en en | ro ro

Pe vremea cand combinatele cocso-chimice erau si chixo-comice, umblau tot felul de sloganuri pentru oameni simpli. « In viitor, comunismul va asigura necesitatile dupa dorintele fiecaruia. Nu numai dupa posibilitati. » Desigur, sotia Primului-secretar visa vacante la Paris si blanuri din vulpi argintii pe jos prin dormitor. Iar functionarii visau vacanta la parinti, la tara. Sa cheltuiasca putin si sa se intoarca acasa cu merinde.

Oamenii sunt diferiti. Cand eram mic, tata mi-a spus ca la telefon se schimba informatii. Am abonament la mobil de 100 minute, nu le consum niciodata pe toate. Sotia are in abonament 500. Dar nu ii ajung, ea isi impartaseste emotiile la telefon.

Si aparatele sunt diferite. Unii isi folosesc mobilul. Sunt multumiti, cara putin si obtin ceva. Altii folosesc un P&Shoot si sunt incantati. Pe lumina puternica le ies poze clare. Pentru unii nici-un aparat fotografic nu este suficient de performant. Sa ii ridice de jos.

In fond, fiecare lucreaza cu ce ii convine. Ce ii este foarte potrivit altuia nu e neaparat potrivit pentru tine. Experienta personala este decisiva. Experiente de gradul 2, facute de altii, nu au valoare. Nu au idee ce ne intereseaza /avantajeaza pe noi. Majoritatea reviewurilor pe net sunt hilare. Prea multe date oferite duc la confuzie. Autori seriosi au aceasta convingere.

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2011/01/definition.html

Cele serioase depasesc intelegerea incepatorilor. Diferentele intre oameni pot fi mari.

Sunt hipermetrop, mereu am vazut mai bine departe. Prietenul C.B este miop, vede mai bine aproape. Nu ma entuziasmeaza micul Oly-Pen 2, setat minunat pentru subiecte statice. Dar imi place mult minusculul obiectiv Panasonic, 20mm f : 1.7.

http://www.bumbutz.ro/photo/journal/Entries/2010/5/28_A1631%2C_Bucharest-Cluj%2C_Romania%2C_2010.html

Alt prieten si-a luat un Nex-5. Si descopera cai de a face fotografii mai discrete :

http://www.orasul.ro/articles/view/sony-nex-5-inceputuri.html

Am un mic D5000, potrivit pentru subiecte statice. La inceput ma enerva, avand procesor AF cam departe de calitatea seriilor scumpe.  Dar nu incetez sa ii descopar calitati.

Am reusit sa fac vizorul mobil activ si pe trepied. La eclipsa partiala de soare, micul Lcd articulat era o solutie ideala. Cu vizare buna iti arzi ochii. Cu telemetru, poti arde perdeaua. Am folosit un obiectiv vechi sovietic, MTO f :8 /500mm. AF nu functioneaza, merge perfect in manual. In Live view, punerea la punct este mai exacta decat pe AF.

Lipsa experientei si-a spus cuvantul aici.

Am vazut 2 eclipse totale, una ca elev in clasa 10-a in feb.1961, alta in aug. 1999.

Dar e prima oara ca fotografiez efectiv soarele, spre pranz, fara telescop si fara filtru. Si prima data pe captor digital. Bineinteles ca am facut greseli.Si in tot acest secol nu vor mai fi eclipse totale de soare vizibile la Bucuresti.

La eclipsa mai 2003, soarele a rasarit partial eclipsat. Ne-am dus ca fraierii la Naipu, unde un prieten avea un pont, venit la arat. Dar sa revenim in 2011.

Predictiile meteo anuntau nori desi cu fulguiala. M-am dus la socri, au balcon orientat catre ESE. A fost aproape senin. Soarele partial acoperit este luminos. La sensibilitate 100 Iso, expunere f : 8 si timp 1/4000, suprafata soarelui a iesit cam supra-expusa.

Nu am luat multiplicator de focala. M-am temut de lipsa de compatibilitate. Obiectivul cu oglinzi nu are diafragma. Aveam ceva, dar nici acel dispozitiv nu l-am luat.

Sa imi notez pentru viitoarea eclipsa semnificativa, din 2030. :)

http://www.evz.ro/detalii/stiri/imagini-incredibile-cu-eclipsa-partiala-de-soare-foto-917294.html

Evident, nu sunt incredibile ci mai oarecare. Insa aceasta e speciala, chiar daca e montata.

http://apod.nasa.gov/apod/image/1101/pse2011graz_polzl.jpg


Published on January 05, 2011. 6998 views. 2 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   » March 2025  (0)
   » February 2025  (0)
   » January 2025  (0)
   » December 2024  (0)
   » November 2024  (0)
   » October 2024  (0)
   » view full archives