Nu conteaza atat cantitatea, cat calitatea. Iar aceasta trebuie pastrata la un nivel cat mai ridicat. Pe toate caile, primim mesaje cu aprecieri cantitative. Care incurajeaza superficialitatea. Extrapoland pe scoala, e oare mai bine sa ai 20 de 5 (=100), decat 3 x 7 (=21). Sau 100 de 3… Care e nivelul real ? Am mai spus, aprecierea este relativa.
Ce era exceptional la Cocarlati, poate fi considerat jalnic la nivel european. De aceea prea multi aleg termene de comparatie mai joase. Fenomenul e vizibil la majoritatea fotografilor romani. De ce ? Asa e mai simplu !
Fotografi de nunti se lauda ca dau minim 2000 de fotografii. Parca asta ar conta, si uneori nici-una nu merita pastrata. O alta idee larg raspandita ar fi sa tapetezi Galerii pe Fbk cu zeci de placi, ca de faianta, cat mai colorate, oferind o prezenta agreabila.
Desi putine poze ating nivelul unei poze de duzina. Sau poate nici-una.
In Evul Mediu, purtatorul de cuvant venea cu toba in mijlocul satului, facea zgomot, se adunau oamenii, apoi citea dispozitia Cezaro-Craiasca. Facebook este cumva similar, adaptat la vremi. Bine spune actrita Sarah Bernhard : « Vorbiti-ma de rau, vorbiti de bine, dar vorbiti despre mine ! » Si aceasta remarca a ei era facuta din secolul 19.
« Sunt depasit », recunosc. NU frecventez retele de socializare, desi e cunoscut ca acestea devin o puternica cutie de rezonanta, atragand opiniile pro si contra. Pe de o parte, nu sunt interesat sa se vorbeasca despre mine. Pe alta parte ma lasa rece pozele stereotipe.
Dar cum sa iti depasesti posibilitatile ? Exersand si intelegand. Experimentand de fiecare data ceva nou. Numai gresind poti descoperi noi posibilitati.
De altfel trial & error era considerata de mult singura cale de a descoperi directii noi. Si pentru acei care intr-adevar cred, orice este posibil. E mult mai important ce ai de spus decat cum o spui. Tehnica este doar o conditie, nu o cale.
http://lens.blogs.nytimes.com/2011/07/28/parting-glance-jerome-liebling-1924-2011/
Dar reusita trebuie consolidata prin consacrarea stilului personal.
Pe acest site se pot verifica cunostiinte despre pictura
http://www.linternaute.com/sortir/questionnaire/fiche/9999/1/d/f/
Nu cunosteam multe dintre ele. Am facut totusi un scor mare, 19. Recunosteam stilul. Marii creatori se recunosc dupa stil, nu dupa succese locale, comerciale sau nu. Asta este valabil pentru toate artele. Iar acei fara stil nu exista, in calitate de creatori.
July 2011, 30 at 23:15:13
Cati fotografi stiu diferenta dintre Manet si Monet?
July 2011, 30 at 23:21:33
Vorbeam despre oameni, in calitate de creatori. Si despre stil, nu despre succese locale.