en en | ro ro

Frank Lloyd Wright, cel mai influent arhitect american, a impus arhitectura organica. Era cunoscut pentru pasiunea de a-si completa casa proiectata cu mobila si dotari, pentru a pastra fluiditatea si armonia. Nu avea incredere in decoratori care supraincarcau spatiile, doar erau platiti cu un procent din cheltuieli…

Influentat de arta japoneza, Wright a proiectat si comandat mobile subtile din materiale de buna calitate, care completau fericit fiecare casa, aducand eleganta si armonie.

Erau 2 tipuri de mobila printre cele propuse de el : construite fixe si de sine statatoare.

Convingerea sa era ca o casa reusita va contribui la unitatea familiei. Pentru Wright, cea mai importanta era sufrageria si masa centrala. Piesa reprezentativa dintre mobilele lui Wright, masa cu scaunele, creau impreuna un compartiment separat, sa adune familia. Scaune cu spatare inalte, in grila, inconjurau masa si ii protejau spatiul intim.


Daca mobilele libere completau fericit spatiul, mobilele fixe erau legate firesc de loc. Si nu era nici-o sansa de a fi schimbate. Sunt perfect adaptate acelui loc.

Am regasit intamplator aceasta senzatie in biserica Sf.Pantelimon, langa Foisor. Preotii sunt si ei oameni. Bine intentionati, dar priceperea lor in unele domenii este in suferinta. Nu sunt pregatiti sa anticipeze probleme complicate. Si le carpesc cum pot.


Asa a aparut strana de epitrop cu picioare inegale si panouri rabatabile in spatar cu acces la robinetele de serviciu. Asortarea finisajelor si pozitia stingatorului la altar nu le comentam. Odata cu complexitatea cladirii, implicatiile devin exponentiale.

In curand vom vedea si probleme, mult mai greu de rezolvat, la Catedrala «Neamului».


Published on January 08, 2016. 7307 views. 1 comment