Tovarasul revenise de curand din Coreea de Nord, cu idei noi, „tezele iulie 1971”. Cei care erau competenti să fie înlocuiti de ideologi, profesionistii - de activisti, cultura să devină instrument de propagandă. In „Epoca de Aur”, cincinalul se „indeplinea” in 4 ani si jumatate. Cum se apropia finalul, se făceau restructurari, se uneau si desfăceau institutii. Consilieri din ministere ajungeau directori la Zalau, sau invers.

Am fost antrenat intr-o asemnea „actiune”. Cel mai performant Institut de Proiectare era un termen de comparatie prea sus pentru I.P.Judetene si ISCAS a fost destructurat. Parte dintre membrii de partid au plecat, infiintand Institutul Carpati. A aparut CPCP (2 cepe), Centrul cu problemele consiliilor populare. Consilieri trimisi in provincie s-au eschivat. Ca sa rămana in capitala, aveau nevoie de posturi. Au trimis aiurea stagiarii făra repartitie, cu pretextul intăririi unor judete, dar ce „intărire” faci cu incepatori.

Căutau si specialisti, arhitecti, ingineri rezistentă si instalatori, cu date anume. Sa nu fie membri de partid, necăsătoriti, sub 30 ani, bine văzuti profesional. Corespundeam cerintelor. M-am trezit in iunie 1974 la Alexandria, ca sef al biroului de arhitectură din IPJ.Teleorman.

Aveam si „conditii”, un pat in apartament de 3 camere cu alti 2 arhitecti. Pana aici, pare OK. Nu era. Am prins in iulie record national de căldură, 42,3°C, in apartamentul la ultimul etaj-4 din bloc nou. Terasa era hidroizolată cu bitum, izolatia termică slaba. Curentul electric nu functiona pana la ora 22. Asa ca apa urca doar la etajul 2. Curgea apa pe noi, in chiloti, nemiscati pe pat pană la orele 22. La ora 21, in casa erau 39,2°C. Eram ca racii fierti, stacojii si muiati in suc propriu. Noaptea tarziu umpleam ceva sticle cu apă clocită si baia, să avem cu ce clăti WC-ul. Pană cand, dupa 4 zile, o ploaie torentială a domolit arsita.

Nu am rezistat, mi-am dat demisia... Dar am si alte amintiri.

Campionatul mondial de fotbal 1974, de la Munchen, a fost primul netransmis de TVR.

http://www.campionatulmondial2010.ro/stiri/campionatul-mondial-de-fotbal-germania-1974

La Alexandria prindeai „bulgarii” si cu o sarma de intins rufe. Aparuse secretomania. Institutul de Proiectare trebuia păzit de „dusmani”. 2 barbati făceau „de gardă” 4 ore, de la 16 la ora 20. Jucau baietii ping-pong sau sah 4 ore. Primeau 4 ore recuperare, sa se refacă. Era un proiectant venit de la Bacau, fiul campionului national de pescuit stationar. Invariabil, el primea o recuperare. Mergea pe baltă si revenea cu cateva kile de carasi.

După ora 20 ne uitam la meciuri, cumpăram bere, mancam carasii prăjiti. Ne uitam la un post prapadit alb-negru, ii cădea mereu imaginea. Si eram multumiti. In cele 6 saptamani, am proiectat un tribunal pentru judet. La plecare, am avut si "dificultăti".

Pe teren denivelat, solutia avea o denivelare de jumătate de etaj. Directorul, arhitect pe puncte, nu pricepea deloc cum e proiectul.

Vremuri memorabile, noroc ca valul de căldură mi le-a reamintit. Mergea treaba? Mergea. "Bine era sub comunism." Eram tineri. Ocoleam toate dificultătile ridicate de activistii inepti, care nu respectau nimic. Doar propriile lor interese, exact ca acum.


Published on July 11, 2012. 25258 views. 1 comment
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » Propuneri proprii
   » Probleme Bucuresti
   » Main ideas
   » Old Blog

Archives
   » July 2024  (0)
   » June 2024  (0)
   » May 2024  (0)
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » view full archives

rss