en en | ro ro

Votul decis al parlamentarilor impotriva presedintelui ales al Romaniei a aratat ca membrii parlamentului roman au dreptul constitutional de a suspenda o luna presedintele. Cine a avut rabdarea sa-i asculte, a inregistrat si argumente care dovedesc totala imoralitate a deciziei lor.

Domnii Bella si Voiculescu voteaza suspendarea : presedintele i-a jignit.
Dl. Senator, redactor-sef Romania Mare, a razbunat cainii eutanasiati.
Dar acesti parlamentari incalca grav statul de drept. Fac un abuz. Conform constitutiei, presedintele e suspendat la incalcari grave, nu la presupuse jigniri, sau porniri de hinghier.

Orice abuz e permis, in exercitiul zis democratic, daca le este favorabil. Cu cat esti mai sus, ai mai multe drepturi legale ; si mai putine obligatii morale. Nu stiu daca cercetarile penale, care ii jigneau, erau comandate.

Basescu, daca era dictator, declara dizolvarea Parlamentului, sau arestarea unor alesi, ca in Bielorusia, Ukraina. Omul e foarte departe sa fie perfect. Indeparteaza consilierii competenti, nu stie sa negocieze. Vrea tot sau nimic. Dar vroia si ce vroiam noi. Ce vom pune in loc ?

Curtea Constitutionala a respins toate cele 19 argumente ale comisiei Voiculescu si a votat referitor la suspendare : 7 : 1. Contra, dl Stanoiu, sot al d-nei Rodica.

Unde este legitimitatea si moralitatea deciziei din Parlament ? S-au adus argumente cat de democratica este aceasta suspendare. Democratia inseamna puterea poporului, dar alesii refuza insistent sa se intoarca la urne.

Nu vreau sa aduc argumente care par partizane.
Cititi referiri in presa internationala. De departe se vede mai bine.

Trei sferturi din Parlamentul Romaniei au suspendat presedintele fara un motiv real. Efortul lor arata ca se simt amenintati de politica lui. Votul de 75% presupune intelegeri, interese, nu dezbateri de opinii.
Si nu inteleg rostul suspendarii. Ea trebuie confirmata la referendum : 50% plus 1 alegatori sa aprobe suspendarea. Nimeni nu crede posibil asa ceva.
Sustin ca Alesii au obtinut un Time-out de 3 luni, ca sa isi consolideze situatia.

Asa si este. Mai dispar si unele probe incriminatorii din dosare. S-a mai intamplat.
Am vazut de ce am scapat. Ce am castigat ? Avem presedinte interimar pe Nicolae Vacaroiu. Ce fericire. Sunt in castig cei cu dosare de coruptie. PSD si-a inlaturat principalul adversar.

Si premierul Tariceanu pare pe val. Oare ? Cu 20% sustinere, cade la prima motiune de cenzura. Vacaroiu presedinte va desemna premier PSD. Referendum prezidential, alegeri anticipate ar fi ghidonate de un guvern interesat. In fond, suntem cu totii romani, mai mult sau mai putin onesti.

Redau cateva opinii. Aranjamentul era perfectat inca din octombrie. Au asteptat confirmarea intrarii in UE. Nu puteau renunta sa se infrupte din Fonduri Europene. Alesii ofera Romaniei un regim de tip bolivian, cu accente bizantine. Statul de drept pierde vizibil teren in fata statului de dreptzi.
Interesul comun al parlamentarilor este sa nu se schimbe nimic. Asta i-a decis. Legati de interese financiare, se tem de cercetari penale pentru ce s-a intamplat pana acum.
Si Serviciile Secrete sunt implicate, suparate ca si-au pierdut principala arma de scos fonduri, dosarele.

Din pacate cei alesi au fost votati de romani, nu de ugandezi. Romani care s-au regasit in unele personaje : extremisti si grobieni la PRM, fuduli, hoti, demagogi, populisti, etc.
Dar constitutia, conceputa sa protejeze oligarhia, initial nomenclatura si securitate, scartaie.
In republici parlamentare, presedinti alesi de Parlament pot dizolva Parlamentul, cand acesta nu mai este reprezentativ. Ca sa vezi.

Published on April 20, 2007. 5069 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss