In 1973 eram proiectant la ISART, institut de inalt nivel. Acolo am predat primul meu proiect de anvergura. In statiunea Baile Herculane erau solicitate cateva hoteluri. Problema era lipsa terenului. In valea ingusta dintre munti abrupti, zonele plane sunt o exceptie. Cand austriecii au decis construirea statiunii imperiale, au dinamitat constructii romane (Aesculap, Diana, Neptun) pentru a elibera terenul.
In schita de sistematizare am propus un drum deasupra parcului Vicol care permitea realizarea de hoteluri pe versant.

O imagine 1973 - Parcul Vicol cu masivul Domogled in spate.
 


Primul dintre ele urma sa fie asezat pe panta de 79% = 39 grade. Lucram singur la o varianta considerata fara sanse. Pentru ca abruptul Domogled, 45 grade, anula soarele jos din est, am incercat un nivel curent avand orientari doar sud si vest, cu cladirea cat mai asezata pe teren, sa evite cheltuieli exagerate. Toate lumea se indoia, dar am reusit. Foarte economic, construit fara a muta macaraua, dificil pe teren in panta.

Mai arata si foarte bine. Cand am predat proiectul 3Ds, P+10+2T, hotel Afrodita avea cel mai inalt lift din tara.


L-am conceput pana la sfarsit. Proiectul a fost bine apreciat. Beneficiarul ONT a refolosit corpul de cazare, economic si elegant, la alte 3 hoteluri : la International Felix Oradea, la Teleferic Busteni si la hotel Diana, tot in Herculane. Nu exista legea proprietatii intelectuale. Dar se termina cincinalul si Forul Tutelar muta proiectantii, precum pasarile pe alte craci. In iunie 1974 am fost “avansat” sef de birou la Alexandria. Dupa 2 saptamani mi-am dat demisia. Dupa plecarea mea, la ISART au fost proiectate hotelurile Dacia si Minerva, folosind elemente de la Afrodita, deja executat, si unitati similare de cazare.

In septembrie 2020 am stat cateva zile la hotelul "meu" Afrodita, invitat de proprietari, domnii Bazavan. Si o serie de fotografii noi :


Published on October 15, 2020. 3132 views. 0 comments