Cand cumperi un obiectiv nou, vanzatorii se reped sa iti ofere « minunate » accesorii. Filtre cat mai sofisticate si scumpe, eventual un parasolar.
Parasolarele au 2 roluri principale : protejeaza mecanic sticla obiectivului si fac umbra lentilei frontale in multe situatii. Insa nu au nici-un efect asupra luminilor din cadru.
Iata explicatia tehnica in imagini pentru reflexele parazite, facuta de un as in domeniu :
http://www.imx.nl/photo/leica/the-flare-issue-a-lab-repor.html
Si aceste 5 obiective sunt printre cele mai bune din lume.
Parasolarele reprezinta ocazii de ciupeala pentru producatori. Cu costuri nerusinate, in anumite cazuri. La aparitie, Fuji X100 parea interesant pentru multa lume.
Parasolarul original din aluminiu costa 112$. La acest pret excesiv, concurenta a reactionat, 2 firme americane il ofereau cu 30. Au aparut si cu 12$, de aceeasi calitate :
http://www.amazon.com/gp/product/B0059VMH5G/ref=oh_o00_s00_i00_details
Si acum, parasolarul Fuji este vandut cu 70$, cam de 6 ori cat face.
« Filtrele sunt de fapt geamuri de zeci de $, puse in fata unui obiectiv de sute /mii. »
Ele mai degraba reduc calitatea imaginii, in cazuri limita cu subiecte prea contraste sau prea putin contraste. Exista si situatii in care filtrul ieftin poate deteriora un obiectiv scump. Mai ales in cazul celor cu lentila frontala foarte bombata.
http://www.lensrentals.com/blog/2013/10/bad-times-with-bad-filters
Si atunci ? Parasolar da, preferabil metalic ; filtru mai bine lipsa.
O singura data in viata am regretat ca nu aveam filtru pe obiectiv. In mare forma inainte de JO 1984 Los Angeles, Anisoara Cusnir a batut recordul mondial la saritura in lungime pe stadionul 23 August. Cu aceasta ocazie mi-a si sablat obiectivul de 28mm f : 3,5. A luat si aurul la JO.