en en | ro ro

In mai 1975 am avut privilegiul sa il conduc pe H.C-Bresson prin Bucuresti, invitat cu ocazia plenarei C.C, la sarbatorirea a 30 ani de la victoria asupra fascismului. Invitatia facuta de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste a venit la initiativa sustinuta de dl. Sylviu Comanescu, secretar AAF, un desavarsit diplomat in acele vremuri tulburi.

Privind plansele contact din 1975, de-abia acum am realizat contextul. Desi considerat printre arhitectii tineri promitatori in institut, am fost dat afara, «promovat» sef de birou in iulie 1974 la Alexandria, Teleorman, unde am intalnit un record national de caldura.

http://www.ap-arte.ro/ro/arhitectura/idei-generale/articol/caldura-mare-monser/7/6886.html

Dupa o luna mi-am dat demisia. Eram proaspat angajat la un institut de proiectare, cu atmosfera usor lugubra. Preocupat de fotografia de sport, preferam teleobiective. Ca membru AAF, expuneam in grup: « Cincinalul in 4 ani si jumatate, » o expozitie mai degraba de propaganda. Arhitect si fotograf de sport, aveam 29 de ani.

Se spune ca « Mai bine petreci o zi cu un mare maestru decat sa studiezi 100 ani. » Am avut mare noroc. Vorbeam fluent franceza. Am petrecut 2 zile alaturi de H.Cartier-Bresson, insotit de consoarta, M.Frank. Al.Galmeanu a facut un film cu povestirea :

https://www.youtube.com/watch?v=fRtV1MZph_4&feature=youtu.be

Intre cele 2 iesiri, prima pe traseul Gara de Nord, piata Matache, calea Victoriei, Hanul lui Manuc, cuplul francez a facut o calatorie la Craiova. Au fost la manastirile muntene in Dacia 1100 nr.1-Dj-2253 a lui V.Boldar, fie-i memoria binecuvantata, si cu dl.Gelep.

I-am revazut pe 9 mai. Cu V.Simionescu si cuplul Bresson am fost in platforma Militari la fabrica de Lapte si inghetata. Apoi am mers la uzina Masini Grele si la Big Berceni. Mergeam cu o Volga. Soferul zicea ca nu stie franceza, dar avea acte sa putem intra.

Au insistat sa-i insotesc si in Maramures. Nu am reusit sa obtin accept de la serviciu si nu am avut taria sa plec o saptamana fara aprobare. Am ramas cu un mare regret.

Odata intorsi din Maramures unde le-a placut in mod deosebit, au plecat mai devreme decat era prevazut initial. Pare-se s-au simtit supravegheati.

Dupa 40 ani pare interesant si contextul. Tanar membru AAF in apr.1975 fotografiam pentru expozitia omagiala « Cincinalul in 4 ani si ½. »… Pe 6 si 9 mai l-am condus pe Cartier-Bresson. Orasul se moderniza, in cateva luni apareau primele parcaje organizate, primul stop pentru pietoni, pe bd.Magheru, primele parcmetre. Romania prelua modelul european. Dar aveam cel mai primitiv sef de stat.

Invidios pe cultul personalitatii lui Kim-Ir Sen, NC admira fatis modelul nord-coreean. Avea si o sotie cu ifose, « Academician, doctor-inginer de renume mondial », desi in fapt era analfabeta functional. Nu stiti epigrama atribuita lui Pastorel :

« Cine-i Mare, dă din mână, şi-are 4 la română ?

« Cine-i la Academie şi-are 1 la chimie ?

« Cine-n ţară este tare şi-are 4 la purtare ?

« Pe toti 3 de ii ghiceşti, 20 de ani primeşti. »

Excesele Ceausestilor i-au adus la Ghencea militar in decembrie 1989. Iar prapadul economic si moral de atunci mai are urmari adanci, si acum, dupa 25 ani.


Published on May 04, 2015. 15379 views. 321 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » September 2021  (0)
   » August 2021  (1)
   » July 2021  (0)
   » June 2021  (0)
   » May 2021  (1)
   » April 2021  (3)
   » view full archives

rss