en en | ro ro

Au venit caldurile in Buxuresti, asa ca am reeditat mica croaziera 1986 din Delta, acum cu echipament digital. Initial am dorit doar cateva zile de relaxare. Fiind vorba de 4½ zile in inima Deltei, m-am razgandit. Cum nu mai am un reflex Apsc, am imprumutat unul. Pe balta, acesta are cateva avantaje: e mai usor, cu o cadenta mai mare, «mareste» centrul imaginii obiectivului, iar fisierele sunt mai mici.

D7000 este un aparat bunisor, insa clar depasit de «urmasii lui» : 7100, 7200, D500…

Prin amabilitatea celor de la F64 am plecat si cu Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM, echivalent 215-900mm pe Apsc. Tare, nu ? L-am probat mai intai cu mire la Bucuresti.

Optic, mi s-a parut surprinzator de bun, mai ales spre focala lunga. Bun. Dar nimic nu e perfect. Obiectivul e greu, 2,9kg. Nu rezisti 30 minute cu el tinut cu mana intinsa. Si nu se manuieste deloc usor. Mai ales in conditii de lucru ingrate. Sa le rezum : am fost pe un vaporas mic, Phoenix. Vre-o legatura cu formatia ? Nu stiu, dar vad ca ei se stiu…


O imagine de promovare, unde Nicu Covaci /in stanga apare langa capitan, dl.Florin.

Am fotografiat dintr-o ambarcatiune pe valuri, cu motorul dand trepidatii. Navigam 8-10 ore pe zi. Asa ca am luat si un monopod.

In barca cu motor, vibratiile iti luau tinta de la ochi. Scoteam monopodul, folosind vesta de salvare pe post de bean-bag.

Pasarile pot avea miscari foarte rapide, cu cat sunt mai mici, cu atat mai rapide. O viteza peste 1 /1250 este imperativa. Am ales in repetate randuri prioritatea viteza. Si obiectivul are f: 5-6,3. De cum soarele isi ascundea fata, Iso auto pleca spre 2.500…

            Iata un test «filmat» cu acel Sigma alaturi de omologul Tamron :

https://www.youtube.com/watch?v=fLXocpM5xno

Nu e convingator, mai degraba irelevant. Dar o urma de adevar exista, obiectivul Sigma are 2 zone AF : intre 3-10m si 10m si infinit. Desigur exista si optiunea Full. Intre 150 si 300mm focala, obiectivul trece alert din zona 1 in zona 2 si invers. Peste 400mm nu o mai face decat urmarind continuu subiectul. Asa ca il tineam mereu la 300mm. Tele-obiectivele grele sunt greu de manuit, ele dezechilibreaza ansamblul in fata. Au nevoie de capete Gimbal, sa fie suspendate in echilibru indiferent, ca o roata de bicicleta.



            Solutia profesionala la un safari este in zona Apex-BeanBag-Realtree Max4.

Perna cu boabe amortizeaza vibratiile. Si permite montarea unui cap Wimberley Gimbal /600$/ pe dos. Enorma, are 3kg cu cap cu tot. Mai costa alte 250 $.

            Data viitoare voi incerca si cu o chinga dubla de transperant…

Mi-a placut mica escapada in Delta. Vegetatia era luxurianta. O mentiune pentru canalul Sireasca, cu un decor asemanator filmului Avatar. Plopii de balta erau acoperiti total cu iedera. Din pacate l-am vazut seara tarziu. Apa era prea mare, pestii erau retrasi la apa mica. Pasarile cu pui stateau bine ascunse, sau inca mai cuibareau.

Una peste alta, am fost usor dezamagit de combinatia D7000+Sigma 150-600mm Hsm.

Nu era suficient de rapida si precisa ca AF. Desi calitatea optica era foarte buna. Alta ar fi fost concluzia daca aparatul foto si subiectul ramaneau pe pozitii fixe. Dar n-a fost asa. Focala lunga te ajuta totusi sa obtii ceva interesant. Cu rabdare, tenacitate si cu putina dexteritate, se pot obtine si rezultate bune. Desi iti pare rau pentru unele ratari.

Cel mai dificil de fotografiat e momentul pornirii in zbor. Am facut o galerie, mai intai cu fotografii de atmosfera, apoi numai cu «decolari». O gasiti pornind de la adresa :

http://www.ap-arte.ro/ro/fotografie/galerii/prin-tara/168.html

            Iar o harta decenta a Deltei puteti gasi la adresa :

http://www.tenereclub.ro/harti/deltadunarii/harta_judetului_tulcea_www.tenereclub.ro.jpg


Published on June 21, 2016. 6285 views. 0 comments
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » April 2024  (0)
   » March 2024  (0)
   » February 2024  (0)
   » January 2024  (0)
   » December 2023  (0)
   » November 2023  (0)
   » view full archives

rss