en en | ro ro

La noi, comunitatea fotografica virtuala cea mai puternica este BadorGood.com. Fotografii afirmati acolo au progresat mult, dar mentalitatile lor nu s-au schimbat destul.

De cand am intrat prima data pe BoG in 2002 m-a frapat atmosfera de superficialitate. Am incercat sa-l conving pe Gicu sa faca ceva. M-am legat de cei mai buni, Bumbutz, Ghetie. I-am dojenit cand faceau si ei rabat la calitate, ne-am si harait. Au plecat si ei de acolo.

In noiembrie 2009, la concursul Fotograful Anului 2009, s-au facut remarcati domnii Sorin Onisor si Helmut Ignat. Primul a primit titlul de Fotograful Anului, pe merit ! Cele 3 premii la fotojurnalism, unde fotografii foarte bune nu s-au clasat, au aratat apetenta unei parti din juriu pentru imagini la moda, cu putina legatura cu etica fotojurnalismului.

La rugamintea Skin, am facut parte din juriul pentru luna octombrie, alaturi de dl.Vl.Eftenie, promitator fotograf si el arhitect. Tema evaziva : fotografie urbana, pozele numeroase, 165 la dimensiune maxima, in spatii de culoare diferite. 2 au inscris poza format Raw /Nef. Timpul a fost scurt, iar criteriile de selectie prea diferite. VE era incantat ca pozele sunt foarte bune tehnic. Eram dezamagit, la interes pozele erau foarte slabe.

Convingerea mea este ca la un concurs, trebuie premiata creativitatea. Fotografiile sa fie proaspete, interesante, atractive si surprinzatoare. Am optat pentru incercari indraznete. Am ales 3, cu 2 rezerve. Mai toate erau facute dupa retete, zise de succes.
Iar dansul cauta reusite corecte. Puncta potrivire in tema, incadrare corecta, compozitie echilibrata, orizont neinclinat, parcurgerea cadrului, preferinte grafice. Aprecia imagini in care autorul specula situatia si gasea calea cunoscuta. De toti.

Imi mentin parerea ca dl.Efetenie are un mare viitor. Dar s-a obisnuit intr-un mediu viciat.

M-ar fi interesat mai mult calea proprie a autorilor, aceea nestiuta de nimeni.

As spune ca curentul principal al fotografiei locale este inca caracterizat de autosuficienta, superficialitate, goana dupa succese cu orice pret.

Si fuga de responsabilitate.

Nu au parasit strategia : "Ieremia cu Oistea in Gard." Urmeaza mode efemere. Nici fotografi de super-talent nu isi pot adapta stilul mai repede de un an. Dupa un an de aparitie, stilul este desuet, la nivel mondial. Fuga dupa succese efemere locale e sortita esecului. Poate are efect la retardati. Nimic nu este mai demodat decat ce a fost la moda acum 2 ani.

La Fotograful Anului 2009, am luat in consideratie fotografii excelente ale lui Sorin Onisor, cele neclasate ! Pentru ca toate juriile din tara au in componenta membri cu aceste tare.

Discutii mai incinse apar la :http://www.oskar.ro/blog.php?id=1052&nr=

si

http://www.oskar.ro/blog.php?id=1053

Sculptorul Henry Moore era intervievat de un critic.

Platea impozit de 1 million Pounds inca din 1977.

http://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Moore

A fost intrebat despre tineri englezi cu lucrari promitatoare. A dat 3 nume, aratand mulaje, studii, etc. Criticul impresionat a spus : Credeti ca vor ajunge toti 3 celebritati mondiale ?

Am mari indoieli ca va ajunge vre-unul dintre ei, i-a raspuns HM.
Sunt prea superficiali.


Published on November 10, 2010. 14557 views. 63 comments
63 comments to "Sperante dezamagitoare"

G. Serban
November 2010, 11 at 08:30:27
Eu cred in continuare ca juriul a fost pacalit de "impresia artistica" (retete = ceata,fum,contralumina, filtre) a unor fotografii realizate de un fotograf pe care nu-l intereseaza subiectele, ci e preocupat in mod exclusiv de promovarea personala.

Bafta cu blogul cel nou!
Mihai Moiceanu
November 2010, 11 at 13:47:26
Nu cred ca juriu a fost pacalit. Dintre cei inscrisi avea cel mai bun portofoliu. Asta e deocamdata. Am speranta ca in viitor vom putea vedea fotografii mai bune. Eu sunt un tip perseverent :)
Cosmin Bumbut
November 2010, 12 at 09:59:42
Mihai, mie mi se pare total neinspirata titulatura de Fotograf sau fotografia anului. Cit de lipsit de modestie tre' sa fii sa participi la asa ceva?
Cosmin Bumbut
November 2010, 12 at 10:28:39
Ca sa completez putin - cum vreti sa atrageti fotografii valorosi la acest concurs (vorbesc de cei de la Jurnalul, sau pe Pungovschi, Calinescu, Croitoru etc sau Hirit, Galmeanu din alta zona) cind titlul de fotograf al anului trecut a revenit lui Onisor pentru un kitsch regizat. Unde-i credibilitatea concursului? Stii cite fotografii bune s-au facut anul trecut de catre fotografi romani? Asta a fost cea mai buna? Ha.
G. Serban
November 2010, 12 at 10:38:09
Mihai, e bine ca esti perseverent, dar sa nu "incremenesti in proiect" (vorba lui Liiceanu).

Imi pun si eu intrebarea de ce fotografii romani care conteaza (si cand zic asta ma gandesc la cei care publica in revistele si agentiile importante din lumea asta ) nu se lipesc deloc de concursul asta. Si nici de cele sub patronajele AAFR, EFIAP?

Sa nu-mi spui ca din cauza orgoliilor.

Si sa nu-mi spui nici ca astea sunt concursuri de fotografie artistica, pentru ca pozele respective nu apar nici in marile galerii de arta. :)

Te salut, e o intrebare retorica. :)
Ara G.
November 2010, 12 at 18:14:50
Salut si imi cer scuze in avans ca ma amestec in discutiile Dstra. Nefiind la fata locului, vad lucrurile poate un pic altfel.

In legatura cu premierea si concursul trecut, sunt de acord cu opinia lui Gicu. In conditiile in care juriul nu avea de unde sa cunoasca metodele de realizare a imaginii respective... nu vad de ce se critica juriul [in alte bloguri] ?!
Da, de acord, regulamentul pt. categoria respectiva trebuie ajustat si specificate conditiile de participare la fotojurnalism. Chiar si in aceste conditii, cine garanteaza ca imaginile respective vor fi ne manipulate?

Desigur, titulatura concursului si premiul de anul trecut, ca si cel de anul asta, nu reflecta nici pe departe calitatea fotografiei din tara. Dar, ca orice concurs, daca nu participi, de ce te plangi ca nu castigi?
De ce nu se implica fotografii "care conteaza" in aceste concursuri? Pt. ca sunt "prea buni", pt. ca nu vor sa se "amestece" cu amatorii, pt. ca nu le place "AAFR", pt. ca le este frica ca unii amatori sunt mai buni decat ei, pt. ca "sunt artisti adevarati", adica nu sunt "intelesi" de restul populatiei, etc.

De curiozitate, pt. ca vad aici cativa dintre acesti fotografi consacrati, care ar fi conditiile in care ati participa Dstra la un astfel de concurs? Premii barosane, participare internationala de valoare, ce? Pt. ca aceasta discutie a existat de cand sunt eu interesat de fotografie si probabil va exista si de acum inainte. Toti fotografii consacrati se plang de lipsa de calitate a acestor concursuri, dar niciodata nu am auzit pe cineva sa propuna o alternativa. Doriti o categorie "speciala" la acest concurs numai pt. consacrati? Cred ca nu este o problema tehnica. Doriti sa fiti parte din juriu? Iar, nu este o problema. Probabil ca Mihai ar fi de acord sa amendeze regulamentul in acest sens.

Se mai poate explica si din pdv pragmatic: AAFR in incarnatia curenta, este o organizatie care se adreseaza in primul rand amatorilor. Cum nu mai exista finantare de la "stat", desigur ca un concurs national poate constitui un mod de acumulare de fonduri pt. organizatie. Ce se intampla cu fondurile... este alta discutie. Vrea AAFR sa se constitue intr-o organizatie cu adevarat nationala, care reprezinta toti fotografii din tara? Nu stiu, si ramane de vazut. Pana atunci, nu vad nici o problema in organizarea de concursuri, chiar cu titluri bombastice de genul "cel mai, cea mai". Si ca orice concurs jurizat, nu a fost nici anul trecut si nu o sa fie nici anul asta, perfect! Si asta e bine. Altfel ar deveni plictisitor sa participi, sa jurizezi, sa comentezi si probabil, ar dispare.
Scuze pt. lungimea comentariului si a unor banalitati strecurate.
Mihai Moiceanu
November 2010, 12 at 20:07:33
Cosmin, nu este nici pe departe o lipsa de modestie sa participi la acest concurs. Este un concurs la care poate participa oricine. Crezi ca daca ai participa si ai castiga ti-ai pierde din prestigiu. Nu cred. Doar ai confirma un lucru pe care multi il gandesc. Sa stii ca am facut parte din jurii unde tu ai castigat locul intai fara ca juriul respectiv sa-ti cunoasca lucrarile, facandu-se o jurizare pe bune. Cu ce a fost concursul acela mai bun? Parca era la revista Descopara. Singurii fotografi din juriu am fost Stelian Pavalache si cu mine Si acolo au participat lucrari slabe si foarte bune, fotografi amatori alaturi de profesionisti. Nimeni nu si-a pus problema asta din moment ce s-a inscris acolo. Fotografii de calibru din tara nu cred ca s-ar sinti jigniti ca din juriu fac parte Radu Sigheti, Andrei Pandele, Ara Ghemigian. Eu sunt de parere ca juriul impreuna cu participarea da valoare unui concurs. Am apelat la un juriu competent. Urmeaza raspunsul participantilor.
Proiectul meu este unul pe termen mai lung si sper ca la un moment dat sa pot sa ajung cu el la un standard la care sa vina si fotografii care acum se uita de sus, stramb sau il ignora. De la an la an invat, il perfectionez, si sper sa existe progres. Incerc, Gicule, sa nu incremenesc in proiect. Perseverenta e mai curand o calitate decat un defect :) sau nu ? :) Pana acum nimeni nu s-a inhamat la asa un demers si ca toate inceputurile exista erori: de regulament de organizare, de termene samd. Tot proiectul se deruleaza cu ajutorul colegilor de la firma: Maria Vlad face secretariatul, Marius Tache programarea, Emilian Chirila editare si organizare.
Faptul ca o fotografie nu e ceea ce pare e greu de depistat daca nu contam pe onestitatea participantilor sau cateodata pe stiinta lor. Este perfect posibil ca un fotograf amator sa inscrie gresit o fotografie la o sectiune din nestiinta si nu din rea vointa.
Cum nimeni nu s-a nascut gata fotograf consacrat permanent vor fi erori.
Concursul Fotografia anului nu are nimic absolut. Este doar Fotografia anului in viziunea organizatorului si atat. Asa cum nici AAFR nu calificative de "artist". Este doar continuatoarea unei organizatii care exista din 1956. Prea ne agatam de cuvinte si mai putin de fapte.
Ara, deocamdata taxa de participare acopera costurile concursului in proportie de 60-70%. Restul sunt sponsorizari si munca voluntara la greu. Ceea ce deosebeste concursul nostru de cele organizate de diversi sponsori este caracterul necomercial si existenta unui catalog de caliatte pe care il primeste fiecare partcipant la concurs.
Sper ca m-am facut suficient de bine inteles. Sunt bune polemicile dar mai bune sunt faptele. Cosmin sau Gicu, si voi sunteti implicati in miscarea fotografica pana-n gat. Poate reusim sa ne armonizam si aici asa cum sunt relatiile personale.
Na ca m-am lungit si eu cu explicatii.
Cosmin Bumbut
November 2010, 12 at 23:41:21
Mihai, concursul la Descopera a fost pe bani. Premiul nu era de colo. Nasol a fost ca l-am impartit cu Gicu. :)

Ce-o tot frecati cu fotograf consacrat atita?
Uite aici http://www.aafr.ro/aafr-membri.htm, consacratii AAFR-ului.
Cine-s astia? Unde publica? Ce muncesc ei? N-am auzit de 90 la suta dintre cei prezenti acolo. Oricum, alt termen sforaitor.

Cine se simte jignit de juriu? E foarte onorabil. Numai ca doar pentru un juriu onorabil n-o sa particip la un concurs care-mi da o medalie pe care scrie AAFR. Pentru ca nu cred in AAFR.
In rest, Mihai, da. Toti sintem implicati intr-un fel sau altul in ceea ce ne place. Asta e punctul comun. Si e bun.
G. Serban
November 2010, 13 at 10:32:02
Mie imi pare rau ca discutia s-a dus in directia AAFR, FIAP, sisteme plafonate care pe mine nici nu ma mai deranjeaza asa tare, stiu cui se adreseaza acestea si mai ales stiu ca nu de aici rasar valorile.
Retineti ca Sorin Onisor este un fotograf din afara sistemului salonard, el nu trimite imagini la saloane si nu are nici titluri perimate FIAP sau PSA, ci doar l-a atras ideea de a fi "fotograful anului".

Juriul, in majoritate onorabil, nu e greu de "fentat" (nu aveau cum sa stie ca e Marius Grozea, evident). Dar nu cred ca fotojurnalismul ar trebui definit in regulamentul concursurilor. (asa cum daca tema este macro, nu trebuie de fiecare data definita)

Ce ma deranjeaza este ca oameni bolnavi dupa celebritate profita de toate sistemele posibile fie ca sunt site-uri de socializare sau concursuri FIAP sau nu, cu nume pomopoase gen "fotograful anului", aduna cu abilitate comentarii si multi fani (fara referinte prea ridicate) in scopul de a-si construi o imagine de "artist". La ce ajuta asta? Fotografiei nu cred.
Ufó
November 2010, 15 at 10:47:53
Eu pina acum n-am criticat juriul si organizatorii, am zis ca n-aveati saracii de voi de unde sa stiti de facatura. Dar acum o sa va critic. Acum stiti de facatura. Si in loc sa-i retrageti premiul lui Onisor, va spalati pe miini ca nu voi ati fost de vina si ca el a avut cel mai bun portofoliu. Daca ma uit la alte concursuri unde s-au mai retras premii, nici acolo nu juriul sau organizatorii au fost de vina, dar in momentul in care s-a demonstrat ca cineva a trisat, una-doua au facut pasi sa remedieze imaginea concursului.

Ce inseamna un portofoliu bun? Ca are si contralumina, are si compozitie, si filtre? Nu cred. Eu in momentul de fata (la nivelul asta mic la care am ajuns in intelegerea fotografiei) simt ca onestitatea si interesul, daruirea fata de subiect sint cele mai mari valori ale unui portofoliu bun.

Si daca implicarea ne uneste, cum bine ati subliniat mai sus, e foarte posibil ca dorinta de onestitate sa ne desparta totusi in tabere.
Ara G.
November 2010, 15 at 19:23:35
Ufo, nu stiu de unde ai tras concluzia cu "spalatul pe maini" in ce priveste situatia creata, dar cateodata lucrurile se misca nu chiar atat de repede pe cat doresc unii si altii! Sunt multe persoane implicate in situatia asta si trebuie actionat cu tact si rabdare.
Ara G
November 2010, 15 at 19:35:23
Si ca sa nu fie confuzie de ce am mentionat "critica juriului" iata comentariul cu pricina de pe blogul lui Ufo:

"Gelu Lupaş (2010-11-08 22:04:24)
Făcătura anului. Fixpix credibilitate. De acuma o să-l vedem în tot felul de jurii. Dar măcar e bine că ştim ce consursuri să evităm? Mulţam Ufo. Acuma mă-ntreb dacă Andrei Pandele a bănuit ceva şi ce caută şi anul ăsta în juriu pentru că numai girează credibilitate unui concurs... incredibil!"

Sigur, asta nu implica cu nimic pozitia lui Ufo [personal apreciez faptul ca a observat aceasta situatie si a adus-o la cunostiinta populatiei], dar sunt persoane care comenteaza inainte sa gandeasca.
Gelu Lupaş
November 2010, 15 at 22:36:49
Nici eu n-am ştut că e făcătura fotografia aia. Dar acum că am aflat, mi se pare foarte enervant. Ceea ce şi mai enervant este că aţi băgat în juriu chiar pe individul care s-a folosit această portiţă, chiar dacă nu a încălcat regulamentul. Regulamentul permite în continuare înscrierea fotografiilor regizate la categoriile fotojurnalism şi sport. AAFR încurajează în continuare pseudofotografia, făcăturile şi kitsch-ul. Păcat că în juriu sunt şi oameni care nu cred în pseudofotografie şi păcat că-şi asociază numele cu acest concurs.
Ara G
November 2010, 15 at 23:05:07
@Gelu, SO a fost invitat in juriu inainte de a se sti despre aceasta situatie.
Ufó
November 2010, 16 at 10:07:13
Ara, n-ai ce să faci cu Geluțu. E genul acela care nu citește atent ce ai scris, și totdeauna citește printre rînduri exact ce vrea el să înțeleagă. de multe ori are dreptate în ceea ce spune, dar are o agresivitate de copil prost.

Eu la un moment dat i-am interzis să-mi comenteze pe blog pînă nu îndeplinește anumite condiții. M-a ignorat complet.

Mă gîndeam să-l banez din ip, dar m-am răzgîndit. Acum zece ani am fost și eu ca el, poate chiar mai rău. Am speranța că la un moment dat se va apuca să fotografieze, și își va canaliza energiile mai bine. Iar cu timpul sper să devină mai înțelept. Pînă atunci sper să comenteze mai mult pe blogul lui Pandele decît pe al meu. :)
G. Serban
November 2010, 16 at 12:02:08
Gelu, sa presupunem ca eu fac un concurs de peisaje sau natura. Trebuie sa scriu in regulament ce e un peisaj? Daca n-am facut-o, nu o sa pot exclude din concurs fotografiile cu nuduri pentru ca nu am scris in regulament ce e acela un peisaj?

E drept ca juriul poate fi pacalit de o fotografie de-a ta, macro, facuta in studio cu corpul iubitei si prezentata cu numele "Sahara", pe care sa o premieze. (cam asta s-a intamplat in cazul de mai sus)

In rest, e adevarat premiile se mai si retrag uneori, mai ales din motive de etica. :)
Dar daca voi ziceti ca s-a facut cea mai buna alegere ...
Mesesan
November 2010, 16 at 13:22:16
La ce bun un concurs daca rezultatul final nu mai poarta garantia unei impartialitati? Fotografia este normal sa fie un teren marcat, printre altele, si de subiectivism, dar de la parerea proprie, exigentele tehnice, etc. ale oricarui membru a juriului, pana la acceptul ca "pe merit" o poza trucata trece drept fotojurnalism chiar dupa clarificarea acestui aspect, este o cale lunga, pe care eu unul nu am de gand sa o parcurg - si mai cunosc o mana de oameni cu cap care nu au nervii sa se inhame la asa un drum.
Mie personal imi ajunge ce vad zilnic pe strada, si ce aud la radio ca sa imi dau seama in ce tara balcanica traim - cred ca nu o sa imi bat joc si de hobby-ul meu, chiar daca dupa spusele unui mare clasic,"Aparatul foto nu minte, dar poate fi un accesoriu al neadevarului"
La fel cum anumite site-uri de profil foto au pierdut de la infiintare pana azi participarea unor oameni vizibili in spatiul public care ar fi putut da un alt curs fotografiei romanesti - ajungand azi sa arate si sa exprime o majoritate destul de lipsita de educatie foto, si din cand in cand presarata cu mici impulsuri agresive, pur instinctuale si private de eleganta elementara, asa si concursurile cu caracter national si cu asa spuse pretentii, organizate de diverse asociatii isi vor gasi un loc in cotidian. Domnul Basescu ne-a spus ca suntem oricand liberi sa plecam - la fel si cu aceste concursuri - suntem liberi sa nu participam, si nu vad de ce ar trebui sa isi faca lumea griji ca ele vor decadea. Problema lor. Asta este. Va fi un concurs ca atatea alte concursuri - de exemplu - de ce nu a spus nimic nimeni de aceasta competitie: http://adragosphoto.info/concurs-de-fotografie-tema-urban-premiere/ ? Mie mi se pare ca Liviu Lica, cel care a castigat, nu merita acest loc intai.
Nu pot sa nu remarc afirmatia domnului Moiceanu, catre domnul Bumbuţ care lasa loc unor interpretari : "Sa stii ca am facut parte din jurii unde tu ai castigat locul intai fara ca juriul respectiv sa–ti cunoasca lucrarile, facandu–se o jurizare pe bune. Cu ce a fost concursul acela mai bun?" - Stiu ca parerea mea nu conteaza, dar eu cam inteleg ca ca la aceasta competitie de fotografie organizata de AAFR se cunoaste care lucrare a cui este, si iata, jurizarea nu e pe bune. Sigur ma insel.
Sanatosi sa fim, ca in rest se intampla si singure.
O zi mai buna.
Ara G.
November 2010, 16 at 18:17:44
@Ufo, e clar, ai imbatranit! :)
@Gicu, ar fi frumos ca toata lumea sa stie ce inseamna "fotojurnalism", dar... practica dovedeste ca putini stiu, multi fac, si mai putini recunosc ce fac.
@Mesesan - nici un concurs pe lumea asta, ori juriu, nu poate fi "impartial" dupa gustul fiecaruia! Din nou, am impresia din mesajul tau ca "juriul stia de aceasta imagine trucata", ceea ce este total fals si neadavarat!
De altfel se intampla la "case" mult mai mari, si daca ati urmari prin presa [nu neaparat locala], ati vedea cum fotografi chiar mult mai experimentati decat Dl. Onisor, au avut mult mai mult de suferit [pierdut serviciu] in astfel de cazuri.
Gelu Lupaş
November 2010, 16 at 18:17:50
Gicu, exemplul tău e tras de păr. Scrii oricum în regulament pentru că altfel apar probleme ca şi cea cu Onişor. Dacă ar fi existat un regulament clar, putea fi descalificat acum. Regulamentele sunt făcute în primul rând pentru ăia ce încalcă etica. Şi eu cred că Sorin Onişor trebuia descalificat, însa juriul nu avea bază pentru a face asta, nefiind vorba de vreo încălcare a regulamentului. În fine, mai bine mă abţin să mai comentez mai departe că numai mă enervez când mă gândesc că l-au pus pe Onişor în juriu după ce a tras juriul pe sfoară. De fapt nici nu ştiu de ce mă frământ pentru că oricum nu-mi pasă de concursul ăsta. Are dreptate Ufo.
G. Serban
November 2010, 16 at 18:42:38
Gelu, exemplul nu e tras deloc de par, am vazut imagini MACRO (ai citit cuvantul asta in textul de mai sus, sau ai citit printre randuri :P ?) cu pielea umana incat poti sa juri ca e un peisaj.

Nu mai gasesc acum, dar ceva de genul asta, dar mult mai bine facute (era un cliseu mai demult): http://www.flickr.com/photos/helene_pom/216486169/in/photostream/
Andrei Pandele
November 2010, 16 at 19:47:06
D-le Mesesan, va rog sa nu postati aici acuzatii nefondate, din prezumptia de vinovatie.
Nu, din pacate dvs. nu prea intelegeti. Nu sunt toti romanii la fel !
Dvs. furati cumva ? Nu stiu si nu ma intereseaza. Dar eu nu !
Acuzatii gratuite va rog sa postati doar la dvs. acasa. Si acolo cu riscuri.
Mesesan
November 2010, 16 at 20:24:14
@Ara G. - M-ati inteles gresit. Este umana o doza de subiectivism cand vorbim de "arta" - dar in momentul in care s-a lamurit, prin spusele proprii ale autorului, ca e o facatura care nu poate fi incadrata la categoria fotojurnalism, si nu s-au luat masuri - ba dimpotriva, acel autor este invitat sa ii jurizeze pe urmatorii concurenti - mi se pare ca este o invitatie pentru restul participantilor sa se abereze. Si sa spunem ca nu urmaresc presa, nici locala, nici internationala - si va rog pe dvs. sa imi spuneti ce a avut de suferit experimentatul domn Onisor? A pierdut ceva? A cazut in dizgratiile lumii fotografice de nisa? Nu, domnul Onisor va sta alaturi de dvs si restul respectabililor membrii ai juriului si va avea o parere. Subiectiva, bineinteles, ca fotografia e o arta.
@ Andrei Pandele - treaba cu furatul mi se pare putin deplasata si gratuita. De unde a aparut in discutie? Nu stiu cati romani sunt la fel cu alti romani, dar vad ca sindromul asta al reinterpretarii unor regulamente si a muta discutia in alte directii este destul de contagios. Probabil citandu-l si interpretandu-l pe dl. Moiceanu as lasa impresia ca as aduce acuze - nici pomeneala domnule Pandele - era o discutie strict pe text. Alte materiale decat ceea ce am citit aici si pe linkurile furnizate de dvs. nu am folosit. Am avut si eu momentul meu de indoiala. Daca am spus ceva fara o baza de adevar - imi cer scuze si va multumesc pentru ocazia care mi-ati dat-o sa ma exprim la dumneavoastra "acasa".
Mesesan
November 2010, 16 at 20:33:05
Scuze ca revin cu un gand care mi-a venit dupa trimiterea mesajului. Problema este ca noi, astia tineri in ale fotografiei incepem sa nu mai avem nici un model romanesc bun . Nici la capitolul foto, nici la cel moral+foto. "Acuza" asta mi-o pot asuma - ca o sa se manelizeze tot, si singurul lucru care il poti face este sa stai sa te uiti.
Ara G
November 2010, 16 at 22:03:29
@Mesesan - dupa cum spuneam si ieri, aveti un pic de rabdare in ce priveste aceasta situatie. Nu totul se intampla in timp real pe Internet. AAFR si Juriul poate lua anumite decizii, dar altele, raman la latitudinea celor in cauza.
In ce priveste "modelele" pt. fotografii tineri, nu sunt de acord cu afirmatia ta. Sunt multe "modele" de urmat, multe dintre ele chiar aici participand la discutia de fata. Cateodata e greu sa le gasesti din cauza "zgomotului" excesiv.
Ufó
November 2010, 16 at 22:04:37
Gicu are dreptate, e o timpenie ca sa definesti in regulament ce nu este fotojurnalism. Ca ar fi doua sute de mii de chestii care nu-s fotojurnalism. E ca la cuptorul cu microunde, daca nu scrie in instructiuni sa nu-ti bagi copilul in el, nu inseamna ca poti sa-l bagi.

Fotojurnalistul anului ar trebui sa stie ce-i fotojurnalism. Si Onisor nu-i prost.
Mesesan
November 2010, 16 at 23:50:21
@ Ara G - Imi vine in cap un fel de teorie a conspiratiei. De fapt asta este singurul mod in care il poti impiedica pe dl. Onisor sa puna poze la concurs . Da - e un proiect interesant - asa pot iesi in fata altii, cel putin trei bucati - premiul I premiul II si premiul III trei indivizi diferiti, in consecinta, trei fotografii altfel.
Vlad Eftenie
November 2010, 17 at 12:30:55
Stimate domnule Pandele, eram convins ca discutia despre juriul de la nikonisti s-a incheiat odata cu stabilirea castigatorului.

Si mai eram convins de asemenea ca discutia se poarta despre fotografiile in cauza si nu despre persoanele celor care jurizeaza - din politete, cel putin. Eu personal nu am intalnit creativitatea in selectia dvs asa cum dvs. nu ati gasit oportune optiunile mele; pe mine ma intereseaza foarte putin aceste aspecte si trec peste orice consideratie de ordin personal care nu face obiectul actiunii de jurizare; asta a fost marfa, cu asta am lucrat. Compromisul a presupus cedarea din partea fiecaruia, poate ca de aici si nemultumirea dumneavoastra. Eu mi-am facut treaba si am plecat mai departe, chestiunea fiind incheiata.
Sunt sigur ca Intelepciunea aferenta experientei dvs. va atenua aceste efecte secundare, post-jurizare.

Cu stima si consideratie,
Vlad Eftenie
Bogdan Dumitru
November 2010, 17 at 20:21:07
Am participat anul trecut la concursul mai sus-mentionat.
Consider total lipsita de orice modestie denumirea AAFR si cea a concursului "Fotograful, Fotografia Anului", etc.
Iar modestia este o calitate care te ajuta in fotojurnalism. E bine de practicat macar din cand in cand, ca exercitiu.
Eu sunt mai nou venit si de ceva vreme caut modele de urmat, aici la noi, in Romania.
Si-s cam putine din pacate.
In rest am descoperit multe mediocritati cat se poate de vocale.
Si foarte mult marketing slab in continut.
Vlad Eftenie
November 2010, 18 at 01:16:43
http://forum.nikonisti.ro/viewtopic.php?f=58&t=10087&start=60#p39674

aici exista preferintele membrilor juriului "nikonisti"; aflu cu mirare, d-le Pandele, ca a avut loc intre timp o adaptare a topului dvs. personal - din cate imi amintesc imaginea d-lui Andrunachi nu se afla printre optiunile topului 3 pe care mi le-ati comunicat pe mail, in prealabil :) probabil discutia pe marginea ei a fost utila, in cele din urma;

ar trebui inventata categoria "fair play" in fotografie, pentru fotografi, mai ales

cele bune!
Vlad Eftenie

Vlad Eftenie
November 2010, 18 at 11:49:45
ERATA

am reverificat comunicarea on-line si topul indicat este conform; memoria mi-a jucat o festa, imi ramasese pregnant in minte o alta imagine (pe care ati marturisit ca a-ti vedea-o la dimensiuni mari, printata)

cele bune,
Vlad Eftenie





Cosmin Bumbut
November 2010, 18 at 12:16:59
Astept cu interes o erata la erata, in care Pandele primeste totusi scuze ca a fost acuzat ca-i lipsit de fair-play. Dupa care, probabil inca o erata in care ni se va explica in cite feluri se poate ortografia "ati" intr-o insiruire de 5 cuvinte. Plictisitor. Prefer sa-mi imaginez toate astea.
Andrei Pandele
November 2010, 18 at 14:07:38
Pe scurt, textul trata o idee simpla. Si fotografi buni sunt deosebit de superficiali.

Unul dintre cei 2 amintiti nu s–a putut abtine. Si a dovedit–o singur. Dansul imi scrie :
« aflu cu mirare ca a avut loc intre timp o adaptare a topului dvs. personal » si propune :
« ar trebui inventata categoria Fair Play in fotografie, pentru fotografi »
Ce sa zic? Gura pacatosului adevar graieste…

Si apoi da erata la comunicatul de infierare :
« memoria mi–a jucat o festa, imi ramasese in minte alta imagine »
« pe care ati marturisit ca a–ti vedea–o la dimensiuni mari, printata » Desi mentiunea mea era :

« cu o lumina remarcabila, dar daca era de marit o scoteam »
Nici nu te miri ca Comisia pentru calitatea Invatamantului considera ca 50% dintre absolventi nu au inteles textul citit. Iti multumesc, draga Vlad.
Bogdan
November 2010, 18 at 16:57:38
Bad or Good este o gluma ... una cu adevarat proasta...
NU
November 2010, 20 at 14:20:57
[quote][b]Juriul Fotograful Anului 2010 anunta retragerea premiului II la fotoreportaj atribuit domnului Sorin Onisor[/b]

Premiul a fost retras deoarece imaginea premiata nu a respectat deontologia fotojurnalistica care nu permite denaturarea adevarului, in cazul in speta subiectul nu era un carbunar ci un coleg fotograf care a pozat drept carbunar.

Aceste practici sunt sanctionate drastic in lumea profesionala, juriul doreste sa mentioneze ca in urma unei discutii cu domnul Onisor a inteles ca dansul, nefiind fotograf profesionist nu si-a dat seama ca acest fapt contravine eticii profesionale si a inscris aceasta imagine la categoria de fotojournalism, nu a facut aceasta greseala in mod intentionat.

De asemena juriul considera ca prezenta domnului Onisor in juriul concursului Fotografia Anului 2011 nu este afectata de acest fapt neintentionat dar regreta ca domnul Onisor nu a luat atitudine dupa ce comunitatea fotografica a semnalat ca fotografia respectiva este de fapt regizata si doreste sa mentioneze ca in orice concurs de fotografie ulterior va descalifica imaginile de asemenea natura.[/quote]

http://www.aafr.ro/noutati-6.htm
NU
November 2010, 20 at 14:25:08
Concluzia este epocală: 'De asemena juriul considera ca prezenta domnului Onisor in juriul concursului Fotografia Anului 2011 nu este afectata de acest fapt neintentionat ...'

http://www.aafr.ro/noutati.htm
Gelu Lupaş
November 2010, 20 at 20:01:22
Dacă n-a ştiut, atunci ce caută în juriu? În jurii pui oameni care ştiu. Sau nu?
Gabriel Balanescu
November 2010, 21 at 21:39:33
Imi pastrez vie curioziatea fata de meritele de "jurat" si umbrele ce trec in pripa asupra acestor calitati. Asa cum remarca si asociatia, dl Onisor dezamageste prin lipsa de reactie insa isi pastreaza posibilitatea de a avea una...nu stiu in ce masura putem discuta limita denotativelor insa sigur putem sa ne intrebam despre conotative. Chiar nu gasim alt membru pentru juriu...imi suna a "acceptam sa se schimbe insa fara modificari"...cum poate judeca cineva cu atata elasticitate in termeni si aplicabilitatile acestora, vezi deontologie, vezi moralitate...sau poate se doreste pastrarea in contextul actual al valorilor...
Vlad Eftenie
November 2010, 21 at 23:14:59
Domnule Pandele, va solicit inca o data distributivitatea - intrucat aici sunt accesate in foc incrucisat subiecte divergente;

Cred ca respectul trebuie sa stea deasupra orgoliilor si erorilor - umane de altfel, fie ca sunt observatii documentate insuficient - dar nu definitiv, fie simple greseli de ortografiere.

Imi cer scuze pentru erori, avand siguranta ca de la un anumit punct de intelegere ele ajuta la conturarea mai eficienta a acelor lucruri care conteaza cu adevarat, bazandu-ma pe intelegerea dumneavoastra.

toate cele bune!


Cosmin Bumbut
November 2010, 22 at 09:39:03
Recapitulare: Andrei, desi a gresit, Vlad a facut-o cu un scop, a facut-o sa contureze mai eficient lucrurile care conteaza cu adevarat. De la un anumit nivel de intelegere, evident. Fiind prea banal sa-si ceara pur si simplu scuze, a scris o erata tot ca sa contureze. Dupa care, in sfirsit, apar scuzele strangulate intre cuvinte ca distributivitate, divergenta, contur, intelegere, foc incrucisat, respect si iar intelegere. Eu zic sa i le accepti. Pentru ipocrizie si infatuare, mai asteapta niste erate.
Alexandru Marin
November 2010, 22 at 11:21:29
Ar fi si cateva concluzii de tras:

Comunicatul, din orice unghi te-ai uita la el, este penibil. Avem, deci, inca un motiv sa intelegem de ce un fotograf serios sau un amator cu ceva repect de sine in veci nu va participa la niciun concurs AAFR.

Nu se poate ca un "castigator" sa nu stie ca, in orice concurs, la categoria fotojurnalism nu se pun minciunele. Onisor este profesor, a tinut workshopuri si se considera (a zis-o adesea cu gura lui) fotojurnalist. In atare conditii, va rog mult, ma simt jignit, luat de prost si cu inteligenta insultata.

Daca un individ nu stie ca in fotojurnalism nu se regizeaza cadrele, cum naiba este acelasi individ acceptat ca membru in juriul anului in curs? Ara, Mihai, va rog mult, aveti putina decenta. Stiu ca amicitiile si afinitatile de multe ori bat coloana la fundulet, insa in acest caz, macar oficial, ati fi putut da un comunicat cu coaie si sa-l excludeti din juriu.

Onisor, eu m-as ascunde in mine de rusine dupa astea. Desigur, tu vei trece voios cu un smiley pe fata si o recomandara de fond negru, insa te-ai cam ras pe moment. Un lucru decent ar fi, in loc de smiley-uri si platitudini gen "omul din greseli invata", pur si simplu sa te dai la fund o vreme si sa citesti, poate chiar despre fotojurnalism. Ce zici? (Apropo, dintre toate concursurile gen castigate si la care ai participat, am mai gasit poze masluite. Da' cred ca prietenii iti stiu cel mai bine masura sarlataniei tale.)
NU
November 2010, 22 at 13:51:27
Lui Sorin Onișor i-a fost retras de către "Juriul Fotograful Anului 2010" "premiul II la fotoreportaj". Din câte știu Sorin Onișor a câștigat premiul I, premiul II și premiul III. Sunt nedumerit:

1. Dacă Sorin Onișor a pierdut premiul II înseamnă că a câștigat din nou premiul II deoarece avea câștigat deja premiul III care acum a devenit premiul II?

2. Dacă Sorin Onișor a câștigat premiile I și II atunci cine a câștigat premiul III?

3. Dacă premiul II a fost retras și nu se mai acordă ce se întâmplă cu banii (cu premiul în sine)? Participanții înscriși la acest concurs au plătit o taxă și mi se pare normal să existe o justificare în acest sens.

La fel de bine este posibil ca eu să nu fi înțeles logica AAFR.
Ovidiu Moldovan
November 2010, 22 at 15:17:07
Am citit tot ce s-a pus la dispozitie aici si pe alte link-uri referitor la subiectul de mai sus...

...pt. mine tot ce s-a scris in baza faptelor intamplate vine ca o veste trista. Ma bucura totusi faptul ca s-a ajuns sa se discute deschis pe forumuri despre acest subiect. Participarea celor care muncesc zi si noapte ca si fotografi si fotojurnalisti PROFESIONISTI este substantiala si esentiala.

Sorine, cred ca e timpul sa iei o pauza din "fuga" ta in josul si susul tarii si sa reflectezi adanc la ceea ce s-a intamplat aici.

Ai mintit, nu numai pe cei care iti comenteaza aici si pe alte site-uri, dar mai trist este ca ti-ai mintit PROPRIA-TI FOTOGRAFIE intr-un domeniu fotografic unde etica inspira creativitatea sau mai mult chiar o ghideaza.

Fuga ta obsesiva dupa subiect (astazi la Craiova maine la Moldova) conjugata cu imaginile din care reiese lipsa aprofundarii subiectului, compozitiile greu deformate si chiar plictisitoare de folosirea aproape exclusiva a unui superangular 10-20 mm, si nu in ultimul rand tehnica destul de stangace la capitole elementare pe care cineva care poarta titlul de FOTOGRAF AL ANULUI la buzunar nu ar trebui sa le ignore...toate astea au avut o finalitate pe care va trebui sa incerci sa o gestionezi macar acum cu mai multa responsabilitate.

S-a invocat mai sus ca si "scuza" pt. cele intamplate faptul ca nu esti fotograf profesionist sau ma rog, nu erai in momentul participarii tale la acel concurs, desi in lista juriului pt. salonul National de Fotografie Turistica 2010 ti s-a oferit titulatura de "fotograf profesionist" fara a te deranja deloc acest fapt:

" juriul doreste sa mentioneze ca in urma unei discutii cu domnul Onisor a inteles ca dansul, nefiind fotograf profesionist nu si-a dat seama ca acest fapt contravine eticii profesionale"

...imi vine greu sa cred ca vreodata vei ajunge sa te bucuri de responsabilitatea unui astfel de "poveri", o povara cu mult mai grea decat cea de FOTOGRAF AL ANULUI.

Poate ca ar trebui sa te opresti pt. o vreme din workshop-urile pe care le organizezi atat de des si surprinzator cu rezultate fotografice slabe chiar din partea ta ca "profesor", si sa te inscrii tu insuti la un workshop serios organizat de cei la nivelul carora iti doresti sa ajugi la un moment dat. O astfel de experienta iti va fi deajuns sa realizezi ceea ce vrei sa faci si mai ales cat poti face in domeniul fotografic in spetza fotojurnalism...desi, pt mine Onisor -fotojurnalist este un capitol incheiat chiar de tine inainte de a ma lasa sa ma bucur de numele inca unui roman ajuns in breasla profesionistilor...m-as fi bucurat de o asemenea veste, ti-o spun sincer.

Inchei cu un citat de a lui Nachtwey:

"cel mai rau lucru este sa ma tem ca si fotograf ca as putea sa obtin avantaje de pe seama tragediei altcuiva. Ideea asta ma bantuie, este ceva la care ma gandesc in fiecare zi, pt. ca stiu ca daca voi da voie ca abitia personala sa umbreasca adevarata compasiune pt. ceea ce fotografiez, atunci inseamna ca mi-am vandut sufletul".

Sa fii sanatos!

Ovidiu Moldovan

Ara G
November 2010, 22 at 18:50:56
Ca opinie pur personala, si fara sa implice in nici un fel pe ceilalti membri ai juriului, ori AAFR [cu care nu sunt oficial=membru asociat], consider ca modul in care s-a procedat in aceasta situatie nu a fost perfect. Dar, din greseli se invata. Chiar la nivelul juriului, sau al AAFR. Sunt multe intrebari justificate ridicate aici si unele nu au inca raspunsuri concrete. Sper insa ca aceasta situatie va duce la reglementari imbunatatite si stabilirea unui cadru de functionare a juriilor in general.
Ungureanu C.
November 2010, 22 at 20:26:38
Cam multa valvataie pentru un lucru care conteaza atat de putin pentru majoritate - onestitatea unui fotograf care nu a inteles elementele esentiale ale fotojurnalismului. Cred ca s-a mai relaxat lumea, nu are de lucru, si acum se despica firul in 4.
Concluzia e ca Sorin Onisor stie ca a gresit, si nu lasa de la el, si AAFR fiind atat de blanzi, dau apa la moara.
A explicat cineva, totusi, undeva, in interminabilele discutii pe bloguri si site-uri de mamarutzari - ce este acela un fotoreportaj - dar si din latura etica a meseriei?
Parerea mea personala e ca Onisor a blufat, si spre deosebire de alte dati, acum cineva a tras cu ochiul la cartile lui. De ce sa il tratam ca si pe un trisor? Eventual nu il mai chemam la meciurile urmatoare. Sau, daca ar avea onoare, nu ar mai cauta el sa se bage la meciuri pentru care, din cate a dovedit, este prea mic sa le poata juca. Mic spun - nu ca si valoare, sau capacitate de a face fotografii care sa lase mimozele cu petalele fleasca (Doamne Fereste!)- nu - mic spun - ca nu intelege niste reguli elementare - si e si incapatanat ca si un copil care si-a pus in cap sa se dea pe toboganul mare - si inca tot bate din picioare ca el se va da in tobogan - sper sa nu isi franga gatul, si odata cu el sa traga in jos si toata Asociatia.
Alpár
November 2010, 22 at 21:58:47
ca sa aleaga un membru din juriu atita discutie si energie aruncata. ce o sa fie dupa ce o sa dea premiile anul asta? o sa iasa atunci cutitele la locurile unu ca nimeni nu o sa mai creada pe Onisor.
Ara G.
November 2010, 22 at 23:40:26
Am citit pe BOG cum ca SO si-a cerut "scuze" pe undeva. Poate cineva sa-mi arate unde? In afara ne nelipsitele :) zambete virtuale, nu prea am citit multe dinspre SO. In general, am senzatia ca ori nu isi da seama de importanta situatiei, ori o trateaza cu o oarece infatuare.
Personal nu il cunosc pe Dl. Onisor decat din pozele de anul trecut si ce vad pe Facebook unde posteza cu indarjire. Poate e un tip "cool", poate e popular [dupa cei peste 4,000 de fani pe FB], dar dupa varsta si profesie, cred ca ar fi fost mai indicat pt. el sa aiba o atitudine mai auto critica.
mesesan
November 2010, 22 at 23:43:57
lol. ce delir.
G. Serban
November 2010, 23 at 09:17:08
Ara: Sorin nu si-a cerut nici o scuza, ea e doar imaginata de fanii lui. In schimb "a inteles ca dansul, nefiind fotograf profesionist nu si-a dat seama ca acest fapt contravine eticii profesionale". Pe de alta pare vad in nenumarate comentarii ca le spune acelorasi fani ca "asta e meseria mea, din asta traiesc".

Zambetele exprima marea putere de intelegere, si generozitatea autorului, care zilnic creaza pentru posteritate in (toate) satele (culmea) autentice romanesti. Satul dispare dar pozele (culmea) autentice raman. Ba mai mult, putinul timp ramas il dedica tot semenilor jurizand concursuri sau impartasind din experienta lui celor nevoiasi. Ara, spune-mi te rog, tu esti mai intelept, cum influenteaza cele de mai sus fotografia, fotograful, bransa si mai ale pe cei care acum intra in pasiunea asta? Mersi.
Gelu Lupaş
November 2010, 23 at 11:25:15
Îmi menţin părerea că trebuie modificat regulamentul ca să prevină pe viitor astfel de situaţii, mai ales că există acum un precedent. Mulţi dintre cei care au comentat pe BoG au observat şi ei că Onişor nu a încălcat regulamentul concursului. Ambiguitatea lasă loc interpretărilor. Decizia chinuită a juriului de a retrage doar premiul, nu şi calitatea de membru în noul juriu contribuie la această ambiguitate.
Ara G.
November 2010, 23 at 18:50:30
@Gicu >

Spune Dl. Onisor pe BOG [in primul thread despre concurs]:

"asta e !!!
din greseli invata omul.
important este sa mergem inainte.
si sa facem fotografie, asa cum ne pricepem fiecare :)
spor tuturor !"

cu zambetul nelipsit. Banuesc ca asta este "scuza" despre care amintea cineva mai sus. Oricum, din cate inteleg, Dl Onisor este o fire vesela, optimista si de aceea probabil are atata "priza" la public.

In general, ce am constatat, asa de departe, cei care au comentat pe marginea "caracterului" Dlui Onisor, par usor nemultumiti de prezenta respectivului cam oriunde se poate vorbi de fotografie in Romania. Personal, nu am nimic impotriva auto promovari atata timp cat se face cu bun simt. Nu am vazut inca pe undeva ca Dl Onisor ar reclama o pozitie de "ghid suprem" al fotografiei romanesti. Poate cei care direct ori indirect ii admira munca, creaza aceasta "aura".

Cat priveste calitatea imaginilor, nu pot sa ma exprim pt. ca nu am studiat in amanuntime portofoliul lui. Proiectul asta permanent, din cate inteleg, de a documenta viata la tara, poate nu este o idee rea. Cum o percepe el ori alti, ramane de discutat.

In legatura cu situatia concursului trecut, cred ca nu mai este nimic de explicat. Dupa atata valva, sigur ca multi o sa priveasca altfel munca respectivului. Este de laudat ca totusi s-a produs aceasta valva si sunt sigur ca multi aspiranti in fotografie o sa-si revizuiasca gandirea in ce priveste fotojurnalistica. Din pacate pt. el, a scapat o ocazie buna de a-si intari de fapt pozitia in peisajul fotografic local. O simpla "scuza" bine definita ar fi putut transforma aceasta situatie in aparenta negativa pt. el, intr-o situatie mult mai pozitiva. Dar, scurgerea timpului si uitarea sunt si ele parghii in redresarea unei "imagini" personale. Fac pariu ca peste cateva luni, poate si mai repede, majoritatea o sa uite de aceasta situatie, o sa apara o alta pleiada de "fani" noi... si viata la tara o sa fie in continuare o recolta de imagini peisajistice in RGB.

Multi, din contra, o sa ia locul celor care au scrupule, si o sa produca in continuare pastise imagistice pt. consumul populatiei. Asta este viata Gicule, la vie ca la gher. Stiu, este greu sa accepti "succesul" nemeritat [in conceptia unora] al altora, dar asa a fost, asa este si asa va fi intotdeauna. Amen!
Ara G.
November 2010, 23 at 18:59:32
@Gelu
Din cate stiu, regulamentul a fost facut mai explicit dupa situatia asta. Sigur, pt. cei devotati legii, nu au existat suficiente paragrafe si sub paragrafe la fiecare categorie. Drept urmare, nu s-a incalcat nimic. Sunt convins ca aceiasi care deplang lipsa de infractiune tehnica, in caz contrar l-ar fi cel putin crucificat, impuscat cu mitraliera de 50mm, parasutat fara parasuta de la 10,000m, tras in teapa, etc. pe respectivul. Dupa care s-ar fi dus la Photoshop sa mai adauge niste pasarele ori norisori bine plasati in ultimile peisaje marine.
Ara G.
November 2010, 23 at 19:26:21
Ce nu am citit zilele astea totusi, este o alta dezbatere: ce inseamna "adevar" in general, si cum se transpune acesta in fotojurnalism. Unde este granita intre manipulare fotografica si realitate? Pt. 'puristi" orice imagine fotografica este o "manipulare", incepand cu momentul declansari. Pt. alti, transmiterea unei idei este mai importanta si orice mijloc de a intari ideea este mai important. Pt. majoritatea cred, se accepta o anumita doza de manipulare, dar nimeni nu o defineste concret. Poate pt. ca nici ei nu sunt siguri?
Bogdan Panait
November 2010, 23 at 23:18:31
Domnule Ara, eu am trimis la aafr niste imagini cu pasarele adaugate in photoshop si un norisor bine plasat intr-un peisaj marin. Si am si deplans retragerea unui premiu si eliminarea unei imagini despre care dvs. nu v-ati dat seama ca nu avea ce cauta, din start, la fotojunalism, ca si cele de dinaintea si dupa aceasta si le-ati lasat acolo unde erau si le-ati dat note.

Intrebarea mea este, deoarece sunteti membru al juriului, pozele mele alea cu pasarici si cu norisori or mai avea vreo sansa sa intre in selectie sau asa se obisnuieste p-aici, sa va antepronuntati?
Sper ca nu mi le dati pe toate la o parte, pentru ca l-am sustinut pe Onisor si sper si sa va abtineti pana la anuntarea rezultatelor, ca nu se face.

Evident ca o sa contracarati tot ce-am scris mai sus. I see it coming.
NU
November 2010, 24 at 11:55:53
Dacă despre un fotograf laureat:

"Finalist la Concursul "Fotoreportajul meu", organizat de revista Descopera, Bucuresti, 2005, 2006, 2007, 2008.
Premiul I, sectiunea fotoreportaj, la concursul de fotografie din cadrul festivalului IRAF, Timisoara, sept.2007"

"Anul nasterii: 1970. Domiciliu: Timisoara. Studii: Facultatea de Litere, Filosofie si Istorie.
Masterat in istorie si doctorat in antropologie la Universitatea de Vest din Timisoara.
Premiul “Fotograful anului 2009″ decernat de Asociatia Artistilor Fotografi din Romania.
15 premii la concursuri nationale de fotografie. Patru albume de fotografie tiparite.
Zece expozitii personale de fotografie. Peste patruzeci de expozitii colective de fotografie."

poți afirma că:

"Aceste practici sunt sanctionate drastic in lumea profesionala, juriul doreste sa mentioneze ca in urma unei discutii cu domnul Onisor a inteles ca dansul, nefiind fotograf profesionist nu si-a dat seama ca acest fapt contravine eticii profesionale si a inscris aceasta imagine la categoria de fotojournalism, nu a facut aceasta greseala in mod intentionat."

înseamnă că ne agităm degeaba. :)
Ara G
November 2010, 24 at 18:19:20
Gicule, cand dai click pe linkurile astea de mai sus ajungi in "ERROR Invalid request". Pt. cei interesati, mergeti la prima pagina din BOG si de acolo gasiti la "stiri" cred linkuri care duc unde trebuie.
G. Serban
November 2010, 24 at 21:00:28
da, se pare ca s-a strecurat ceva gresit in link
Administrator
November 2010, 25 at 15:51:36
Acum merge link-ul lui G. Serban de mai sus.
Ara G
December 2010, 01 at 17:58:13
@Bogdan Panait > dupa cum vezi, din pacate, pozele tale cu norisori si pasarele nu au fost premiate. Poate la anul?!
Bogdan Panait
December 2010, 01 at 22:38:50
D-le Ara, eu am mai trimis poze pe la Sony si pe la POTY. De fiecare data juriul si-a facut cunoscute aprecierile inainte de rezultatele finale. Dar numai aprecieri. Puteti verifica inca la www.photoradar.com, si vorbim de nume mari in fotografie si arta ( si premii la fel de mari). Nu cred ca este normal sau de dorit sa faceti aprecieri negative cu privire la concurenti, nici macar dupa rezultate si nici macar in cadru general sau nuantat. Sper ca ati inteles punctul meu de vedere si mai sper ca ati remarcat deja ca nu am avut nici pasarele si nici norisori pusi pe treime in poze. Or fi fost poze slabe, fie cu adevarat fie doar in modul dvs. de apreciere, nu zic nu, dar o atitudine negativista sau usor aroganta nu poate aduce nimic bun.
Ara G
December 2010, 01 at 23:05:00
Bogdan, ti-am raspuns numai la mesajul tau anterior, sarcastic. Cu un pic de sarcasm la randul meu. Nu cred ca ma cunosti nici pe departe, cum nici eu nu te cunosc personal, ca sa intram in alte detalii. In rest, numai bine si succes mai departe in fotografie.
 
Blogroll
   » Dan Dinescu
   » Cosmin Bumbutz
   » estost
   » Mihai Moiceanu
   » Dragos Lumpan
   » Dan Vartanian
   » Bucurestiul meu drag


Nikon

Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » December 2024  (0)
   » November 2024  (0)
   » October 2024  (0)
   » September 2024  (0)
   » August 2024  (0)
   » July 2024  (0)
   » view full archives

rss