Programul TVR in vremea impuscatului avea 2 ore pe zi. Era Atractiv, cu vizite de Lucru, Marete Ctitorii si laude partidului pentru Conditiile Minunate.
Sambata seara era programat serialul : Om Bogat, Om Sarac, buna ocazie sa iti mai descarci naduful. Doamnele aveau ocazia sa planga si barbatii sa injure.
Au trecut anii. Tranzitia fara sfarsit a polarizat societatea, pe model sud-american.
Valorificand bunuri publice puse la dispozitie de regimul clientelar, unii au devenit bogati. Restul, pusi sa plateasca notele incarcate de primii, au devenit din ce in ce mai saraci.
Comparat cu conducatori actuali de calitate sub-mediocra, unii romani il considera pe Nicolae Ceausescu cel mai mare politician roman din istorie. Chiar o fi mandria tarii acel cuplu semi-analfabet, care a condus inept Romania spre dezastru, prin relatii in pierderi colosale catre tari marginale ca Irak, Libia, Palestina, Coreea de Nord si Burkina Fasso?
Memoria oamenilor e selectiva, interesata. Erau tineri, unii beneficiau de avantaje nemeritate. Erau platiti si nu faceau nimic. Era si o vorba :
Cine-i Harnic si Munceste obtine tot ce vrea. Cine-i Lenes si Chiuleste are tot asa ! Sunt si dezgustati de realitatile care ii inconjoara, pe care nu le inteleg.
Dar sa revenim la subiect.
Cele mai dure schimbari au fost pentru populatia care si-a pierdut obiectul muncii. In orasele era o uzina de care erau mandri, desi produsele finite nu erau competitive. Asa zisa privatizare le-a pus pe butuci.
In multe localitati a disparut orice posibilitate de angajare.
Aceasta polarizare se simte si mai tare in etnia rroma. Rechini bruneti din varful lantului trofic au lanturi sau cravate din aur la gat, iar oamenii simpli mor de foame.
Pentru bogati sau saraci, sarbatorile de iarna sunt prilej de bucurie, excese de toate felurile, cheltuieli diverse : de la mancare, pana la pocnitori, cu o ocazie de a-si confirma statutul.
Urarile de anul nou nu fac exceptie.
Revelionul este un ceremonial funerar paleo-crestin legat de moartea si renasterea simbolica a anului. Urarile cu bici si cu jocul ursului au ramas in Bucovina, unde jocurile cu masti au pastrat un loc aparte.
Comuna Ruginoasa si imprejurimile ei au condus aceste traditii la limita razboinica.
Traditia uratului cu ursi este mai vie la Comanesti si in imprejurimi.
O conversatie documentata cu Cristian Lascu data aceasta traditie la circa 75 mii ani. Hai, fugi cu ursul ! Stela ursilor descoperita de el, cu 4 cranii de urs asezate in cruce imperfecta, este acoperita de concretiuni calcare datate la aceasta varsta.
Si cea mai veche relicva de homo sapiens provine de pe teritoriul Romaniei.
http://www.curentul.ro/content/view/4174/43/
Pozam urari cu ursi de anul nou prin cartierele marginase, unde apareau Ursii Saraci.
Dar acum am vazut chiar pe strada noastra si Ursi mai Bogati, cu blani noi.
In sala ICR din Aleea Alexandru am vazut expozitia lui Dragos Lumpan : "Ursi si alte masti." Dragos este mai priceput in descifrarea mesajelor spirituale decat altii. A facut teologia. A fost sfatuit de specialisti la institutul de folclor, reusind sa redea magia uratorilor cu traditii arhaice.
Puteti vedea 2 serii la :
http://www.lumpan.ro/photos/index.php?c=index/6462c11dfeb5fb8bd6d01050965648a2
Anul nou atat in Vintileasca, cat si la Ruginoasa.
Ne spune o poveste veche, asa cum nu a mai fost spusa. Intr-o cheie sincera, profunda prin abordare, usor de citit prin forma, scrie dl.Lumpan. Expozitia este incitanta.
Am scris acest text din 10 iunie, dar nu am avut Internet inca 9 zile.