en en | ro ro

In sezonul 1988-1989, echipa de fotbal Steaua a ajuns pentru a doua oara in finala CCE.
Dupa ce a surclasat Sparta Praga si Dinamo Moscova in toamna, in primavara a intalnit in sferturi pe IFK Goteborg. Dupa 1-1 in Suedia, a urmat 3-1 la Bucuresti. In semifinala s-a intalnit cu Galatasarai, 4-0 la Bucuresti si 1-1 la Istambul. Considerata echipa in crestere, Steaua s-a intalnit in finala la Barcelona cu Milan, echipa cu Rijkaard, Gullit, Van Basten, care nu i-au iertat, scorul final fiind 0-4. Romanii au fost si speriati de stadionul gigantic, ultraplin.

Pe Ghencea, la meciul cu suedezii, am remarcat pe partea laterala un fotoreporter cu obiectiv enorm, montat pe monopod. Era un Bogen cu burduf la partea de jos, ca rozeta la batul de ski, ca sa nu se infunde in terenul moale, cu un maner gros portocaliu, lateral.
Obiectivul era incredibil : Nikon 300mm f: 2 de 7,5kg, cu lentila frontala de 18cm diametru :

http://www.cameraquest.com/nf3002.htm

Lucra la AftonBladet, dintre cele mai bogate ziare in lume. Cu sute de mii exemplare /zi numai in SUA atunci, isi puteau permite obiectivul de aproape 30 mii $, folosit si la hockey pe gheata.

http://www.aftonbladet.se/

Tipul avea 2 F4 noi-noute si prefera sincer 80-200, care era AF.
Avea si un asistent cu el, care ii tinea un aparat si eventual schimba filmul.

In pauza l-am rugat sa mi-l dea sa fac cateva clisee. A acceptat. Mi-a dat obiectivul fara monopod. Acel maner portocaliu era butelia CO2. Ridica pneumatic monopodul; se temea sa nu o goleasca. Cele 7,5 kile nu le ridici usor cu mana intinsa. Dupa 3 minute imi tremura rau mana.

Am folosit diafragma f : 5 cu viteza limita 1 /2000 pe 500 Iso. Am facut declasari cu publicul din tribuna 2, cu o blonda care i-a atras atentia lui Valentin C. Gardul a iesit transparent, la f : 5.

blonda%20Ghencea%20cu%20300%20f2.jpg

O singura data am mai vazut asemenea super-tele. Peste o luna, la meciul cu Galatasaray din semifinala, la un fotograf de la l'Equipe. Pe soare, il folosea pe un trepied mic, stand culcat pe burta pe iarba. La sfarsit de aprilie era soare si uscat. In pauza era interesat de suporterii turci, turbulenti si de rezervele echipei Steaua, care se antrenau intens.

Efectul pe la diafragme 2-4 era impresionant mai ales pe color.
Fundalul dispare, daca prim planul era zece metri mai in fata. Dar obiectivul era greu de folosit, cu procentaj de rebuturi probabil important. Si Pentax a avut prototip 300mm f :2, dar nu l-au comercializat.
Obiectivele AFS, mai rapide in punerea la punct, au fost preferate. La evenimente sportive foarte importante ca JO, campionate mondiale, ziarele mari trimet mai intai primul fotograf si doar in pozitia secunda pe specialistul in sport.

Ehei, cu tele 300 f: 2 la sport, cred si eu !
Si la sport, se pot face poze foarte bune cu obiective mai scurte.
Iata de exemplu golul 4 din meciul cu Galatasaray, amintit mai sus, cu 28mm.

89%20gol4%20Galatasaray%20Dan%20Petrescu%2028.jpg

Published on March 28, 2008. 6172 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss