Meseria de arhitect este asemanata celor de dirijor, regizor, sau general. Sa conduci echipa in directia buna trebuie si un act de vointa. Daca il supui la vot, poti obtine cea mai proasta solutie. Ca sa ii convingi pe beneficiar si investitori, tinta /directia trebuie sa fie eleganta, rationala, dar tangibila si eficienta, logica, legata de realitate.
Avand cinstea de a fi invitat la o confatuire pe Concept Strategic dezvoltare Bucuresti 2035, am remarcat ca erau listate numeroase programe strategice, fara tinte exacte. Au muncit mult, dar nu aveau idei precise de dezvoltare pentru oras.
Dirijorul are partitura si idee, regizorul - scenariu si viziune, generalul are tinte pe care le atinge prin diferite strategii. Ei dau un semnal si o directie. Si arhitectul la fel.
Daca nu ai tinte precise, strategiile multiple devin inutile, membrii echipei actioneaza haotic, nu convergent. In comunism si la ospiciu, doi incarca si alti doi descarca. Merge treaba ? Merge ! Ajungi la vre-un rezultat concret ? Nici-odata.
PUG 2000, berc cum a iesit, trebuia sa aiba in prima plansa tintele /obiective propuse. Ideile tema pentru plansa, care a disparut in neant dupa plecarea mea din PMB, erau :
Temà pentru Impàrtirea orasului in unitati administrative logice.
Se propune împàrtirea, ca tinta viitoare, a orasului Bucuresti în 24 unitàti cu conditia ca aceste unitàti primare sà respecte :
1. limite naturale ; preferabil nici-unul sa nu fie tàiat de râul Dâmbovita.
2. ar fi bine sa fie pastrate si alte limite geografice sau istorice
3. inelul central principal va delimita 4-5 unitàti centrale, conf. recensamant 91
4. celelalte pot fi dispuse oricum, chiar radial, dar nu in formatie margaretà
5. sà nu cuprindà nici-una peste 110 mii locuitori, preferabil de 75.000
6. sà poatà fi asociate câte 4, în 6 sectoare ca acum, desigur cu alte limite
7. la intersectia unitàtilor de sector apare un centru de interes local, nod modal
8. limitele dintre unitati sa fie preferabil pe axul unei cai de circulatie
Propunerea anexata satisface in parte cele de mai sus, prin limite stradale indicate in planul anexa. Folositi aceasta plansa pentru descentralizarea viitoare, legata de inchiderea iminenta, a inelului principal actual.
Avantaje pentru Bucuresti :
a. premizele aparitiei împàrtirii viitoare logice, cu o administrare normala a orasului
b. viitoare arondismente vor permite autoritatii locale sa cunoasca mai bine, sa rezolve problemele reale ale zonei administrate.
c. aparitia unor puncte nodale, centre de interes la exteriorul inelului principal actual
d. dispar mai multe probleme dezastruoase ale orasului
e. conexiunile cu teritoriul extra-urban vor fi mai clar relevate, in detaliu
Date ale realizarii propunerilor sustinute : Populatia actuala a orasului este de cca 2,2 milioane (2,4 mil la recensamantul 1991). Politia are 2-3 pozitii de Circa de politie per sector. Sanepidul are 2 parti, care se ocupa de ½ sector. Politia veterinara idem. La invatamant si scoli nu apar probleme. Judecatoriile au sectii pe sectoare, pot avea complete de judecata pe arondismente. Arhitect sef-adjunct al municipiului – A.Pandele (21 /09 /1998)
Proiecte importante de urbanism se refera la centre de interes, noduri modale, puncte importante in viitorul orasului. Oare acelea se promoveaza singure ? Asteptam sa vina altii sa ne zica unde vor fi amplasate ? Nu exista element mai clar de planificare urbana. Mijloacele de transport in comun se structureaza dupa necesitatile viitoare certe. Legand viitoare noduri policentrice, la intersectia a 3-4 parti, viitoarele arondismente, inca parte din doar 6 sectoare (cu limite diferite), ca sa nu creasca brusc cheltuielile capitalei unei tari cu cetateni saraci.
Sentimentul de apartenenta este dat de comunitate. Te simti o parte din ea, sau nu ? Comunitatea locala pierde coeziunea cand unitatea depaseste 50 mii oameni. Norme europene considera ca administratia poate functiona bine in unitati pana la 50 mii, acceptabil pana la 75 mii, catastrofal la unitati peste 100 mii. Autoritatile isi cunosc teritoriul sau nu. Unitatile administrative actuale ale capitalei sunt enorme.
Cel mai mic sector din Bucuresti, s.2, are populatia mai mare decat judetele Tulcea si Covasna la un loc. Sectoarele 3, 4 si 6 depasesc 400 mii, poate si mai mult. Capitala este impartita aproape intamplator, ca o pizza gresit taiata.
Sectoarele 1, 3 si 5 se intalnesc in mijloc, in stalpul comun a 3 blocuri zguduite, primele 3 locuri pe lista cladirilor cu pericol la seism, din spatele Grand Hotel du Boulevard. Executate de un constructor unic, cele 3 au ajuns in 3 sectoare diferite. Tot centrul istoric a ramas in sectorul 3, unde candida Tovarasul Nicolae Ceausescu. Primaria sector 5 este amplasata mai central si decat vechea primarie a municipiului, in consolidare.
Intre sectoarele 4 si 5 s-au facut indesiri de blocuri. Exista familii in care sotii, desi dorm in acelasi pat, apartin de sectoare diferite. Daca aveti cumva indoieli, cititi si aici :
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-au-impartit-primarii-bucurestiul-938651.html
Cat va mai dura aceasta aberatie ?
Ar fi cazul sa dam un semnal de normalitate, macar ca tinta de viitor.
April 2011, 15 at 10:49:05
a propos de zonare si planificare :
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-adevarul_de_seara-vintila_bratianu-parcul_ioanid-primari_de_bucuresti_0_462554313.html