en en | ro ro

O stire mi-a retrezit interesul pentru yachting, recordul in 24 ore solitar a lui Fr.Gabart: E ceva sa faci 1452 km pe zi, dus de vant.             http://www.thedailysail.com/node/68908

Totdeauna mi-au placut aventurile pe mare. Odiseea, epopee-roman de aventuri, mi-a placut mai mult decat Iliada. Iliada se incheia cu versul: «Ce oamenii au vazut, ei stiu. Dar ce va urma, nici-un om nu stie inainte sa i se intample, nici Soarta care-l asteapta.»

In antichitate, navigatia se facea prin cabotaj, urmand linia tarmului. Pastrau directia fata de soare spre sud /miazazi, la pranz. Drumul lui Ulise si al acheilor sai, din Troia la gura sud a stramtoarei Dardanele pana in Ithaca, cca 1000km, trebuia sa dureze cateva zile.


Doar ca s-au decis sa mai jefuiasca ceva «pe drum». Si drumul li s-a lungit… Plecati din tara Lotofagilor, au ajuns in insula Ciclopilor. Capturati de Polyfem, ciclopul-canibal, par sortiti pieirii. Doar siretenia lui Ulise ii scoate din pestera monstrului.


Il orbeste cu o tepusa din maslin, calita in foc. Dar Polifem i se roaga lui Poseidon : «De sunt eu fiul tău și mă cunoști, Stăpîne-al mării, Tu furtuni trimete și fă pe-acest spulberă-tor de oști, Pe fiul lui Laert, să nu mai vie În Itaca și acasă-n vesnicie!» Furtuna iscata de Poseidon ii obliga sa mai rataceasca inca 10 ani prin apele Mediteranei occidentale.

Asta in conditiile in care inteleapta Athena si atot-puternicul Zeus il «protejau» pe Ulise. Traseul cel mai simplu - si mai plauzibil al ratacirilor lui Ulise apare pe aceasta harta :

http://1.bp.blogspot.com/-pJlOidsHI6U/UvePXkz1mZI/AAAAAAAAAeQ/S-ljubY7GQU/s1600/odissea+nordica_p.JPG

Odiseea prezinta lupta eroului cu forte superioare, experiente la limita umanului. Ocrotit de unii zei, chinuit de altii, Ulise ajunge pe coastele Africii in bratele nimfei Calypso, a infruntat «paradisul» din tinutul mancatorilor de lotus. I-a ripostat fara convingere vrajitoarei Circe, i-a pacalit pe lestrigoni, a scapat de stancile zvarlite de ciclop. A ocolit Corsica, Sicilia, Malta, coastele Italiei sud. Incercari grele au fost la sfarsit, s-a strecurat printre Scyla si Charibda, urmau sirenele. Ulise a astupat urechile membrilor echipajului cu ceara moale. Le-a cerut ca el sa fie legat strans de catarg, sa nu poata ceda cantecului sirenelor.



Acest subiect a tentat multi artisti ; iar sirenele difera net ca reprezentare.



Aruncat de furtuna, gol, pe tarmul Feacilor, ii cere ajutor Nausicaai, incurajata de Athena.

Ajutat de regele Alcinoos, dupa dezamagiri si voluptuoase amagiri, dupa ani de dor, Ulise ajunge pe taramul natal. Doar sotia si fiul il mai asteptau. Palatul sau era plin de petitorii Penelopei, dornici sa ramana cu regatul. Deghizat in cersetor, regele se razbuna folosind formidabilul sau arc, prea puternic pentru un om normal.


Din nou cu zeita Atena alaturi, care il asista si il protejeaza... Ca happy-end, in 2010 o echipa de arheologi a gasit ruinele unui palat (cu 3 etaje), din secolul 9-8 b.Cr, date care se suprapun cu razboiul troian. Aproape sigur, Odysseu a existat si in istorie.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/7962445/Greeks-discover-Odysseus-palace-in-Ithaca-proving-Homers-hero-was-real.html

Noi descoperiri dovedesc ca Vathy era capitala Ithakai - si a Kefaloniei, insula cea mare din marea Ionica. Nici nu este de mirare, Vathy are cel mai mare port natural din lume ! Iar pentru cei care nu citesc, exista si un film cu Odiseea. Desi nu este acelasi lucru.

http://filmehd.net/the-odyssey-odiseea-1997-filme-online.html


Published on July 20, 2016. 8599 views. 1 comment
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » December 2024  (0)
   » November 2024  (0)
   » October 2024  (0)
   » September 2024  (0)
   » August 2024  (0)
   » July 2024  (0)
   » view full archives

rss