Franta.

Acest tip economic de a construi este incurajat de stat. Autoritatile realizeaza retelele de utilitati, infrastructura, din fonduri publice. Sunt incurajate solutiile cu cheltuieli reduse. In Germania si Marea Britanie retele publice se realizeaza doar pe strazi mobilate cu case insiruite avand sub 6,5m interax. In Israel limitele sunt si mai mici.
Exista legi clare. Pe terenuri denivelate, constructiile insiruite terasate sunt cele mai adaptabile. In Italia, Israel, Elvetia, Spania, Franta, au fost realizate cartiere pe pante relativ mari. In acest caz, constructii triplex pe 3 nivele se pot realiza si pe terenuri foarte inguste, sub 5m interax.

_DAP2221%20amurg%20pe%20panta.jpg

Regulamentul General de Urbanism 1996 contine multe prevederi necesare si utile.
Dar si unele stupide. Un secretar de stat a propus si a obtinut ca in Romania constructiile insiruite sa fie permise doar pe terenuri Mai Late decat 8m. Art.30, al.2 din :

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=38952

Aceasta decizie de Capra Raioasa cu coada sus a dus practic la disparitia la noi in tara, a celui mai economic tip de construire. Deoarece prevederile legale le fac nevandabile. Din motive economice, structura cea mai tentanta este Ds, P+1, M.
Proiecte germane la interax sub 6m au 2 camere de 20m pe etaj, circa 170mp pe Ds, P+1, M. Proiecte autohtone au 190mp pe P+1 si 380 mp la P+2, cu scara suplimentara.

Ar fi normal sa economisim banii publici, impartind la mai multi fondurile limitate. Costul viabilizarii a 100m strada si retele este constant. Mai multe cladiri pe terenuri mai inguste scad costurile viabilizarii per locuinta si total teren.
La 100m de retele complexe, corespund mai multe case, unitati locuire.
Una este sa fie 36 case pe ambele parti. Suma cheltuita se imparte la 36.
Si alta e sa fie 20. Sau doar 9, cum am vazut la un proiect pe langa Cluj.

Dupa interventii insistente am promovat si un proiect de urbanism avand interax 6,3m, in Bucuresti pe str.Parcului 67-69, la o investitie ANL.
Dar in provincie, profesionisti neinformati iti raspund direct : Nu se poate, este ilegal !
La noi e ilegal sub 8m. Desi multe tari europene sustin legal doar pe acele sub 6,5m !

Sa nu arunci banii pe fereastra poate fi declarat ilegal numai in Romania !
Iar domnul cu idei atat de Bune este acum conducatorul ales al Urbanistilor romani.


Published on January 14, 2010. 23363 views. 1 comment