en en | ro ro

De mult remarcasem rezistenta pasiva a oamenilor in fata sistemului, in dorinta de a-si pastra mostenirea culturala. Mostenire distrusa din prostie, rautate si exces de zel. Iar actiunea continua si acum ! Multi oameni isi construisera lumea lor, in care se refugiau, sa-si poata pastra adevaratele repere. Sistemul bolnav incerca sa le distruga. Sustinea in discurs etica si egalitatea sanselor, desi cultiva si recompensa duplicitatea, minciuna si delatiunea. Ca tanar arhitect doream sa concep cladiri indraznete, necesare. Intors din Coreea de nord, Ceausescu a revenit cu «Idei». Hotararile urmau sa fie luate doar de conducerea Partidului. Iar ceilalti sa execute intocmai «Indicatiile Pretioase».

Pentru creativitate fotografia a trecut in prim plan pentru mine. Tanar evitam realitatea. Cu aplicare pentru fotografia de actiune, la inceput mergeam pe munti urmarind capre negre. Vizitam herghelii sa fotografiez armasari eleganti. Prin sate indepartate, pareau interesante obiceiurile vechi, pastrate cu strasnicie. Dupa 1980, Ceausescu a decis modernizarea fortata, sistematizare cu distrugerea centrelor vechi. Se simtea stingher in orase. Cu mentalitate primitiva de extremist percepea cladirile elegante ale orasului istoric ca radacini ale burgheziei. Le simtea ostile proiectului sau nebun, care era sa reuseasca. Sa schimbe mentalitatile oamenilor, transformati in automate, sa il asculte orbeste. Am aflat ca dorea sa distruga o mare parte din centrul istoric al orasului.

Cativa cunoscuti vroiau sa fotografieze fiecare detaliu din fiecare casa. Era necesar, foarte greu de facut. Ar fi iesit milioane de imagini, dintre care 99,8% neinteresante.

6 km patrati au fost demolati in Bucuresti, o treime din centrul orasului istoric. Pentru ce au ras multe zeci de mii de cladiri, dintre care macar 30 anterioare secolului 19 ? Unele dintre ele, biserici sau mici palate, erau adevarate bijuterii.

http://jurnalul.ro/vechiul-site/old-site/suplimente/editie-de-colectie/ramasi-vaduviti-de-istorie-4903.html

Pentru Casa Poporului, se chema atunci a Republicii, monument al totalitarismului, ca o piramida-cavou a paranoicului Ceausescu, cladire la scara de 13 ori mai mare decat a orasului, care apare de la kilometri distanta ca un baraj in calea dezvoltarii orasului.


Au demolat cu o inconstienta criminala mare parte din centrul vechi, cu farmec, pentru a construi cladiri de tip totalitar, ca decoruri de opereta pe artere faraonice artificiale. (va urma)


Published on January 27, 2016. 5284 views. 2 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » World
   » Ro News
   » Personnal
   » About us
   » Photography
   » Old blog
   » Performanta

Archives
   December 2023  (0)
   November 2023  (0)
   October 2023  (0)
   September 2023  (0)
   August 2023  (0)
   July 2023  (0)
   » view full archives