Se implinesc 25 de ani de la « Revolutia romana ». Ce a ramas, ce s-a schimbat ?

Renzo Piano implinea 75 de ani. Si-a invitat cativa prieteni (Franck Gehry, etc) la masa. Discutau despre arhitectura. Sustineau structuri majore, spatii interesante si mai ales, ca ingredient suprem, iluminatul natural discret.

La acest capitol, arhitectura la noi este deficitara. Casa Poporului este chiar un dezastru din acest punct de vedere. Un cunoscut, fost 27 ani inspector de calitate in constructii, la NY, isi duce cunoscuti americani acolo. Le arata executie categ.7 Rebut - cu marmura si aurarie.

Si blocurile Ceausescu au fost realizate tot conform « indicatiilor pretioase ». La o plenara a arhitectilor in 1972, indicatia suna asa : « Apartamentele sa coste, pe cat posibil, mai putin decat avansul platit. » Se faceau economii excesive la orice :

La structuri, cu consecinte criminale : blocul OD 16 /Drumul Taberei, executat exact dupa reducerile de OB indicate personal de N.Ceausescu, a cazut la seismul din 1977. Dirigintele de santier s-a sinucis. Pe terenuri macroporice, Tiglina-Galati, s-au « redus » costurile fundatiilor. Terenul s-a tasat, blocurile s-au deformat ca niste pantofi scalciati. Unele rosturi de tasare erau cascate peste 1,3m la etajul 4…

Izolatiile erau sublime, uneori lipseau cu desavarsire. Ploua prin terase. Izolatia termica nu exista. Conform masuratori daneze din 1999, apartamente tip din Bucuresti pierdeau de 34 ori mai multa caldura decat apartamente similare la Copenhaga. Gazele sunt mai scumpe la noi decat in vest iar veniturile, mult mai mici. Si in provincie era mult mai rau.

Instalatiile se executau de mantuiala. Am locuit 12 ani intr-un apartament confort 2 din DR.Taberei, cu instalatie electrica din intenc, cablu aluminiu in tencuiala. Dormitorul mic n-a putut folosi plafoniera niciodata. Teava de apa calda din otel ruginit se rupea la rasul peretelui BA, cu inundatii catastrofale. Linoleumul de pe jos mucegaise.

Garsonierele muncitoresti confort 5, din Zabrauti, ar putea fi transformate intr-un muzeu al ororii.

Ne-au ramas constructii necorespunzatoare, prost executate, energofage, in care nu te simti bine.

Un irlandez calcula mari beneficii de a muta Parlamentul intr-o cladire potrivita. Privatizand Casa Poporului, economiile ar fi enorme. Consuma curent electric cat orasul Ploiesti… Cine mai regreta comunismul, nu are decat sa ceara « azil politic » in Coreea de Nord.

Ca arhitect, TVR 1 m-a invitat sa vorbesc despre cartierele de blocuri ieftine Ceausescu. Mi-au solicitat si cateva imagini de epoca.

Filmul documentar va fi difuzat pe TVR1, duminica 14 dec.de la 14h30. Se va relua, tot pe TVR1, vineri 19 dec. la ora 18.


Published on December 10, 2014. 8790 views. 0 comments
 
Pages
   » Biography
   » Contact

Categories
   » Propuneri proprii
   » Probleme Bucuresti
   » Main ideas
   » Old Blog

Archives
   ╗ April 2024  (0)
   ╗ March 2024  (0)
   ╗ February 2024  (0)
   ╗ January 2024  (0)
   ╗ December 2023  (2)
   ╗ November 2023  (0)
   » view full archives