en en | ro ro

Scriu subiectiv, pentru stilul meu de fotografie, despre potrivire sau nepotrivire. La V1, mi-a displacut ca nu e chiar competitiv la inalt nivel, desi foarte comod. Dar pentru modul meu de a fotografia, dezamagirea a venit de la Fuji X100.

Comparand aparatele, cel mai mare punctaj il ia acesta. Merita 10 pentru discretia la declansare. Dar la pomul laudat sa nu te duci cu sacul ! Pana acum nu am mai intalnit un aparat atat de incomod in mana. Nu poate fi tinut nici cu dreapta, nici in stanga.

Sunt comenzi incomode, greu de accesat. AF-AL lock e amplasat jos, greu accesibil cu dreapta. Selectorul M, Af-S, Af-C este stupid pus, facut sa fie greu de folosit. Unele comenzi se fac cu 2 maini, sau cu confirmare, imposibil de facut cu aparatul la ochi.

In situatii de subiecte mobile ce se apropie, AF e deficitar, sub nota 5. Nu straluceste nici la limita dintre intuneric si lumina. Uneori ezita secunde, pana anunta ca nu poate.

Cadrul mare cu AF poate da erori mari. Fie il alegi mic si nu ti-l arata, fie treci pe Af-c, unde este mai exact. Au pastrat optiunea Macro, ciudata la aparat cu vizare paralela. Chiar setarea in macro se face laborios, cu confirmare, un buton era suficient.

Are 5 ture la vizarea manuala, de nefolosit. Dispar si melcii pana sa o reglezi. Mai bine marcau distante, metri, fractiuni, sa zicem pana in 60cm, gravate pe obiectiv.

Cu marcaje pe obiectiv mergea mai repede, discret si sigur.

Nu sunt singurul de aceasta parere. AF apropiat este mereu la limita. Merge incet si nesigur. Practic, in zona 0,5-1m, cele 3 optiuni mai mult gresesc.

Si altii au fost nemultumiti de priza incomoda si AF deficitar. Aparatul d-lui Ken Tanaka, fotograf american (1,73mh) de origine japoneza, in dreapta, are fixat un suport de priza (83$).

 

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2011/12/fujifilm-finepix-x10-impressions.html

Parerile mele sunt convergente cu ale lui Cosmin, preferintele difera desigur :

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.226741350685960.78557.100000502917959&type=3

Echipele Fuji au facut gafe. Parca erau suparati unii pe altii. Setarea separata pentru fiecare menu este o exagerare. Aparatul are captorul cu imagine foarte curata, dar nu mereu.

Am avut surprize cu banding vizibil in zone mediu inchise pe multe clisee, 1/5 dintre expunerile la 3.200 Iso, cu setarile de sus pana jos pe standard.

O fi un efect la imaginile cu contraste prea mari - la cele terne apare mai rar.

Sa fi fost exemplarul pe care l-am probat cu probleme ? Nu cred, dar e posibil.

Are pana si time-lag, declanseaza cu intarziere. Asa ceva nu suport. Dispare daca il treci pe Manual F. Atunci sunt greu de fotografiat subiecte rapide. Practic esti tentat sa faci poze de la sold, dar nu are Display Lcd Orientabil.

X100 mai bine gandit ar fi fost o bijuterie, mare pacat.

Multe setari de la X 100 nu sunt pe gustul meu, ca saturatia si Active DL excesive. Poate li se potrivesc altora. Am renuntat sa-l achizitionez. Desi e un aparat foarte bun, nu mi se potriveste.

Te scoate din sarite cand ai /ar rata dintre ocaziile promitatoare.

Asteptam cat de curand si alte surprize placute de la Fuji, mai puse la punct.

 

Nici Nex 7 nu e perfect. Prima zi nu stiam sa-i scot ocularul de cauciuc ce protejeaza ochiul de lumina la vizarea electronica ; sa pot regla dioptriile. Am amanat a doua zi, pe lumina.

Am plecat de acasa pe un ger strasnic, cu aparatul la gat. Am pus mana sub aparat. Se desfacuse capacul de la compartimentul /baterie + card. Bine ca ele stateau fixe. Si ocularul de cauciuc se desfacuse partial la frig. Tineti-l intr-un buzunar pe vreme rece si intunecoasa !

Din setarea Iso Auto nu poti schimba nimic. E stupid: 1.600 Iso maxim si 1/60 min. Desi si la 6.400 se obtin uneori imagini bune, peste acceptabil.

Si Nex are un buton, movie record, care mai porneste intamplator, sub degetul mare. Fisierele mari Sony Nex 7 sunt voluminoase: jpg fine au 6-9Mb, « Arw » au 24Mb.

E jenant ca un aparat cu senzor si vizare record nu permite setarile personalizate.


Published on December 26, 2011. 8941 views. 6 comments
6 comments to "What I disliked in the three jewels"

tsk
December 2011, 28 at 15:44:23
salut, nu stiu ce asteptari ai avut tu de la x100 dar e clar ca nu prea ai stiut sa-l folosesti si in general nu prea ai avut multe informatii despre el. ai citit macar manualul de utilizare inainte de a scrie acest review? x100 e o camera cu multi nabadai, pentru unii de netrecut, dar nu e camera slaba. chiar deloc. nu ai cum sa ai o scala de focus pe un inel care face focus by wire si nu mecanic. ai insa posibilitatea sa-l setezi in ce stil vrei (de la dreapta la stanga, sau viceversa - intr-adevar una din putinele virtuti ale manual focusului). ai scala de focus in viewfinder cu tot cu adancimea de camp (ceea ce multe dslr-uri scumpe nu au) - trebuie doar sa o citesti si sa o intelegi. autoISO merge pana la 3200 nu 1600, iar min shutter pana la 1/125. cand se activeaza autoISO aparatul incearca sa aleaga o valoare optima intre setarea ISO - care e considerata valoare minima recomanda si cea setata pe autoISO care e valoare maxima recomandata. poti pleca de la 200 sau chiar de la 400 daca tii sa ai un DR de minim 200%. ai spus de acest aparat ca este o bijuterie dar l-ai tratat ca pe un colier de la coltul strazii. si atunci concluzia ta era normal sa fie asta. nu-ti spun asta din carti, am un x100 de mai bine de 6 luni si camera este o bijuterie, pentru mine! e departe de a fi perfecta, normal, dar este o camera foarte buna. cautarea imperfectiunilor este o activitate foarte plictisitoare pentru ca oricum vei gasi ceva. fotografia prin vizorul lui x100 este o experienta placuta.
Andrei Pandele
December 2011, 28 at 16:24:01
Se vede ca nu stiti. Aveam asteptari serioase si am fost dezamagit.
Vroiam sa il cumpar si sa fac fotografii cu el.
Intr–adevar fotografia prin vizorul lui X100 este o experienta placuta. Numai ca eu pozez oameni vii, care nu stau locului. Incercati si dvs sa fotografiati necunoscuti, care se apropie, venind de la 2m spre dvs. In 50% din cazuri, aparatul nu declanseaza. Din restul de 50%, 80% sunt total out of focus.
Nu am obtinut 10% poze clare in acest caz...
Nu ma intereseaza DoF in vizare. Preferam sa functioneze AF si la subiecte care se apropie.
Altfel sunt de acord ca X100 era cat pe ce sa iasa un aparat exceptional.
Doar ca este gresit conceput.

Iar ce am scris despre Sony Nex 7, imi explicati dvs. ca nu e cazul la X100. Multumesc.
FotoStefan
December 2011, 28 at 16:52:49
In concluzie, ati cumparat Sony NEX 7?
Tiberiu Banica
December 2011, 28 at 17:54:24
Sa nu vorbesti niciodata de aparate foto daca nu esti gata sa lupti! :)
Gelu Lupas
December 2011, 29 at 00:06:01
Am observat ca pe strada am rata mai mare de fotografii utilizabile cand folosesc un aparat foto compact. Aparatele cu senzor mai mic au nevoie de cursa/precizie mai mica ca sa faca acceptabil clarul. Cu dSLR-ul sau cu alt aparat cu senzor echivalent e relativ lejer sa ratezi clarul, insa cu un compact cu senzor mic obtii statistic mai multe fotografii utilizabile facute la repezeala. Dezavantajul este ca la ISO >400 compactele sunt cam praf. Nu stiu ce au facut Nikon cu J1/V1, insa arata destul de ok pe hartie. Probabil ca rup normele la pus clarul. Sper doar sa nu aiba meniu tampit gandit pentru amatori. Cum se comporta in lumina slaba? Am citit ce-ati scris despre el dar aveati parca o singura fotografie facuta in amurg (cea cu Loganul albastru). Vad ca sunt aprinse deja lampile de iluminat stradal.
Andrei P
December 2011, 29 at 11:36:54
Nu fac review-uri. Am vrut sa vad ce mi se potriveste mie.
Nex 7 si X100 sunt ambele pe la 1200$ in State. Iar Nex 7 este mult superior, in majoritatea punctelor de vedere.

Dar pentru mers intr-o calatorie, micul Nikon ar fi mult mai potrivit.
Pana la 1600 este OK. Chiar si la 3.200 apar rezultate multumitoare
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » May 2023  (0)
   » April 2023  (0)
   » March 2023  (1)
   » February 2023  (0)
   » January 2023  (0)
   » December 2022  (1)
   » view full archives

rss