en en | ro ro

Romania a trecut dintr-o Epoca de Aur, in alta epoca de aur; de asta o ducem asa de prost ? Tovarasii la varf vorbesc ca din carte : vom face, vom drege, vom aplica, vom respecta. Asta inainte de vot. Dupa vot, se schimba situatia. Fac doar ce vor. Dezastrul economic a fost provocat de guvernari dezastruoase din 1990 pana acum, dar asta nu ne incalzeste. Nu poti spune ca nu s-a schimbat nimic in 21 de ani. Folosirea computerelor s-a generalizat.

Cum sunt ele folosite, asta este o alta poveste.
Hartoagele sunt dactilografiate pe computer, deseori cu greseli hilare. Am primit hartii de regularizare a acordului global. Avand carti scrise si fotografii publicate, am primit 4 plicuri cu decizii, toate cu calcule gresite. Drepturi de autor in baza legii proprietatii intelectuale figurau ca profituri comerciale.
Este greu sa dovedesti ca esti nevinovat. Trebuie sa aduci dovezi.
Functionara, relativ bine intentionata, mi-a explicat ca ei nu pot completa dupa declaratia contribuabilului, ci numai dupa adeverinta eliberata.
Adeverinta este exprimata intentionat vag, ca sa poata fi folosita pentru toti cei (100-1000) in chestiune.

M-am dus de 3 ori pana am reusit. La fisc, datele se centralizeaza intrucatva. Aveam inca o adeverinta de venit de adus. Institutia de stat imi comunicase acelasi venit de 3 ori. Am obtinut-o, infine. Ma duc cu deciziile la celalalt fisc, sa le achit. Doua erau pe plus, aveam de platit, si 2 pe minus, de recuperat. Le-am dat impreuna, de buna seama.
Functionara face o hartie, o da la casierie. Ma duc sa platesc. Suma nu se potrivea deloc. Fata adunase totul la gramada. In loc sa scada minusurile, le adunase si pe acestea.

Le arat ca sunt 2 sume mici cu minus. Si ce daca ! Acei bani mi se cuvin inapoi. Mai bine lasati in plus, sa aveti la anul. Altfel trebuia sa dea ea justificari pentru greseala. Nici nu ma gandesc, mi s-a mai intamplat si nu am mai primit nimic. Dupa lungi discutii, face o alta hartie gresita. Scade banii din suma, unde erau deja adunati.

Primim scrisori recomandate, care reclama datorii de 2 lei, francate cu 11.
Sau chitante cu antet policrom, pentru sume de 31 bani, ca un triumf al birocratiei natange asupra tuturor.
Acei care se pricep, stiu ca legea de baza a computerelor este :
"Garbage In, Garbage Out" = Gunoi Bagi, Gunoi Iese.

Nu va place cumva titlul ? Asa a iesit, direct din calculator.

Published on November 05, 2010. 7047 views. 1 comment
1 comment to "Epoca de kur a calculatoarelor"

nicu
December 2018, 13 at 13:30:31
Epoca de aur, pt noi, chiar a fost de aur! Mai bine n-a fost niciodata in ultimii 300 de ani! A fost si singura perioada cind macar am crezut ca are importanta si cuvintul nostru, ca natie.
Anii 80 nu i se pot imputa lui Ceausescu. O fac romanii care nu stiu ca se judeca pornind sau tinind cont si de starea lumii. In acea decada vestul iubit trecuse prin doua crize economice grave. Mare parte nu stiu acest lucru si nici faptul ca sistemul vestic monetarist este unul care nu functioneaza decit dintr-o extensie continua. Ca sa-ti adugi noi teritorii trebuie sa-ti cledesti mase ne nemultumiti ca sa provici schimbari comode si fara pierderi pt tine, care sa-ti asigure direct profit. Romanii n-au fost pregatiti din nici un punct de vedere. Rezultatele nu puteau sa fie altele! Absolut orice vezi acum este logic sa fie si te asigur ca erau oameni care au stiut, inca din anii 60, ca aceste vremuri vor veni.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   December 2023  (0)
   November 2023  (0)
   October 2023  (0)
   September 2023  (0)
   August 2023  (0)
   July 2023  (0)
   » view full archives

rss