en en | ro ro

In nov.1981 a venit in turneu in Romania echipa Noii Zeelande, la un meci test de rugby. Am imprumutat un motor electric de F2 de la Ioan Kunst-Ghermanescu, rectorul IEFS, specialist de reputatie mondiala in handbal. Motorul avea alimentare cu 10 baterii AA. Am cumparat 10 baterii noi. Desi montate corect, ampermetrul le arata descarcate. In acele vremuri, nu existau decat baterii ElectroBanat. Am mai luat 10 de la alt magazin. Desi le-am probat una cate una, erau tot atat de Bune. Ne-avand incotro am mai luat inca 10, tot fara progres.

Bateriile romanesti erau rebut pe standarde internationale.
Un coleg, pasionat electronist, a facut un mic montaj si le-a masurat in sarcina. Le-a lipit etichete, facand 3 seturi dupa performante. Din 30 de baterii, doar una avea peste 1,2V, 6 aveau sub 0,15. Le-am aruncat pe cele proaste si am folosit setul 2, cu 4 filme, la meciul memorabil. Apoi i-am inapoiat motorul proprietarului.

Saptamana urmatoare, fotograful institutului m-a intrebat daca pot sa ii dau niste baterii. I-am dat 6 din setul 1 neatins. Dupa 2 saptamani, la nunti si botezuri, m-a intrebat de unde am acele baterii Formidabile, care rezistau de 4 ori cat un set obisnuit (neverificat).
Rezistenta unui lant este oricum data de cea mai slaba veriga.

Predam la facultatea de arhitectura, I.Mincu : Arhitectura si Fotografia, Acelasi Fel de a Vedea. A venit vorba de baterii. Un student a spus : cumpar din cele ieftine, nu-mi pot permite altele. I-am explicat raportul calitate /pret. Am scos din MD4, motorul F3, 4 baterii Mallory, utilizate deja 6 luni si i le-am dat. A recunoscut, costau de 6 ori mai mult, dar rezistau de 25 de ori, cca.

Bateriile au progresat enorm. Sunt mai mici, mai puternice si mai rezistente in timp.
Mai ales fotografii profesionisti se plang de lipsa de standardizare a bateriilor. Telefon mobil, GPS, P&Sh, D-Slr, flash, fiecare firma are baterii si incarcatoare diferite. Te incurci in ele. La hotel, nu poti sa le incarci, toate, la numai 2 prize. Curentul electric nu-i disponibil, cand iesi din camera si iei cheia. Am 5 aparate in functiune, fiecare cu alte baterii : butoni mercur-argint, buton litiu, acumulator Cd-Ni la MD4, si 3 tipuri de acumulatori Li-ion la digitale, cu forme, dimensiuni si capacitati diferite. Fiecare tip de acumulator are un alt incarcator.

Am un vechi prieten din facultate, lucreaza de 30 ani la NY. Am dat nas in nas in magazinul Unirea, in august 2007. Cauta o baterie incarcata pentru aparat si nu gasea. Fusese in Grecia. Incarcatorul american, 60Hz si 110V nu functioneaza in Europa si nu l-a luat. Pe Internet erau disponibile in 2 zile, neincarcate. L-am adus acasa si i-am dat o baterie perfecta, plina, de la aparatul stricat.
Nu ii venea sa creada ca era exact acelasi model.

Published on November 01, 2007. 5112 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » October 2023  (0)
   » view full archives

rss