en en | ro ro

Aveam prin 1975 un coleg de servici cumsecade. DZ stia de gluma si era intelegator.
Zambea daca cineva il facea prost sau fraier, stia ca nu este. Dar era de origine albaneza si se mania cumplit daca te legai de idolii lui. Intre ei figurau Ilie Nastase si Nicky Lauda, campion la formula 1 in acea vreme. Avea si 2 mari pasiuni : bicicleta si pockerul.
De cateva ori a pierdut tot ce avea, in partide cu baietzi care il citeau ca o carte deschisa.

Numai bicicleta nu si-o juca. Facuse ciclism si ramasese pasionat. Mi-a aranjat bicicleta Diamant din placerea modificatului. Ne intalneam dimineata. Mergeam impreuna la servici pe 2 roti. Lucram in fosta fabrica de montaj Ford, actualul sediu al Antena 1.
La dus mergeam dimineata prin parcuri pustii. Atunci era interzis. La intoarcere reveneam pe strazi, prin traficul relativ modest din acei ani. Dar si atunci soferii conduceau periculos. Aveam o geanta urata. In ea puneam un aparat de fotografiat pe port-bagaj. Alt prieten, pozar, ma intreba : Ce obiectiv ai astazi ? Am unul nou de 270mm, i-am raspuns odata.
Tocmai cumparasem un castravete verde.

Prin 1981, am avut un incident care putea fi grav.
Un sofer m-a obligat sa strang o curba si am derapat pe o zona cu nisip. Am lovit o piatra. Roata din fata s-a facut 8. Am zburat peste ghidon. Am cazut, dandu-ma peste cap, fara sa patesc ceva grav. Dar bicicleta a suferit vizibil : 21 de spite s-au rupt, la roata din fata si la cea din spate. In acele vremi, numite De Aur, nu am reusit sa gasesc spite potrivite.
Am improvizat din spite de biciclete sovietice, mai scurte, si de motoreta, prea groase. Jentile inegal tensionate se deformau mereu. Se rupeau alte spite originale. Ma mutam in Drumul Taberei atunci. Am avut tentative timide sa merg cu bicicleta la servici. Ultima data mi s-au rupt 3 spite doar pe drumul la dus. Si am abandonat-o ! Au trecut 29 de ani.

Duc viata prea sedentara si m-am gandit sa iau alta bicicleta. La Paris, Perpignan si Caen era placut sa mergi pe bicicleta. Dar la Amsterdam, acolo, toata lumea te protejeaza.
Un vechi prieten m-a sfatuit sa-mi iau si eu o bicicleta demontabila Brompton.
Un alt tanar cunoscut imi recomanda un VTT.
Eram mai tentat sa caut o bicicleta veche, solida. Nu am gasit ceva potrivit. Cum stau la parter, la casa cu curte, m-am gandit sa repar vechitura cu care eram obisnuit.

abandonata%2029%20ani.jpg

Suportase 2 santiere, iar dupa 3 decenii de abandon arata jalnic !
Cu 3 Bulioane i-am schimbat piesele cu probleme: toate spitele ruginite, butuc spate, lant cu uzura, pedale indoite, cablu de frana si o lampa cu Led. Mai ales i-am pus anvelope si camere noi. De mers, merge foarte bine, desi nu ii plac gropile din Bucuresti.

bitzi%20cu%20piese%20noi.jpg

Nu i-am dat si fata comerciala, pentru a ii disuada pe eventualii Amatori de Kilipir.

Published on April 21, 2010. 8550 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss