Am primit invitatia de a vizita sediul Bancii Nationale. Banca a implinit 130 ani.
http://www.bnro.ro/Din-istoria-BNR-1052.aspx
Erau invitati fotografi. Am recunoscut pachetul de adrese de la premiul ECB, cu Claudio Hills in frunte. Am confirmat participarea. Eram curios la ce s-au gandit.
Era evident ca nu vor permite fotografii peste tot. Joi m-am vazut cu Bogdan C si Cosmin B. Invitati si auzind de restrictii, au refuzat sa vina. Am primit un telefon : puteti veni la BNR pana la 8h15 ? Am ajuns. Erau printre altii I.Kiraly si B.Cristel.
Ultimul a ajuns St.Toth. Trenul i-a intarziat 90 minute.
Ne-au dus la noua Imprimerie. Peste tot erau sali de prezentare, unde puteai face declansari. In rest, accesul cu aparatul fotografic nu era permis.
Masurile de siguranta erau de inteles.
Iata primul bilet (ipotecar) al Romaniei, tiparit la Paris in 1877, de fapt matrita lui.
Au fost si cateva prilejuri rar intalnite de fotografie. D-l consilier Ozarchievici ne-a insotit, o gazda primitoare. Am aflat multe lucruri interesante. La monetarie, in Filaret, sunt batute monede, realizate medalii si obiecte bisericesti, cu relief semnificativ. Au si ultimele dotari tehnologice, folosesc munca manuala supercalificata, mai expresiva in multe cazuri. Obiectele bisericesti erau plecate la expozitia de la Sala Palatului.
La sediul central BNR ne astepta un bufet cu salate delicioase. Acoperisul din cupru al vechii cladiri reflecta lumina in sus, spre cladirea noua, un ecran de reflexie cu o lumina speciala.
Au incercat poza de grup.
Apoi am coborat la procesare : 7 masini verificau bancnotele venite de la banci !
Verificand bancnote de 50 Ron, trec prin masina, cu 2 Mach, 1 Million Euro /zi.
Coboram. Pana la urma ajungem intr-o camera mica.
2 doamne incep sa tipe, incantate sa se joace cu caramizi rusesti, americane si romanesti de peste 12kg. Va vine sa credeti ?
Ajunsesem in Tezaur. Erau din aur 99,7%. Si maruntis cat un telefon mobil din aur, mai subtire. Ce greutate ? Kilu-i kil ! In Tezaur am vazut si alte atractii. Bancnote mari-A4, 500 Ruble 1912 si bancnote mici, 1 cent Hong-Kong, cat 2 timbre.
Intram in cladirea veche, unde invitatii se inghesuie sa fie pozati in fotoliile cu sigilii.
Biblioteca este mobilata ca un club englezesc clasic.
Cum nu are nici Casa Poporului, nici macar Pelesul.
Si apoi muzeul, unde am vazut conducatori ai economiei romane, mai vechi si mai noi.
Dar si cocosei.
Mi-a ramas pe retina o imagine. Nu am putut-o poza, nu aveam aparat atunci. In monetarie, se faceau fisicuri din monezi mici.
Fisicurile se ambalau in pachete de 6kg, trase in plastic.
Le stivuiau pe o liza, aproape o jumatate de tona : milioane in monezi de 10 bani.
Am avut confirmarea ca BNR este singura institutie constant serioasa din Romania.