en en | ro ro

Primele gesturi ale unui debutant, pe terenul de tenis, sunt :
Mai intai pune racheta fixa in calea mingiei. Impactul ii da racheta la o parte. Apoi isi pregateste miscarea, de-abia cand mingea a sosit. Cum ea vine cu 50 m/s, va trece fara sa fie atinsa. De-abia cand isi sincronizeaza miscarile, ca sa fie gata pregatit, in fractiunea in care mingea ajunge la indemana sa, lovitura ii reuseste.

In orice domeniu, in care este implicat momentul oportun, pregatirea va fi decisiva. Sa stii ce trebuie sa faci, pentru a obtine cel mai bun rezultat. Sa ajungi pregatit, la locul potrivit, in momentul potrivit. Incercarea moarte n-are. Nu pierzi nimic sa incerci ceva. Cel mai bine se invata din greseli.
Sunt oameni care pot invata din greselile altora; putini reusesc. Majoritatea invata din greselile proprii. Si multi nu reusesc sa invete nici din greselile pe care le fac ei, uneori chiar sistematic.

Ce iti trebuie sa faci poze mai bune ? Un sondaj la tinerii pasionati de fotografie ar da rezultate amuzante. Ei spera ajutoare mari de la tehnica. Obiective mai lungi, mai scumpe, cu stabilizare, pe aparatele cu cat mai multi Mpx, si super-rafale cu enshpe poze pe secunda.

Nu mi se pare o idee buna. Sunt cateva situatii in care asa ceva te ajuta, intr-adevar. Dar de cele mai multe ori incurca. Aceste accesorii tehnice intretin iluzia ca orice este accesibil.
Oricui si oricand, chiar daca nu e pregatit. Si nu este interesat. Asta in nici-un caz.

Ca sa faci o poza cu adevarat buna, trebuie sa fi in momentul potrivit la locul potrivit. Nu e bine sa fi aiurea, dotat cu artilerie grea si incarcat ca un magar. Dumnezeu iti da, nu iti baga in traista. Cel mai important in fotografia dinamica este sa intelegi ce sanse ai, cu secunde inainte. Pentru ca sa intelegi, este important sa cunosti locul, subiectul si circumstantele.
Undeva, unde ai mai fost, ai sanse mai mari sa realizezi ceva, mai interesant decat data trecuta.
Daca ai inteles, poti sa te pregatesti mai bine. Intelegerea se obtine dupa practica activa, cand obisnuinta de a controla factorii vizuali implicati devine gest reflex, in fractiuni de clipa.

scena strazii.jpg

contra-sens.jpg

nunta-braserie.jpg

Fara povara acestor intrebari, poti fi atent la desfasurarea lucrurilor in miscare, a actiunii luminii, a partilor implicate din avant-plan, cat si a fondului.
Uneori, schimbari minime duc imediat la rezultate spectaculoase.
Cele 3 poze de mai sus sunt instantanee, facute pe strada.
Se pot face schimbari in fractiuni de clipa, care conduc la cu totul alt rezultat in imaginea finala. Cativa pasi in directia fericita ar fi prima interventie. De aproape fotografia iese mai bine. La distanta mica, un aparat modest ofera rezultate mai bune, decat super-scule din capatul strazii.

Agentia Magnum este dintre cele mai prestigioase din lume.

http://www.magnumphotos.com/c/htm/FramerT_MAG.aspx?V=CDocT&E=29YL534W3N12&DT=ALB
Apar acolo serii de fotografii, unele mai interesante ca altele. Uitati-va la ele cu atentie.
De-obicei cele mai atragatoare imagini nici nu pot fi facute cu zoom-uri, dorite de incepatori.

Published on February 21, 2006. 5656 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss