en en | ro ro

Pe 4 octombrie, ma suna prietenul Ozolin. Dorea sa faca un concurs si expozitie de fotografii pe tema « Sarbatorile Iasului 2011 ». Ma ruga sa i-l jurizez, de unul singur.

http://www.fotoiasi.net/concurs-de-fotografie-%E2%80%9Dsarbatorile-iasului-2011%E2%80%9D/#comments

Sfanta Parascheva este sarbatorita pe 14 octombrie, 2 saptamani sunt un termen prea scurt.

Am protestat, banuind ca va avea cel mult 10 concurenti. « Mai Dusa, pune si tema libera, sa nu fie asa de mare constrangerea ». Era clar ca ii elimina din start pe cei din alte localitati.

Nu a acceptat. Primaria, care organiza evenimentul, urma sa sponsorizeze si « concursul ». Ideea nu era rea. Dar a fost anuntata mult prea tarziu. Poate acum pentru la anul...

Un juriu face multe compromisuri : cati oameni, atatea preferinte. Cei slab pregatiti vor favoriza sistematic pozele oarecare, bine lucrate si editate. Asa cum le fac si ei.

Un fotograf versat, sau un editor, cauta pozele interesante. Le respinge pe cele stereotipe, cum a vazut /facut cu sutele, cat de bine editate ar fi. Mai ales daca acestea urmeaza retete (care au fost) la moda. De care sunt satui.

Doar 7 fotografi ieseni au participat la competitie.

Spre surprinderea mea, cele mai interesante imagini sunt facute de doamne /domnisoare. Media fotografiilor primite este sub medie, supra-saturate, demodate de ani buni. La la noi nu s-a « aflat » inca, cativa « Mari » Specialisti din asta traiesc !

Probabil dl.Ghioc este versat in fotografie. Are o fotografie reusita, inscrisa TG-nr.03 :


O imagine greu de facut, din care simti puterea credintei femeii.

Nu apar calitati in pozele d-lui Gherman. Desi priceput in fotografie, nu este interesat de subiect. Pozele sale sunt caznite, scremute, fara nimic interesant. A fost preferat de publicul local. Sa fie la ei, acolo. Nu suport platitudini ! Haos 06 o fi acceptabila.

Dl.Dascalu prezinta imagini dificile, lumini colorate noaptea. E meritoriu ca a incercat asa ceva. Din pacate, nu i-au reusit, aceasta e maxim:


Poate trebuia sa isi faca un plan, sa persevereze. Sau sa incerce si altceva.

D-na Furtuna are o poza acceptabila, convergenta, CEF nr. 03


In orice situatie cu lumini dificile, controlul este mult mai bun pe M(anual). Evit pe cat posibil sa folosesc setarea Program…

Preferata mea ii apartine d-ei M.Campianu, cu o privire proaspata. MC nr: 04 este de departe cea mai interesanta fotografie inscrisa. Hai sa facem cateva consideratii :


Cu editare nefericita, este partial monocroma cu maini excesiv saturate. Contrastul a fost exagerat. Si cu aceste defecte ramane cea mai interesanta. A ramas singura cu mai multe calitati incontestabile : O imagine proaspata, surprinzatoare, care reda tensiunea patimilor, o fotografie puternica. Desigur, aceasta poza arata si mai bine, daca era tratata rezervat, decent. Si poza ei nr.05 era de remarcat, mai potrivita pe gusturi hieratice.

Fotografia o putem trata ca o înfruntare /conversatie dintre autor si subiect.

Subiect pe care autorul trebuie sa il abordeze cu respect şi sinceritate, vorba lui conu’ Voicu :

http://badorgood.com/blog/voicu/post/o-carte-ca-o-fotografie-buna-239

Mizerabila tratare nu a reusit sa distruga interesul fotografiei celei mai bune. Nici editarile ingrijite nu au reusit sa ridice poze fara nici-un interes. O fi ceva de invatat din asta ? Editarea face imaginile citibile, numai autorul le poate face mai interesante, inainte de declansare.

Pe o tema ingrata, accesibila doar iesenilor, ierahia e dominata de fete. Bravo lor :

Pe locul 1, fotografia cea mai surprinzatoare, M.Campianu 004, e cea mai buna. In pofida defectelor, este si cea mai meritorie.

Pe locul 2 T.Ghioc 003, o poza buna, emotionanta, relativ greu de facut;

Mentionez C.E.Furtuna 003, cu oarecare indulgenta pentru un subiect convergent.


Published on November 11, 2011. 4233 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   February 2021  (0)
   January 2021  (1)
   December 2020  (0)
   November 2020  (0)
   October 2020  (1)
   September 2020  (0)
   » view full archives

rss