en en | ro ro

Am scris de cateva ori despre viata de club din defuncta AAF.
Luni, miercuri si vineri in str.Brezoianu, in sala din blocul Informatia, unde s-a improprietrit onor dl.Mitica Dragomir, se adunau tineri si mai batrani, care discutau vrute si nevrute de fotografie. Si acum se discuta pe forum, prin corespondenta. Discutia fata in fata este diferita. Cei care au dreptate o pot arata pe loc. Nu se supune la vot, nu apar invective.
Cand venea cate unul sa vanda gogosi, era lasat sa vorbeasca. I se punea in fata un articol de revista, care infirma cele spuse de el. Membrii AAF cu vechime de 5 ani aveau drept sa solicite o expunere anuala in sala mica de expozitie.

Acolo erau mai multe caste, asii fotografiei romanesti, reali si banuiti, oamenii lui Sefu, niscai sperante, tineret, plevusca, dar si neaveniti. Din cand in cand apareau oaspeti interesanti, de cele mai multe ori la nivel local. De cateva ori chiar stele mondiale, ca H.C-B sau Jay Maisel. Odata la cativa ani era Salonul International AAF, care in momentele lui bune avea musterii. Marele boss era Sylviu Comanescu, un talent inascut in diplomatie, care a mentinut lucrurile asa, lasand cumva adevarata fotografie protejata. Toti fotografii buni din Romania era membrii AAF. Asta ii ajuta sa isi desfasoare activitatea nestingheriti. Astea erau partile bune.

Erau si parti intunecate. Pozele oficiale trebuiau sa fie cat mai Artistice, artificiale, indepartate de fotografie. Era promovat pe fata falsul si non-valoarea, se propovaduiau poze dupa retete. Erau descrise amanuntit retete de succes : solarizare in flacari de exemplu. Exista un material Agfa contur, care putea doza efectul. Se putea contraface, in conditii grele. Existau fonduri de cheltuit si clienti permanenti, ca D.M, cu acces direct la Marele Conducator.

Au trecut 20 de ani. Partile bune au disparut, mai toate.
Partile intunecate au luat avant. Ordonator de credite al Ministerului Culturii, AFCN are clienti permanenti, care participa sistematic la concursul Cotizezi si Castigi.
Dintre tinerii fotografi, multi au un adevarat cult pentru pozele pe retete vechi.
Forumurile de fotografie baltesc. Apare o nivelare in jos, pe intelesul publicului activ de acolo. Asa zise selectii fara criterii, duc la compromis pe o poza slaba, care nu deranjeaza pe nimeni.
Am avut controverse cu C.Bumbutz, fondatorul Punctum. Ceilalti de acolo nu doreau sa aiba de-aface cu acei care nu le impartaseau prejudecatile. Acum s-a indepartat si el.
Pe BoG, cantitatea inlocuieste calitatea. Sunt prieten cu Gicu si i-am spus-o de multi ani. Din punctul meu de vedere, 95% din pozele lunii pe BoG sunt mediocre, bine prezentate. Alegeti cea mai buna poza a lunii pe ultimele 18 luni si promit sa spun explicit de ce e mediocra.
In PhotoMagazine apar la mare cinste pozele submediocre ale prietenilor redactorului sef.
In rest, totul merge perfect.
Insa reperele din aceasta tara trebuie sa se schimbe. Mai intai in politica.
Azi e ultima zi de campanie : senatorul profesor-doctor pe puncte, fost viceprimar, fiu de general secu, se preface lucrat de partide, desi propus de prea cinstitul si saracul I.I si sustinut de juristi manjiti.

http://www.cotidianul.ro/cotidianul_castiga_dosarul_oprescu_in_instanta-46683.html

Capul lui in gura noastra este o pornire autentica, mostenita din Primaverii si de la Securitate. Si concureaza la Primarie cu dl. ministru, sofer cat se poate de as, dizeur de spelunca, doar fiu de colonel de securitate cu realizari tortionare notabile. Halal !

Despre reperele din fotografie ce sa mai zic. Fiecare face ce doreste, daca accepta criterii reale de apreciere, pe langa prejudecatile proprii.

Published on May 29, 2008. 5320 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » October 2023  (0)
   » view full archives

rss