Am traversat anotimpul virozelor. Sotia mea a facut rost de una intre Craciun si noul an -si acum tuseste. Apoi le-a venit randul computerelor sa stranute. Mai intai cel vechi (Xp), la care Hdd de lucru si-a dat obstescul sfarsit.

Aveam back-up 100%, la zi.

Dar un necaz nu vine nici-odata singur. Stressat de intamplare, am decis sa fac si o copie integrala la Hdd 3Tb al computerului mare I-7. Arhitectura Intel nu permite 2 Hdd externe identice WD. Asa ca manevra era laborioasa. Transferam 250Gb din Hdd mare extern plin, pe Hdd intern. Inchideam computerul, sa schimb Hdd extern WD, cu alimentare si Usb 3. Si il deschideam din nou sa copiez cele transferate in pozitia finala. Asta lua cam 6 ore pe zi.

Dupa saptamana de «carausie», am facut o prostie. Revenind acasa, vad ca computerul era inchis. De fapt era in stand-by. Am zis sa scurtez timpul. Am schimbat Hdd extern, punand pe cel plin in locul celui in curs de umplere. Nu stiam ca Win10 memoreaza arborele de fisiere si-l suprapune peste al Hdd. La pornire a gasit altceva. S-a «enervat» si l-a inlocuit pe cel mare cu altul diferit. Iar cele 2,6Tb de date au devenit inaccesibile.

«Acces denied» era invariabil raspunsul. Am incercat pe vechiul Xp. Pornit cu el, computerul se oprea imediat. Montat dupa initializare, vedeam foldere, chipurile goale, cu «acces denied», desi properties arata ca hdd este ocupat 2,6Tb din total.

Aveam back-up la peste 90%, dar si 200Gb era enorm. Disperat am cerut ajutor. Am ajuns la un tip foarte priceput. A incercat sa imi recupereze datele. In Linux de server majoritatea fisierelor erau accesibile, dar cele mai importante nu. Am decis sa pun Linux pe un computer mai vechi, sa recuperez bucatica cu bucatica. Nu a mers.

Noroc de vechiul meu prieten N.Hanu care m-a chemat la el sa incerc si cu Linux Mint.

Surpriza, Hdd a redevenit intact. Am copiat ore in sir ce doream sa salvez. Acasa, inainte de a-l formata am facut o proba cu el legat la un vechi laptop, obosit, cu Vista. Am avut alte surprize :

1. Raspunsul «Acces denied», de asteptat, avea sub el 2 optiuni : Continue si Cancel. La continuare, aparea tot continutul «ratacit» !

2. Cu rabdare, am verificat cat de exact au fost copiate fisierele importante. Unul din 8 avea doar o parte din continut. Sa le completez pe toate nu a fost usor. Hdd laptop era si el pe duca. Sistemul de operare ajungea in zone corupte si se bloca.

Am instalat Linux Mint pe el si am facut verificarea si restaurarea cu migala. Cu 2 copii perfecte, verificate, am formatat 49 ore Hdd buclucas. Acum m-am relaxat. Si am decis sa iau un sistem Nas, sa nu mai pierd ore pe zi cu cautat, stocat, verificat.


Published on February 25, 2016. 4317 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   October 2022  (0)
   September 2022  (0)
   August 2022  (0)
   July 2022  (1)
   June 2022  (0)
   May 2022  (0)
   » view full archives

rss