en en | ro ro

Atentia si spiritul de observatie sunt bazele perceptiei. Atentia spontana este o conditie a vietii. Daca nu este mereu atenta, caprioara va fi vanata de lup.

Insa atentia voluntara este un efect al civilizatiei. Un copil mic nu prea are entuziasm sa invete sa citeasca. Dar se uita avid la pozele din carte. Ce sunt astea, intreaba ? I se raspunde: Cand stii sa citesti, cartea iti va spune. Daca interesul proaspat trezit este sincer, progresele nu se vor lasa mult asteptate.
Atentia voluntara este cea mai vizibila la acei care muncesc cu placere. Pot fi atenti ore in sir.
Ea este progresiv antrenata de interese si necesitati.
Atentia presupune captarea potentialului mintii asupra unuia, sau mai multor ganduri simultane. Focalizarea si concentrarea interesului asupra stimulului sunt esenta ei. Este opusa fata de starea de distractie, cu activitate cerebrala tulbure. Oboseala si ocupatii mecanice monotone pot induce aceasta stare. Iesirea din aceasta situatie se face prin trezirea atentiei.
Ceva din sfera de interes ne atrage atentia.

Atentia este dirijata si distributiva.
Traversam strada atent, vorbind in continuare. Observam datele de trafic, dar nu neglijam ce ne preocupa. Oricum, remarcam numai ce ne intereseaza.
Fie ele fete, masini, peisaje sau obiective exotice. Ce ne atinge si ne impresioneaza. Ce ne atrage, sau ceea ce ne terorizeaza. Peisaj, sau sarpe.
Atentia are trepte bine conturate. Atentia devoratoare, cand nu mai vezi nimic altceva, uneori periculoasa. Atentia intensa, cand esti preocupat in cea mai mare masura. Atentia relaxata, fara preocupare reala. Relaxarea, cu tonus scoborat, odihna. Trecerile intre etape sunt progresive.

Atentia totala este provocata doar de ceva pasionant. Pentru unii un meci de fotbal, sau o partida de sah. Pentru altii de o calatorie in locuri nestiute, spectaculoase si pline de neprevazut.
Un geolog vede pietre, care altora nu ne zic nimic. Un botanist este atent si observa plante, etc. Un fotograf observa lumini si efecte. Cum atentia este spontana /naturala pe ce te intereseaza, ai sanse mai bune daca fotografiezi ce te intererseaza. Sau te informezi, sa cunosti subiectul.
Unii dintre noi sunt mai bine informati. Isi dau seama si ce i-ar interesa pe altii. Pe clientii lor, de exemplu. Sa vina in intampinarea gusturilor acestora. Cate-odata gusturile le-au fost pervertite. Nici nu mai vad decat ceea ce cred /stiu ca s-ar vinde.

Expectativa este o atentie in asteptare. Starea intelectuala ne este usor supravoltata. Asteptam sa vina momentul minunat, sau nefericit.
Nu putem sti daca va fi culminant. In orice caz va fi diferit.
Ion o va asteapta pe Maria, Roger Federer va fi foarte atent cum pleaca si cum ii vine mingea, iar judecatorul Cutare se va precipita sa pronunte NUP, pentru baietii buni. Fiecare dupa interes.

Bun, am observat ceva interesant. Dar imaginile pot sa nu fie suficient de sugestive. Trebuie mult mai mult.
Fotografia este o cale de comunicare vizuala, un limbaj pentru ochi.

Schioa Pata.jpg

Conjugarea a 2 subiecte modeste poate genera o imagine cu un impact mai mare. Urmatoarea treapta ar fi conexiunea, cu ceva corelat.

Published on January 24, 2006. 6572 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » September 2024  (0)
   » August 2024  (0)
   » July 2024  (0)
   » June 2024  (0)
   » May 2024  (0)
   » April 2024  (0)
   » view full archives

rss