Nu s-a mai numit un alt presedinte, Sylviu Comanescu ramanand Secretarul General. Intre timp, el fusese ales membru in Comitetul Director al Federatiei Internationale de Arta Fotografica (FlAP), participand cu succes la reuniunile lor.
La al doilea Salon International s-au conferit titluri FlAP unor membri AAF ca, A.FIAP. E.FIAP, Es.FIAP. La acest Salon au venit somitati FlAP din stainatate, dintre care Presedintele, domnul Van de Verre cu sotia. Toti acestia si un grup de romani au fost invitati pentru o excursie de doua zile la Sinaia.
In paralel functiona cu succes Fotoclubul Medicilor si muncitorilor sanitari, condus de Dr. Napoleon Frandin. Si acesta organiza Saloane Internationale, numai cu invitati din domeniu. Imi amintesc ca unul din acele Saloane nu s-a mai deschis. Pentru simplul motiv ca URSS nu participase. Noi, membrii in juriu, ne-am delectat trecand din mana in mana lucrarile primite, am oftat si la momentul potrivit, acestea au fost returnate participantilor, cu notele si rezultatele jurizarii, fictive, desigur.
In perioada de activitate MF, am fost un foarte activ membru: eram des consultat fie de raposatul Dr. Spiru Constantinescu, sau de Sylviu Comanescu. Am fost membru in Comisia de Evaluarea lucrarilor, atat pentru colectiile care participau la Saloane Internationale cat si lucrari executate de membrii la comanda vreunei institutii, urmand a fi platite. Seful acestei Comisii era Mircea Faria EFIAP, decedat in anul 1986 la doar 67 de ani. Am fost membru al Comisiei de Tineret participand la mai multe seminarii internationale la: Sofia, Zurich, Opatija. La unul din Saloanele noastre organizate in Sala Dalles, am contribuit substantial, ca salariat al firmei RECOM care furniza servicii tehnice pentru instalarea expozitiei internationale.
lng. Sylviu Comanescu a fost cel care mi-a facilitat plecarea din tara in Italia. Mi-a dat o scrisoare in care scria ca "sunt programat cu o expozitie cu tema "Italia". Astfel am obtinut pasaport si viza. Dupa un timp, aflandu-ma in USA, primesc raspuns la una din scrisori in care Sylviu Comanescu imi trimitea adresele multor colegi aflati in strainatate, chipurile "in vederea infintarii unor filiale AAF peste hotare. Cand I-am revazut in 1986 suferea de un usor Parkinson, ca dupa un timp sa aflu ca nu mai traieste. Regret cu recunostinta pentru aprecierea si prietenia ce mi-a acodat. A fost un domn, a condus frumos MF-ul, a ales sa nu fie slugarnic la « directivele partidului », desi se prefacea - si fara sa faca din MF un instrument de propaganda politica peste hotare.
O lista de somitati AAF ar arata asa : Gheorghe Serban, Iosif Marx, Gheorghe Epuran, dr.Iuliu Albini, Constantin Savulescu, Hedy Loffler, Artaxerxe Bubulac, Eugen Iarovici, Oseph Cahane, Clara Spitzer, Vladimir Orza, Dr.Frandin Napoleon, ing.Ionescu-Sisesti (Paris) si altii, mentionati mai sus. Din cate stiu, doar ultimul mai traieste. (numai d-na Klara Spitzer mai traieste)
In aprilie 1999, la insistentele bunului meu prieten, Gh.Rizeanu, care intervenise pe langa dl colonel A. Iancu, comandant al Cercului Militar Bucuresti, acesta aproband sala, am deschis o expozitie de fotografii in Sala Ronda, expunand 60 de lucrari alb-negru si color, expozitie care a avut o rezonanta mult peste asteptari.
O intitulasem « Fotografii ...prafuite ». Domnul colonel a anuntat presa, ziarul militar mi-a luat un interviu televizat. Postul TVR 2 mi-a luat un interviu, dat pe post in dimineata urmatoare. Am mutat apoi expozitia la Ramnicu Sarat, ultimul oras fiind Sibiu, tot Ia Cercul Militar. Am pus in expozitie caietul de sala, in care nume de valoare isi trecusera impresiile, incepand din Bucuresti, o bijuterie de mare pret pentru un autor, un caiet care mi-a fost furat ! Cui i-a trebuit acel caiet ? De ce a facut-o ? Poate pentru 10 -20 de pagini nescrise ? Un gelos ?
Ma doare foarte mult aceasta paguba, absolut ireparabila, recompensa stradaniei mele de o viata. Eram zilnic asaltat, inconjurat de tineri si nu numai, interesati de compozitie, procedee de laborator, aparate sau obiective folosite, cand si unde am facut cutare sau cutare fotografie, in special alb-negru, fapt ce demonstra ca lumea de azi mai este interesata de fotografia artistica. Si nu coboara, daca-mi este iertata pozitia, la fotografia de computer, abstracta. La Sibiu am fost invitat de regretatul artist fotograf Gheorghe Lazaroiu, sa particip, alaturi de St.Toth din Oradea, in juriul Salonului International de Arta Fotografica, organizat de cunoscutul fotoclub Orizont din localitate. Ca recompensa a stradaniei mele de o viata !
text primit de la Peter Voinescu /EFIAP, North Miami Beach Florida, SUA
February 2011, 02 at 02:46:22
Putem gasi undeva albumele fotografilor mentionati in articol? Am gasit ceva initiative prin intermediul Google. S-a materializat ceva ?
http://badorgood.com/forum/o-istore-ilustrata-a-fotografie-romanesti-73 - nu este alt rezultat decat o piesa "care e mai destept" cu aceiasi actori.
February 2011, 02 at 10:36:28
O istorie a fotografiei NU este un volum de literatura. Ci o lucrare stiintifica, facuta de o echipa de profesionisti. Trebuie facute cercetari in arhive, centralizate toate datele.
Acea solicitare nu pare deloc serioasa, pana la proba contrara. Ministerul Culturii ar trebui sa aloce fonduri de cercetare. Altfel documente importante ajung la vanzare, te miri unde.
February 2011, 02 at 14:38:46
Macar cîteva imagini realizate de somităţile fotografiei romîneşti, strînse în vreun album sunt? Cîte zece imagini de la fiecare, pînă se va apuca echipa de profesionişti sa strîngă materialul. Trebuie să aveţi pe undeva o mică galerie a acestor oameni. Dacă nu, poate maestrul Dinu Lazăr, că el le ştie pe toate.
February 2011, 04 at 02:01:20
Domnu Pandele, dar...
- De Dan Dinescu - n-ati auzit? sau nu mai traieste din punctul dvs. de vedere?
- Dinu Lazar - n-ati auzit de el? sau nu mai traieste din punctul dvs. de vedere?
- Emanuel Parvu - n-ati auzit de el? sau nu mai traieste din punctul dvs. de vedere?
- Florin Adreescu - n-ati auzit de el? sau nu mai traieste din punctul dvs. de vedere?
- Ozolin Dusa - n-ati auzit de el? sau nu mai traieste din punctul dvs. de vedere?
Si-ar mai fi inca cativa de mentionat. Insa, daca nici macar pe astia de mai sus, care au fost acolo inca de cand dvs. incepeati sa va jucati cu Nikoanele, daca nici macar pe acestia nu i-ati mentionat, atunci este evident ca ori aveti o problema de memorie ori una de colegialitate. A fi avut una-doua expozitii, nu reprezinta si o licenta de a-i trece cu vederea si a-i baga in anonimat pe cei care v-au fost prin prejur in acei ani, domnule.
Hmmm...
February 2011, 04 at 10:51:40
E buna ! Inteleg, d–le Tibi, ca nu cititi deloc atent. Textul NU imi apartine. Se refera la perioada anterioara anilor 1970 si este semnat de altcineva. Mi–a fost trimis si l–am pus pe net.
Ca fapt divers, Dan Dinescu este prietenul meu cel mai bun in fotografie. Pe Dinu il cunosc din 1968, cand era inca elev. Insa autorul textului a plecat din tara in 1967 si se refera explicit la Membrii Fondatori ai AAF, din 1954. Cand noi eram minori, iar Dinu, Florin si Dusa nu se nascusera.
Daca va retineati "Indignarea" dvs, atat de "Legitima", nu va faceati de ras.
February 2011, 04 at 13:40:18
D-le Andrei, v-asi propune sa nu incurajati formarea unei istorii selective a fotografiei Romanesti. Un vizitator neavizat va presupune inplicit ca un articol contine ideeile
proprietarului blogului respectiv.
Nu-mi amintesc sa fi vazut ultimul rand, care acum include si numele autorului.
De asemeni, articolul original face referinta la "o lista de somitati AAF", insa lipseste explicatia (oferita de dvs. mai sus) cu privire la mentionarea selectiva numai a membrilor fondatori AAF. Aceasta, impreuna cu mentiunea dvs. cum ca "numai d-na Klara Spitzer mai traieste", poate conduce cel putin la neintelegeri dupa cum vedeti.
De fapt, actualul AAFR mentioneaza drept membrii fondatori numai pe urmatorii:
1. Averescu George
2. Bauch Aurel
3. Dr. Constantinescu Spiru
4. Ing. Comănescu Silviu
5. Cernescu Sever
6. Hananel Ion
7. Iarovici Eugen
8. Löffler Weisselberger Hedy
9. Lovinescu Andrei
10. Ing. Mărculescu Herberth
11. Marinov Iulian
12. Roman Bazil
13. Spitzer Clara
14. Ing. Silistrăreanu Cornel
15. Ing. Tomescu Nicolae
16. Tibor Löwy
17. Vulpas Gheorghe
Apoi, explicatia cum ca, dupa anii '70 domnul autor a lipsit din peisajul AAF - iarasi nu
prea sta in picioare. Atata timp cat membrii AAF mentionati in articolul domnului - cat
si cei mentionati in comentariul meu, frecventau AAF impreuna; mi se pare jenant sa nu
fi fost inclusi cu totii.
Transmiteti-i, va rog, domnului autor ca, prin acei ani, au activat inca cateva nume
importante, precum Aurel Mihailopol si Nic Hanu care desigur ca merita a fi mentionati.
February 2011, 04 at 14:56:00
Domnule Tibi, cel lipsit de politeta, aflu ca Nu ati vazut randul de jos.
"CARE ACUM include si numele autorului."
Inteleg ca nu sunteti numai superficial...
Dar titlul postului l–ati vazut cumva ???
Parca scrie partea 2–a ? Sau si acela E Modificat ?
In alta ordine de idei, nici actele din 1954 nu sunt prea credibile.
Partea 1–a oferea informatii interesante, confirmate si de altii.
De altfel, justitia adevarata se calauzeste dupa principiul :
Audiatur et altra pars / Si partea cealalta ar trebui ascultata.
Cea care are ceva de spus.
February 2011, 04 at 15:37:38
Domnule Andrei,
Pei, daca ziceti ca actele din 1954 nu sunt prea credibile, atunci dati un link, sau postati ceva dumneavoastra - astfel incat sa poata "asculta" tot omul si "partea cealalta", nu-i asa. Altfel, pana la proba contrara, fiecare e liber sa-si formeze propria opinie din ceea ce se poate gasi pe ici, pe colo...