en en | ro ro

Cand sunt foarte preocupat de ceva, nu-mi mai astern gandurile pe hartie.

Cu alti 2 prieteni, doream sa scoatem o carte despre cartierul Uranus. Singurul cartier din capitala cu relief pronuntat, cartierul Uranus nu a avut noroc. Dupa cutremurul din 1977, N.Ceausescu s-a speriat vazand efectele, in casa lui de pe malul lacului. A cerut sa i se studieze o cladire mare, in locul cel mai sigur din oras.

Amplasat in 1860 pe dealul Spirei, Arsenalul Armatei corespundea bine dorintei « marelui Carm/paci » : avea suficient teren disponibil, cel mai bun de fundare din Bucuresti. In plus cartierul pastrase trama anilor 1910 cu gradini mari si linistite, de viata tihnita, prea « burgheze » pe gustul « Geniului Carpatilor », tip primitiv, semi-analfabet. Pe masura ce strangeam date demersul se complica. Cum sa delimitam noi exact cartierul ? Modificarile orasului nu s-au limitat aci. In « operatiunea » urbana semi-dementa au fost demolati, cam intamplator, mai multi km patrati din centrul istoric al capitalei. In 1981-84, vizitam zona, incercand sa inregistrez marturii cu memoria orasului. Veneam de departe, sambata sau duminica cand eram liber. La inceput aveam un plan. Azi merg pe strazile Ecoului si Arionoaiei, etc. Socoteala de acasa nu se potrivea cu cea din targ.

Unori lumina cadea bine pe strada de alaturi, unde apareau si personaje.

Dupa 30 de ani nu mai stiu exact daca ce am fotografiat e de aici sau de alaturi.

Catre sfarsitul santierelor orientarea devenea imposibila. Reperele dispareau toate, rase de pe fata pamantului. Fotografiile se aleg dupa cat sunt de interesante. Mici sugereaza ceva, scanate la mare rezolutie arata detalii neasteptate. Poti citi pe o casa numele strazii, poze « pe str. filantrop Adamache », langa logofat Udriste, la intoarcere.

 

Am vorbit cu Dan si Sorin. Patisera acelasi pocinog. Si textul are nevoie de cursivitate in logica si discurs. Nu te poti opri la strada cutare. Uranus ramane un capitol. Ne-am dat seama ca marturiile noastre imperfecte adunate se refera la mutilarea orasului ca intreg. Am decis sa nu ne oprim la limitele pre-stabilite. Dar sarcina noastra devine si mai grea. Va mai dura ceva vreme pana le punem pe toate cap la cap.


Si Robert Doisneau conjuga verbul a fotografia doar la « imperfectul obiectivului ».


Published on March 16, 2014. 3861 views. 1 comment
1 comment to "Appetite comes with eating"

Cristian Radulescu
March 2014, 18 at 20:43:04
Si se mai aude ceva cu proiectul cartii despre Uranus in ziua de azi ? Ar putea fi frumos si foarte interesant. Ar fi un fel de "Belleville Menilmontant", a lui Willy Ronis, dar aici, la doi pasi de noi.

Add comment
*
*
*
the fields marked with (*) are compulsory
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » July 2020  (0)
   » June 2020  (0)
   » May 2020  (0)
   » April 2020  (2)
   » March 2020  (3)
   » February 2020  (1)
   » view full archives

rss