en en | ro ro

In 2009 am avut numeroase propuneri de la ICR. Se implineau 20 de ani de la caderea zidului. Am refuzat majoritatea. Nu doream sa «mobilez» actiuni politice. Am spus ca voi colabora daca fotografiile vor fi expuse publicului larg local. A functionat doar in Polonia.

Am avut 3 expozitii, in martie la Gdansk /sala Solidarnosc, august Lodz si in decembrie la Warszowia, la Muzeul « Intalnirilor cu Istoria », chiar langa cladirea Prezidentiei.

Expozitiile au avut ceva rasunet. Ca dovada, ultima a fost reluata in dec.2012. Atunci am fost contactat de editura Czarne, care imi solicita o imagine pentru o coperta. Mai mult a insistat autoarea, Malgorzata Rejmer, autoarea cartii « Bucuresti, praf si sange. »

Cartea a avut un deosebit succes in Polonia, capitolul cu injuraturi pitoresti a facut furori.

http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/romania-am-toate-simturile-treze-interviu-malgorzata-rejmer

Nu am vazut-o. Eram plecat in noiembrie, cand autoarea a venit la Bucuresti.

http://www.youtube.com/watch?v=IcHSmCfY1E4

Cartea a fost tradusa in romana si publicata de ed.Polirom in iunie 2014.

http://constantinpistea.wordpress.com/2014/06/15/bucuresti-praf-si-sange-malgorzata-rejmer/

Dar diferenta de clasa dintre designerul polonez si cel iesean mi se pare enorma.


In 2014 se implinesc 25 de ani de la caderea zidului, iar ICR recidiveaza. Dar bugetele li s-au schimbat drastic in jos. O expozitie sau o carte in lucru te mentin cumva in forma.

«In afara unui caine, cartea e cel mai bun prieten al omului. Dar in interiorul unui caine este prea intuneric ca sa poti citi.» Un citat din Marx… Pardon, din Groucho Marx


Published on August 01, 2014. 5201 views. 2 comments
2 comments to "Once upon a time"

Vlad Soare
August 2014, 17 at 11:44:00
Personal, am o reținere puternică īn astfel de cazuri. Sīnt născut īn Romānia, crescut de romāni și printre romāni. Am cunoscut bine și epoca lui Ceaușescu, și epilogul ei. Cu toate astea, nu mă pot īncumeta să emit o caracterizare generală a romānilor. Dacă există o caracteristică specifică romānilor, aceea este tocmai că romānii nu pot fi caracterizați. Sīnt plini de contraste, iar aceste contraste nu pot fi īnțelese fără o cunoaștere profundă a istoriei. Dacă un străin mă īntreabă cum sīnt romānii, nu pot să-i răspund scurt și la obiect.
De aceea, cīnd un străin vine aici și pretinde să caracterizeze poporul romān īn linii clare, categorice, după doar cīțiva ani petrecuți aici ca turist, eu nu pot să-l iau īn serios. Eu consider că cineva care nu a cunoscut regimul comunist romān, care nu a crescut īn Romānia și nu a avut părinți și colegi de școală romāni, și mai ales care nu știe nimic despre istoria țărilor romāne, nu poate īnțelege psihologia romānilor. Această psihologie este extrem de greu de īnțeles chiar și de către romānii īnșiși, darămite de un străin care vine aici pentru prima oară la vīrsta de 25 de ani fără să știe īn prealabil nimic despre țara asta - nici limbă, nici istorie, nici altceva.
Andrei P
August 2014, 17 at 13:51:49
Nici vorba, ziarista poloneza remarca diversitatea, chiar excesele uzuale ale unor romani.
Nu ii categoriseste nicicum. Doar ii accepta asa cum sunt.
Si vorbeste foarte bine romaneste.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » May 2023  (0)
   » April 2023  (0)
   » March 2023  (1)
   » February 2023  (0)
   » January 2023  (0)
   » December 2022  (1)
   » view full archives

rss