en en | ro ro

Cum ne vad altii pe noi, cu oarecare umor si o afectiune certa.
Marie-Jose et Claude Carret cutreiera drumurile Europei de Est, pasionati de fotografie. In 22 de ani au facut 24 calatorii in Romania. Fotografi entuziasti, pasionati de locurile si de oamenii Romaniei, au publicat o lucrare la editura Artisans Voyageurs. 2 francezi care au despre Romania o parere mai buna decat multi romani. Cartea se cheama Drum Bun en Roumanie.
http://www.onlinero.com/roumanie_Drum_bun_en_Roumanie=549.html
de-altfel tot acel site este destul de promitator.

Ce sustin autorii.
Imagini le bantuie gandurile, reamintind de Romania. Poze din zone care ii incanta, cu munti si paduri, poiene inundate de flori si lumina, in genul picturii olandeze din 1600. Amplasata la o rascruce a culturilor, Romania este o tara unde intotdeauna se intampla ceva.

Intr-o tara cu 2 viteze, locuitorii amesteca exagerare si usuratate ; asta ii face veseli si tonici. In orase, la sate si pe drumuri, apar tot felul de vanzatori care ademenesc cu miere, rosii, pepeni si branza, sau ciuperci, afine, linguri de lemn, bauturi tari si icoane.

Drumul prin Romania este ca o piesa de teatru, din distributia careia nu lipsesc :
Autobuze burdusite cu lume cu fulare colorate ; turme coborand de la munte.
Barbatii vorbesc prea tare, copii au caciulite, fie iarna, fie vara. Popii merg cu genti diplomat ; si caii si gastele merg dupa pofta inimii pe drum.

Carute fara lumini noaptea impiedica circulatia masinilor, multe de provenienta germana, iar Asii vulcanizarii viseaza, cu berea in mana, pene de cauciuc.
Romanii, desi dependenti de telefon mobil si Mc Donald, mai saruta inca mana. Romii, cu alambice din cupru sau pachete informe, apar pretutindeni.

La tara, viata satului este orientata de ortodoxie, un crestinism popular amestecat cu obiceiuri ancestrale, celebrand ciclurile naturii.
Societatea a pastrat obiceiuri tribale, legate de modul de viata pitoresc, vechi de mii de ani, declarat eronat demodat, fata de Modernitatea europeana.

Cele mai importante sarbatori au ramas inmormantarile si parastasele, cu destula lume si prea multe de mancat si baut.
Intre visare, nostalgie si optimism, Romania ramane o tara Altfel, usor aiurea, dar unde iti face placere sa revii. Inclin sa le dau dreptate.

Published on August 29, 2007. 5312 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss